Vlees vervangen door peulvruchten te moeilijk? Probeer half half!

We houden ervan maar denken er niet aan
We hebben in februari iets meer dan 1300 mensen bevraagd. 70% zien peulvruchten als gezond alternatief voor vlees, slechts 17% zet ze echter wekelijks op het menu. 28% eet nooit onbewerkte peulvruchten zoals linzen en kikkererwten en 42% eet nooit bewerkte peulvruchten zoals tofu en hummus. En waarom kopen en eten ze wel of geen peulvruchten? Dit zijn de meest gegeven antwoorden:
- Smaak: 50%
- Gezonder: 40%
- Verminderde impact op het milieu: 30%
- Lagere prijs: 11%
- Vegetarisch/veganistisch zijn: 5%
Demografie
Vrouwen zijn meer overtuigd dat peulvruchten een goede vleesvervanger zijn dan mannen.Het zijn ook vooral hogeropgeleiden en mensen met een stabiele financiële situatie die sneller geneigd zijn peulvruchten te consumeren. Ook lijken peulvruchten populairder te zijn in Vlaanderen dan in Wallonië.
Wil jij peulvruchten een plaats geven op jouw tafel maar weet je niet hoe? Bekijk zeker eens ons dossier over peulvruchten. Een goede eerste stap om ze te introduceren in uw dagmenu kan door de helft van het vlees in je recept te vervangen. Hier zijn vier recepten die je gemakkelijk “50% veggie” kan maken.
Onze vier recepten om te testen
Ingrediënten:
200 gr gemengd gehakt (varkensvlees & kalfsvlees), 75 gr linzen + 75 gr kikkererwten (uit blik), 2 wortelen, 2 stengels selderij, 1 rode paprika, 200 gr champignons, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 800 gr gepelde tomaten (in stukjes), 50 ml wodka (om de smaak van de tomaat te versterken, optioneel en te vermijden voor kinderen), 2 bouillonblokjes, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel tijm, 1/2 theelepel oregano, peper en zout, 2 laurierblaadjes, 1 takje tijm.
Bereiding:
- Snijd de ui fijn en fruit hem in een grote pan met een beetje olijfolie. Voeg de fijngehakte teentjes knoflook toe.
- Voeg het gehakt toe en bak tot het verkruimelt en gaar is.
- Maak alle groenten schoon en hak ze fijn.
- Begin met het toevoegen van de groenten die het langst moeten koken, zoals de wortelen en selderij. Voeg vervolgens de paprika en tomaten in stukjes toe.
- Voeg de kruiden toe (peper, zout, oregano en harissa), vervolgens het scheutje wodka en laat het geheel sudderen. Voeg dan de bouillonblokjes toe.
- Voeg tot slot de linzen en de kikkererwten toe en vervolgens de fijngehakte champignons.
Wil je overschakelen naar de 100% vegetarische versie? Hier is het recept.
Ingrediënten:
200 g gewone Amerikaanse en 200 g witte bonen (uit blik), 400 g rode bonen (uit blik), 800 g gehakte tomaten (uit blik of uit pot), 150 g zoete maïskorrels (uitgelekt), 2 grote uien, 2 paprika's (1 gele en 1 rode), 2 wortelen, 3 stengels bleekselderij, 3 teentjes knoflook, 40 g tomatenpuree, harissa (naar smaak), 1 el. zoete (gerookte) paprika, 1 eetlepel kaneelpoeder, 1 eetlepel komijnpoeder, een scheutje olijfolie, zout, 4 eetlepels zure room en 1 limoen.
Bereiding:
- Pel de uien, halveer ze en hak ze fijn.
- Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan of stoofpot op een matig vuur en fruit de uien.
- Pel de teentjes knoflook, hak ze fijn (of plet ze tot moes) en voeg ze bij de uien. Voeg het gehakt toe.
- Schil de wortelen, snijd ze in blokjes en voeg ze toe.
- Snijd de paprika's in vieren, verwijder de zaadlijsten en het witte velletje. Snijd ze in reepjes en kook ze. Spoel de selderijstengels af, snijd ze in partjes en voeg ze bij de paprika's samen met wat blaadjes. Regelmatig mengen.
- Voeg de tomatenpuree toe. Meng, laat het een beetje trekken, voeg dan de kaneel, komijn en paprikapoeder toe. Voeg de tomatenstukjes en de harissa toe.
- Open de blikken bonen, giet ze in een vergiet en spoel ze af met koud water. Laat de maïs ook uitlekken.
- Voeg de bonen en maïs toe en laat 10 minuten op laag vuur sudderen.
- Serveer de chili met rijst of warme tortilla's. Doe op elk bord een eetlepel zure room, rasp er wat limoenschil over en leg er een paar takjes verse koriander op.
Om over te schakelen op het 100% vleesloze recept, klik hier.
Ingrediënten:
200 g kipfilet, 200 g kikkererwten, 1 ui, 1 rode paprika, 1 courgette, 1 kleine rode peper, 100 g doperwten (bevroren), 1 limoen, verse gember (2 cm), 2 teentjes knoflook, 40 g tomatenpuree, 1 stengel citroengras, 3 theelepels kurkuma, 4 theelepels kerriepoeder of -pasta, 2 theelepels komijn, 1 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel vissaus, 400 g kurkuma, 4 theelepels kerriepoeder of -pasta, 2 theelepels komijn, 1 theelepel nootmuskaat, 1 eetlepel vissaus, 400 ml kokosmelk, verse koriander, bakolie.
Bereiding:
- Pel en snipper de ui. Verwijder het steeltje van de peper, snijd hem in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in reepjes. Snijd de courgette in blokjes.
- Maak de knoflook schoon. Hak de rode peper fijn. Schil de gember. Snijd de kip in blokjes.
- Verhit een beetje olie in een wok en fruit de ui. Voeg de rode peper, geperste knoflook en gember toe.
- Voeg de kip toe en bak tot ze goudbruin is. Voeg de paprika en courgette toe en bak ongeveer 5 minuten.
- Voeg de tomatenpuree toe, vervolgens de kokosmelk, limoensap, kurkuma, kerriepoeder, komijn, nootmuskaat en vissaus. Roer de erwten erdoor.
- Plet het stengeltje citroengras en doe het in de wok. Voeg als laatste de uitgelekte kikkererwten toe.
- Laat ongeveer 20 minuten sudderen. Als de saus te dik wordt, een beetje water toevoegen.
- Serveer dit gerecht met zelfgebakken naanbrood of rijst. Bestrooi vlak voor het serveren met verse koriander.
Om het 100% vegetarische recept te ontdekken, klik hier.
Ingrediënten:
200 gr gemengd gehakt, 100 gr droge linzen (of 200 gr uit blik), 1 ui, 500 gr aardappelen, 500 gr wortelen, 2 preien, 2 tomaten, 1 laurierblad, 1 theelepel tijm, 100 gr geraspte parmezaan, een klontje boter, een scheutje melk, olijfolie
Bereiding:
- Schil de aardappelen en wortelen en snijd ze in blokjes. Kook ze met het laurierblad in licht gezouten water.
- Snijd de prei fijn en bak in een beetje olijfolie.
- Giet de aardappelen en wortelen af en pureer ze. Voeg een klontje boter en melk (of een plantaardige vervanger) toe, en breng op smaak (zout, peper, nootmuskaat). Voeg de prei toe.
- Snijd de ui in kleine stukjes en fruit ze in een beetje olijfolie. Voeg het gehakt toe, dan de gespoelde linzen. Pel de tomaten indien je dat wenst, snij ze in blokjes en voeg ze toe met de tijm, peper en zout. Laat 15 minuten sudderen.
- Neem een ovenschaal en vul die met het gehakt/linzenmengsel en bedek met de puree. Bestrooi met parmezaanse kaas en bak gedurende 30 minuten (180°).
Wil je de vegetarische versie van dit recept de volgende keer proberen? Je kunt het hier vinden.
Meer vegetarische tips
Voor nog meer tips, bekijk ons platform over vegetarische voeding.