Hoe kies ik een gezonde vleesvervanger?

Ben je op zoek naar een vegetarisch alternatief voor het stukje vlees op je bord, dan kun je een kant-en-klare vleesvervanger overwegen. Leg die echter niet té snel in je winkelkar. Om het zo gezond mogelijk te houden ga je best eerst een paar zaken na.

Wat zijn vleesvervangers?
Als je je portie vlees wilt vervangen door een vegetarisch alternatief, vind je zeker een ruime keuze aan producten in de supermarkt of een biologische winkel. Naast basisproducten zoals soja, tempeh, tofu, seitan en falafel is er nu een breed assortiment aan producten verkrijgbaar:
- Vegetarische hamburgers;
- Vegetarische balletjes;
- Vegetarische worstjes;
- Schnitzels, lapjes, pavés;
- Nuggets en spiesjes;
- Gehakt;
- Blokjes, stukjes of schijfjes;
- Falafels.
Maar hoe weet je of je een evenwichtige en volledige vleesvervanger kiest? En wat is de milieu-impact van die producten?
Hoe kies je een gezonde en kant-en-klare vleesvervanger?
Als je meer plantaardig wilt eten, dan zijn de vleesvervangers die je in de winkel vindt een gemakkelijk en betaalbaar alternatief. Maar ...
Kant-en-klare vleesvervangers bevatten vaak meerdere ultrabewerkte ingrediënten: additieven zoals emulgatoren, kleurstoffen of andere moeilijk te herkennen ingrediënten zoals dextrose of soja-eiwitisolaat. Dergelijke ingrediënten eet je best niet elke dag. Steeds meer studies tonen aan dat ze leiden tot een hoger risico op kanker, hart- en vaatproblemen, type 2 diabetes, zwaarlijvigheid en hersenvaatproblemen.
Toch hoef je vleesvervangers niet volledig van je menu te schrappen. Ze geven je de mogelijkheid om je vleesconsumptie eenvoudig terug te dringen. Dat heeft positieve gevolgen voor je gezondheid (ter vervanging van rood vlees) en voor onze planeet.
Ons advies: sluit ze niet uit, maar beperk het gebruik ervan en kies vleesvervangers met een minimun aan ultrabewerkte ingrediënten, d.w.z. levensmiddelenstoffen die nooit of zelden in de keuken worden gebruikt, of additieven die tot doel hebben het eindproduct smakelijker of aantrekkelijker te maken. Kies ook een zo kort mogelijke lijst van ingrediënten.Onbewerkte peulvruchten zijn ook een goede keuze (in plaats van een vleesvervanger). Denk bijvoorbeeld aan linzen, kikkererwten, zwarte, witte or rode bonen ... Ook voor die producten is er aan keuze geen gebrek.
Zijn alle vleesvervangers van dezelfde kwaliteit?
Niet alle producten zijn gelijk. Vegetarische worst bijvoorbeeld is over het algemeen meer bewerkt dan andere plantaardige alternatieven. Een sterk bewerkte vegetarische vleesvervanger mag af en toe, maar eet het liever niet elke dag.
Kies ook voor onbewerkte peulvruchten (in plaats van een vleesvervanger). Linzen, kikkererwten, zwarte, witte of kidneybonen... Ook hier is er een ruim aanbod.
Zijn vleesvervangers beter voor de gezondheid en voor de planeet?
Net als vlees produceert de productie van vleesvervangers CO2, maar in mindere mate. Vleesvervangers zijn daarom duurzamere keuzes.
Beperk echter vegetarische vervangers die gemaakt zijn met dierlijke ingrediënten (melk, eieren, enz.), vooral kaas. Die producten zijn milieu-onvriendelijker.
Naar onze test van vegetarisch gehakt