Dossier

Barbecueën: hou het veilig en gezond

22 maart 2021
barbecueen

Bij mooi weer hoort een barbecue, maar kijk uit dat je geen brandwonden oploopt. Ook je vlees, vis of groenten laat je liever niet verbranden, om de vorming van kankerverwekkende stoffen te vermijden. Bepaalde kooktechnieken laat je maar beter achterwege.

Algemeen advies

Haal je ook graag de barbecue boven als het mooi weer is? Prima! Maar als je het echt veilig en gezond wilt houden, dan hou je maar beter rekening met enkele factoren om brandwonden, voedselvergiftiging, kankerverwekkende stoffen of een overmaat aan vlees te vermijden.

Het grootste probleem van vele barbecues is de thermische veiligheid, een probleem dat zich minder stelt bij gasbarbecues. 

Een aantal algemene veiligheidstips:

  • Plaats je barbecue in een open ruimte en steek hem nooit binnen aan.
  • Pas op met de handvaten en andere oppervlakken van de barbecue, zeker die op houtskool. Ze kunnen namelijk een temperatuur van 80 tot 100°C bereiken. Verplaats de barbecue dan ook nooit nadat hij is aangestoken of nog warm is.
  • Zorg dat je toestel altijd stabiel staat. Zet je barbecue dus op een vlak oppervlak dat niet kan branden (bv. beton, asfalt).
  • Voorzie in de buurt een emmer water of zand, een blusapparaat of een blusdeken.
  • Hou kinderen op afstand en laat de barbecue nooit onbewaakt achter.