"Tickless": beschermt dit toestel je écht tegen teken?

24 juli 2019
tickless

24 juli 2019

Dit apparaatje brengt ultrasoon geluid voort. Volgens de reclame zou dat teken en vlooien verjagen, maar daar is geen greintje bewijs voor. En toch wordt het door apothekers verkocht ... Dat zou niet mogen! Wij eisen dat dit product van de markt wordt gehaald.

Het apparaatje, dat Tickless heet, brengt ultrasoon geluid voort. Volgens de reclame zou dat teken en vlooien verjagen.

Er zijn verschillende modellen, die qua vormgeving wat verschillen, telkens voor een andere “doelgroep”: een Tickless voor honden en katten, te bevestigen aan de halsband, een Tickless voor mensen, op te hangen aan de kledij, en zelfs een Tickless voor ... baby's en kleine kinderen.

 

Werkt dit toestel écht?

Bij ons weten is er echter geen greintje bewijs dat dit gadget teken en vlooien op afstand houdt.

De Tickless kost zo'n € 26. Verspild geld. Erger is dat het mensen die geloof hechten aan de reclamepraat een vals gevoel van veiligheid geeft. Het risico is dan reëel dat zij na een wandeling door bossen en velden hun kinderen, hun hond en zichzelf niet meer of minder grondig gaan controleren op mogelijke teken. Dat is gevaarlijk, want teken kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, zowel op mensen als op dieren.

 

Onze eisen

  • Dergelijke gadgets zijn niet alleen consumentenmisleiding, ze vormen ook een bedreiging voor de volksgezondheid. Daarom zouden ze niet verkocht mogen worden, en al zeker niet in de apotheek!
  • De fabrikant moet dit toestel van de markt halen.

 

Onze inspanningen

Op 7 juli 2016 schreven een brief naar de Algemene Pharmaceutische Bond (zie hier), De Vereniging der Coöperatieve Apotheken van België (OPHACO - zie hier) en de Orde der Apothekers (zie hier) om de situatie aan te kaarten. 

 

Stand van zaken

Jammer genoeg zijn er nog steeds apothekers die dit nutteloze gadget verkopen.