Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Green Deal: meer planten en minder dieren op ons bord

26 april 2021

De Vlaamse overheid ondertekent een Green Deal samen met bedrijven, ngo’s en andere actoren om ons voedingspatroon te veranderen tegen 2030. Ook Test Aankoop zet zijn schouders onder het project.

De gemiddelde Belg consumeert te weinig groenten, fruit, granen, noten en peulvruchten. In veel van deze voedingsmiddelen zitten plantaardige eiwitten en die zijn erg gezond. Bovendien eten we veel meer dierlijke eiwitten (vlees, vis, zuivel ...) dan plantaardige. En we weerstaan te weinig aan de verleiding van snacks, frisdrank en snoep. Onze huidige eetgewoonten verhogen het risico op chronische ziekten en vergroten onze ecologische voetafdruk.

De verhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitten op ons bord is ongeveer 40/60. Om onze voeding gezonder en duurzamer te maken, moeten we die verhouding omdraaien naar 60/40.

Deadline: 2030

De Vlaamse overheid engageert zich om haar burgers gedurende vier jaar te helpen met de omslag. Ze formuleert de doelstelling om tegen het jaar 2030 ons voedingspatroon te verbeteren dankzij een brede samenwerking met bedrijven, ngo’s, kennisinstellingen en andere actoren.

Ook wij zetten graag onze schouders onder het project. We blijven in onze magazines en op de website regelmatig onderwerpen over plantaardige eiwitten opnemen. Bovendien zullen we samen met de Arteveldehogeschool onderzoek doen naar het aanbod van hoogwaardige plantaardige eiwitten op de Belgische markt.

Neem al een kijkje

Wil je nu al weten wat je kunt doen om evenwichtiger te eten? Neem een kijkje in ons dossier “Meer veggie op je bord”.

naar het dossier

Of bestel de gratis gids "50 maal vegetarisch" of "Gezond eten voor weinig geld".

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021

Ik ben al meer dan 10 jaar overtuigd vegetariër, en dit zowel uit ecologisch standpunt (de CO²-uitstoot verminderen), het dierenwelzijn als voor de gezondheid. Vis eet ik al zeker 15 jaar niet, en dit omdat er in vis in het algemeen sporen van plastiek worden aangetroffen. Dat "vette" vis absoluut noodzakelijk is voor een goede gezondheid geloof ik niet, daar je dan ook de schadelijke stoffen inneemt.
Mijn vrouw is noodgedwongen vegetariër geworden, omdat ze allergisch is voor sulfiet, een bewaarmiddel dat gebruikt wordt bij alle vis (die een visfabriek gezien hebben) en bij al het rood vlees.
1 gezondheidsvoordeel heb ik in ieder geval al "gevoeld": in mijn familie is er veel aanleg voor cholesterol, maar mijn bloedwaarden blijven zeer goed.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/03/2021

Tja... er kunnen zo allerhande redenen zijn hé ?
Zoals fervente hobbykok zijn en dan straalverliefd worden op een 'gelovige'.
Maar om niet verzeild te geraken in het zoveelste platgekookte potje dat naar karton smaakt (al meermaals in veggie/vegan restaurants met haar meegemaakt), dan kost het je nachtenlang zoeken naar recepten van een 'hoger' niveau op het internet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021

Ik eet graag af en toe een stukje vlees, op voorwaarde dat de dieren van bij hun geboorte tot aan de slacht op een humane manier behandeld worden. Ik hou niet van die "kunstmatige" soja- en seitanburgers die sommigen ons willen opdringen en die bovendien veel landbouwgrond in beslag nemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/03/2021
, Gereageerd:

Ik eet ook nog steeds graag vlees maar vlees neemt meer landbouwgrond in beslag dan vleesvervangers. Houd er rekening mee dat veel landbouwgrond nodig is om het vee te voeden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt Jérome, Jean-Pierre en Jeffrey om jullie ervaringen en mening met ons te delen. Een goeie steak kan inderdaad lekker zijn, en daar is helemaal niks mis mee, maar overdaad schaadt, vooral als je veel wit of rood bewerkt (bv. vleeswaren en vers bewerkt vlees met additieven) en/of rood vlees eet. Vlees en vis eens vaker ruilen voor plantaardige voeding doet wonderen voor je gezondheid én voor de planeet. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

Ik eet nu al een aantal jaar geen vlees of vis meer. Dat is eigenlijk begonnen door eens deel te nemen aan Dagen Zonder Vlees (toen in 2012) puur voor de uitdaging. Zo leerde ik ontdekken hoe lekker, voedzaam en gevarieerd vegetarisch eten wel kan zijn.

Waarom ik nu vegetarisch ben, is omwille van de zware ecologische impact van de vleesindustrie (hoeveel voer, water, ruimte... nodig is om vlees te produceren), het dierenwelzijn, het positief effect op mijn gezondheid...

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

Veggie kan ook gewoon lekker zijn. En als je weet dat het niet alleen goed is voor de planeet maar ook voor jezelf, waarom dan niet eens af en toe een vegetarisch gerecht klaar maken? Het recept voor de DIY kikkererwtenburger is me in elk geval goed bevallen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/10/2020

Ik eet minder vlees om reden van dierenwelzijn. Niet om de planeet te redden. Want dat kan alleen als de wereldbevolking DAALT. Dus minder kindjes op de wereld zetten. Maar blijkbaar is dit een taboe. Dus waarom zou ik mijn verantwoordelijkheid nemen als dit tot niets leidt? En
Ik blijf zelfs met de auto rijden. Vooral om naar Frankrijk te gaan waar er nog ruimte is in tegenstelling tot het overbevolkte Vlaanderen.

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies