Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Wratten: niet zo erg, wel vervelend

30 september 2019
verrues

Wratten zijn vaak voorkomende huidinfecties. Ze zijn goedaardig, maar kunnen wel pijnlijk, vervelend of lelijk zijn. Weet je niet hoe ervan af te geraken? Of waar ze vandaan komen? Zijn ze besmettelijk? Kom hier meer te weten over deze ongewenste en al even mysterieuze letseltjes.

Wat wel en niet doen?

Moet ik een dokter raadplegen?

Als je er snel bij bent, kan het volstaan om de wrat zelf te behandelen. Is deze al sterk ontwikkeld, of bevindt ze zich in het gezicht of op een gevoelige plaats, dan richt je je best tot een zorgverlener. Niet alleen zal een huisarts of dermatoloog je de beste oplossing kunnen voorstellen, ook kan hij of zij de diagnose bevestigen, aangezien wratten verward kunnen worden met andere, soms ernstige dermatologische aandoeningen.

Plantaire wratten en het zwembad

Lange tijd heerste er een quasi panische angst voor wratten, met als gevolg dat kinderen met een voetwrat zelf niet meer naar het zwembad mochten gaan. Volgens sommige studies verspreiden wratten zich niet zozeer via het badwater, maar wel via plekken waar de bezoekers blootvoets lopen, zoals de zwembadranden, douches en kleedkabines. Andere studies beweren dan weer dat deze plekken geenszins verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van wratten. In de praktijk is het vaak zeer moeilijk om met zekerheid te weten waar een wrat vandaan komt, zeker omdat ze soms pas maanden na een infectie door het papillomavirus verschijnt. Vanuit preventief standpunt draag je in het zwembad wel best slippers, zo ben je zeker dat je geen wratten overdraagt of oploopt.

Wat kan ik zelf doen?

Heb je familie of (bij kinderen) klasgenootjes met wratten? Dan loop je zelf meer kans om er ook te krijgen. Met sommige eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je echter het risico verkleinen om wratten over te dragen binnen of buiten het gezin.

  • Raak andermans wratten niet aan. Raak ook je eigen wratten niet aan of krab er niet aan om te vermijden dat je jezelf besmet.
  • Vermijd om op een gezonde nagel of op gezonde huid een nagelvijl of puimsteen te gebruiken die in contact is geweest met een wrat.
  • Deel geen mogelijk besmette voorwerpen zoals een badhanddoek, een scheermes, schoenen of handschoenen.
  • Loop niet blootvoets op publieke plaatsen zoals kleedkabines en douches in sportzalen.

Weet ten slotte dat er vaccins bestaan tegen bepaalde HPV's die tot wratten of genitale kankers leiden. Voor een optimale doeltreffendheid moeten deze vóór de eerste seksuele contacten worden toegediend.