Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Barbecueën: hou het veilig en gezond

07 februari 2019
barbecueen

Het grootste probleem bij houtskoolbarbecues is de thermische veiligheid. Laat het vlees zeker ook niet aanbranden om de vorming van kankerverwekkende stoffen te vermijden (bijvoorbeeld met de "caveman style"), en gebruik best evenmin de hippe Amerikaanse techniek om kip te barbecueën op een bier- of colablikje.

Haal je ook graag de barbecue boven als het mooi weer is? Prima! Op zich is barbecueën een gezonde manier om uw vlees te bereiden, aangezien er geen vetstoffen worden toegevoegd. Maar als je het echt veilig en gezond wilt houden, dan hou je maar beter rekening met enkele factoren.

Houtskoolbarbecues vaak te heet

Het grootste probleem van vele barbecues is de thermische veiligheid. Bij de houtskoolbarbecues kunnen de handvaten en de contactoppervlakken 80 tot 100° C warm worden. Bij gasbarbecues stelt dat probleem zich minder. Een ander belangrijk aspect van de veiligheid bij een barbecue is de stabiliteit van het toestel.

Nog een aantal algemene veiligheidstips:

 • Plaats je barbecue in een open ruimte en steek hem nooit binnen aan.
 • Zet je barbecue op een vlak oppervlak dat niet kan branden (bv. beton, asfalt).
 • Voorzie in de buurt een emmer water of zand, een blusapparaat of een blusdeken.
 • Volg bij het aansteken de instructies van de fabrikant correct op.
 • Verplaats de barbecue nooit wanneer je hem al hebt aangestoken of wanneer hij nog warm is.
 • Hou kinderen op afstand en laat de barbecue nooit onbewaakt achter.

Vermijd kankerverwekkende stoffen

Vlees bakken op een barbecue is gezond, vlees laten aanbranden op een barbecue is dat heel wat minder. Wanneer voedingsmiddelen verbranden, vormen er zich polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Dat zijn kankerverwekkende stoffen. Om dat te vermijden moet je vermijden dat de vlammen rechtstreeks met het vlees in contact kunnen komen. Vooral vet dat op de warmtebron drupt, doet de vlammen hoog oplaaien.

Dat vet kun je opvangen door een speciaal schaaltje te gebruiken. Kies dan wel voor eentje uit RVS, keramiek of email, en vermijd wegwerpschaaltjes uit aluminium. Andere oplossingen zijn barbecues waarbij de warmtebron zich aan weerszijden van het vlees bevindt en gasbranders met bedekte branders.

Ook je vlees rechtstreeks op de kolen bakken, "caveman style", is af te raden. Je verhoogt op die manier immers de kans dat er kankerverwekkende stoffen worden gevormd.

Voedselvergifting voorkomen

Uit onderzoek blijkt dat de helft van onze noorderburen na een barbecue risico loopt op een voedselvergiftiging. Hoewel 75 % zegt aandacht te besteden aan een goede hygiëne, blijkt ruim de helft het ouderwetse barbecuegevoel belangrijker te vinden dan voedselveiligheid.

Met onderstaande tips kun je buikpijn na een barbecue voorkomen:

 • Wanneer je je aankopen voor een barbecue doet op een warme zomerdag, let er dan op dat je de koude keten respecteert. Gebruik bij voorkeur een koeltas en koelblokken om je etenswaren koel te transporteren. 
 • Hanteer een goede handhygiëne.
 • Bewaar het voedsel dat op de barbecue moet bereid worden in de koelkast, en haal het pas vlak voor de bereiding eruit.
 • Gebruik ander bestek en andere schotels voor rauw en gegaard vlees, om kruisbesmetting te vermijden.
 • Sauzen, slaatjes en andere bijgerechten hou je het best zo lang mogelijk in de koelkast.
 • Vlees dat bereid werd, maar niet opgegeten, laat je niet buiten staan. Plaats het snel op een koele plaats.
 • Je kunt het vlees vooraf garen door het te bakken, koken of grillen. Zo vermijd je dat het vlees onvoldoende gaart op de barbecue.

Gasbarbecues: voor en tegen

Zoals gezegd stellen gasbarbecues weinig problemen qua thermische veiligheid. Andere voordelen zijn de bereidingsmogelijkheden met open of gesloten deksel (oveneffect) en de snelheid om deze modellen aan te steken. Nadelen zijn onder meer de ruimte die ze innemen en het uitgebreidere onderhoud. Ze zijn ook heel wat duurder dan barbecues op houtskool.

We geven nog enkele tips mee om veilig met je gasbarbecue om te gaan:

 • De toestellen kunnen op propaan of op butaan werken, niet op beide gassoorten. Gebruik dus het juiste gas.
 • Controleer de barbecue vóór het eerste gebruik van het seizoen (zitten er geen gaten in de slangen, zijn de branders niet stuk of verroest, zitten de luchtopeningen niet verstopt?).
 • Open het deksel van de barbecue vóór je hem aansteekt: zo vermijd je een opstapeling van gas, die tot een ontploffing zou kunnen leiden.
 • Sluit eerst de gastoevoer af, vooraleer je de branders dooft, zodat er zich geen gas meer in de slangen bevindt.

Te vermijden: kip barbecueën op een drankblikje

De bereidingswijze komt (natuurlijk) overgevlogen van de VS: onze Amerikaanse vrienden hebben een eigen recept om kip te barbecueën. Een blikje bier of cola wordt voor de helft leeggemaakt, en daarop wordt dan de kip geplaatst. Vervolgens wordt op de BBQ de resterende vloeistof uitgestoomd. Deze techniek zou speciale aroma’s toevoegen aan het kippenvlees. Op YouTube circuleren ontelbaar veel doe-het-zelf-video’s met deze blikjesmethode. Pas echter op want deze bereidingswijze brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Door de warmte kunnen er immers schadelijke bestanddelen vrijkomen uit de opdruk of de inwendige deklaag van het blik.

Kortom, laat je niet verleiden door deze absurde "culinaire techniek" die vooral gevaarlijk is voor je gezondheid. Als deze techniek je toch weet te bekoren, besef dan dat er op de markt speciale gevogeltestomers beschikbaar zijn als alternatief van een drankblik.