Dossier

Barbecue veilig en gezond met onze tips

Bij mooi weer hoort een barbecue, maar kijk uit dat je geen brandwonden oploopt. Ook je vlees, vis of groenten laat je liever niet verbranden, om de vorming van kankerverwekkende stoffen te vermijden. Bepaalde kooktechnieken laat je beter helemaal achterwege.

03 juli 2025
barbecueen

Veel mensen halen bij de eerste zonnestralen meteen hun barbecue van onder het stof.
Maar of het nu gaat om het garen van het vlees, de keuze van brandstof, het omgaan met voedingsmiddelen of het onderhoud van het toestel: een goede voorbereiding is essentieel om alles veilig en gezond te laten verlopen. Door met een aantal zaken rekening te houden, vermijd je brandwonden, voedselvergiftiging, schadelijke stoffen én een overdaad aan vlees.

1. Volg de veiligheidsvoorschriften op

Barbecuen betekent letterlijk en figuurlijk ‘spelen met vuur’. Denk dus goed na over waar je de barbecue plaatst. Kies bij voorkeur een stabiele ondergrond die niet vlam kan vatten, en zorg ervoor dat niemand zich in de gevarenzone bevindt.

2. Welke brandstof kies je voor een gezonde barbecue?

Kies je voor houtskool, klassieke of kokosbriketten? Elk type brandstof heeft een andere verbranding en dus ook een ander effect op de luchtkwaliteit en gezondheid. Sommige soorten stoten meer fijnstof of schadelijke stoffen uit dan andere. Experimentele grilltechnieken zoals “beer can chicken » laat je bovendien beter links liggen.

3. Vermijd kankerverwekkende stoffen

Bij het grillen kunnen er ongewenste stoffen ontstaan, zeker als je het vlees laat aanbranden of rechtstreeks in contact brengt met vlammen. Door vlees en groenten niet zwart te laten worden en het vuur onder controle te houden, beperk je dat risico aanzienlijk.

4. Bescherm jezelf tegen voedselvergiftiging

Vooral bij vlees en vis is het cruciaal om de koudeketen te respecteren. Zorg ervoor dat rauw en gaar voedsel nooit met elkaar in contact komen. Gebruik aparte schotels, messen en vorken en houd de hygiëne altijd in de gaten.

5. Meer groenten, minder vlees

Een barbecue hoeft niet te draaien rond bergen vlees. Integendeel: meer-groenten-minder-vlees Bovendien is niet elke vleessoort even gezond. Een gevarieerd menu is niet alleen beter voor je lichaam, maar ook voor het milieu.

Ontdek onze koopgids voor het kiezen van een barbecue

Aanbevolen voor jou