"Tickless": beschermt dit toestel je écht tegen teken?

24 juli 2019
tickless

24 juli 2019

Dit apparaatje brengt ultrasoon geluid voort. Volgens de reclame zou dat teken en vlooien verjagen, maar daar is geen greintje bewijs voor. En toch wordt het door apothekers verkocht ... Dat zou niet mogen! Wij eisen dat dit product van de markt wordt gehaald.

Het apparaatje, dat Tickless heet, brengt ultrasoon geluid voort. Volgens de reclame zou dat teken en vlooien verjagen.

Er zijn verschillende modellen, die qua vormgeving wat verschillen, telkens voor een andere “doelgroep”: een Tickless voor honden en katten, te bevestigen aan de halsband, een Tickless voor mensen, op te hangen aan de kledij, en zelfs een Tickless voor ... baby's en kleine kinderen.

 

Werkt dit toestel écht?

Bij ons weten is er echter geen greintje bewijs dat dit gadget teken en vlooien op afstand houdt.

De Tickless kost zo'n € 26. Verspild geld. Erger is dat het mensen die geloof hechten aan de reclamepraat een vals gevoel van veiligheid geeft. Het risico is dan reëel dat zij na een wandeling door bossen en velden hun kinderen, hun hond en zichzelf niet meer of minder grondig gaan controleren op mogelijke teken. Dat is gevaarlijk, want teken kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, zowel op mensen als op dieren.

 

Onze eisen

  • Dergelijke gadgets zijn niet alleen consumentenmisleiding, ze vormen ook een bedreiging voor de volksgezondheid. Daarom zouden ze niet verkocht mogen worden, en al zeker niet in de apotheek!
  • De fabrikant moet dit toestel van de markt halen.

 

Onze inspanningen

Op 7 juli 2016 schreven een brief naar de Algemene Pharmaceutische Bond (zie hier), De Vereniging der Coöperatieve Apotheken van België (OPHACO - zie hier) en de Orde der Apothekers (zie hier) om de situatie aan te kaarten. 

 

Stand van zaken

Op 20 november 2019 kregen we een brief van de advocaat van de firma achter Tickless. De firma is niet akkoord en dreigt met een rechtzaak als we deze publicatie niet snel offline halen. 

Als “bewijs” van doeltreffendheid van dit product, wordt in de brief verwezen naar onderzoeksrapport dat je ook online terugvindt. Dit rapport bevat een beschrijving van een zeer kleinschalige, methodologisch zwakke en ongepubliceerde studie met honden die reeds besmet waren met vlooien. Hoe je op basis daarvan kunt concluderen dat het middel preventief werkt bij mensen, is ons een raadsel … 

Onze advocaat schreef terug dat wij niet van plan zijn om onze publicatie aan te passen. Wij blijven bij ons standpunt dat de alle onterechte claims van de verpakking en de website moeten verdwijnen.