Nieuws

Wanneer gearomatiseerd water eigenlijk gewoon limonade is

30 januari 2020

Wij hebben 26 « gearomatiseerde waters » onder de loep genomen. We stelden vast dat sommige ervan in realiteit ook toegevoegde suikers, zoetstoffen, maar ook andere additieven en/of vruchtensappen bevatten. Voor een aantal van deze producten dienden we klacht in bij de FOD Economie.

Merk, naam, afbeelding … alles wekt de indruk dat je water drinkt. Hoewel sommige producten zich zonder schaamte de term “gearomatiseerd water” mogen opspelden, zijn er andere die zoetstoffen, suikers, additieven … bevatten. En dat kan niet door de beugel!

Water, de onmisbare dorstlesser

Zuiver water is de enige onmisbare en aanbevolen dorstlesser. Jammer genoeg heeft niet iedereen de smaak ervan leren waarderen, als gevolg van het feit dat men gewoon is geraakt aan de smaak van frisdranken en waardoor we ook te weinig water drinken. 

Surfend op de trend van “gezonder eten en drinken” brachten fabrikanten echter gearomatiseerde dranken op de markt, waarvan wordt aangenomen dat ze enkel water en smaakstoffen bevatten. Op zich geen slecht idee aangezien het aroma ertoe kan leiden dat sommigen hierdoor ook meer water beginnen drinken. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat deze drankjes ook écht enkel uit water en smaakstoffen bestaan.

Misleidende etiketten

Hoewel al deze dranken de aanwezigheid van water in hun product benadrukken, zijn ze veel discreter in hun benaming (limonade in heel wat gevallen), die volgens de wet op een duidelijke, zichtbare en begrijpelijke manier voor de consument moet worden aangegeven. 

Na onderzoek moeten wij vaststellen dat de helft van de 26 geanalyseerde dranken eigenlijk limonade is voor ons, aangezien ze naast water ook suiker en/of zoetstoffen, vruchtensappen en/of additieven bevatten.

Het lijkt ons nochtans vanzelfsprekend dat “gearomatiseerd water” uitsluitend water en smaakstoffen of natuurlijke extracten mag bevatten met 0 kcal en 0 g suiker.
Wij hebben daarom klacht ingediend tegen Better Water en Evian Fruits & Plants, producten die het woord "water" op de voorkant van hun verpakking gebruiken, terwijl het eigenlijk om limonades gaat en zij dit als zodanig zouden moeten aangeven.

Je vindt deze producten samen met andere producten met een misleidende verpakking terug in onze module “pinokkio-producten”.

Naar de Pinokkio-producten

Vergemakkelijk uw keuze met de Nutri-Score

Gelukkig mogen we niet alle drankjes over dezelfde kam scheren. Om een wel overwogen keuze te maken, kan de consument de ingrediëntenlijst raadplegen of gebruikmaken van de Nutri-Score. Gearomatiseerde waters met 0 calorieën en zonder suiker krijgen een Nutri-Score A. In het geval van een score B betreft het water met een een minimale hoeveelheid suiker of vruchtensap of zoetstoffen. Wanneer er sprake is van grote hoeveelheden toegevoegde suikers of vruchtensap dan neigen ze eerder naar Nutri-Score C, D of E. Het is echter veelzeggend dat slechts 4 van de 26 dranken dezelfde score behalen als “klassiek” water, namelijk een A-score.

Wel is het jammer dat, aangezien de Nutri-Score een vrijwillige keuze is, het nog niet is terug te vinden op alle verpakkingen, wat vergelijken moeilijker maakt. Draag daarom jouw steentje bij om de Nutri-Score verplicht te maken, door deze petitie te ondertekenen.

Teken de petitie hier

Wil je het gezondste drankje uit het rek halen, dan kun je je laten leiden door de Nutri-Score wanneer die op de verpakking staat.