Dossier

Contactloos betalen: wat moet je weten?

18 juli 2019
contactloze betaling

Kun je met je bankkaart contactloos betalen? Dan volstaat het om die dicht bij een compatibele terminal te houden om je aankopen te betalen. Die betaalmethode kan trouwens ook zonder dat je je bankkaart moet bovenhalen, bv. gewoon via je smartphone of je smartwatch. Werking, risico’s, voorzorgsmaatregelen … Wat moet je weten?

Hoe werkt contactloos betalen?

Deze betaalmethode werkt met de NFC-technologie. NFC is de afkorting van “Near Field Communication”, wat zoveel betekent als draadloze communicatie van dichtbij.

Deze technologie wordt overigens niet alleen gebruikt in betaalkaarten. NFC wordt onder meer ook toegepast bij bepaalde vervoersbewijzen (zoals Mobib), toegangskaarten en autosleutels. Op sommige festivals krijg je een polsbandje met een NFC-chip om contactloos je consumpties te betalen. 

Door je kaart of je betaaltoestel dicht bij de betaalterminal te houden (in principe op minder dan tien centimeter afstand) kunnen de twee onderling communiceren via radiogolven om de betaling uit te voeren.

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

User name
14/08/2019
ANDRE VAN GORP

waarom steeds weer problemen zoeken waar er geen zijn.
gemakkelijker maken voor de klant?de banksector is geen liefdadigheidsinstelling,hoelang gaat het duren dat je per contact gaat betalen?
ik trap niet in verkoopspraatjes

User name
14/08/2019
MARLEEN HANDSCHUTTER

Heb er nog niet mee gewerkt, maar denk dat het handig is als je wat ouder wordt omdat je je code niet meer hoeft te onthouden. Ga nu lezen wat jullie vinden over risico's en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen

User name
21/08/2019
VICTOR VANGEENDERHUYSEN

Ik betaal liever met bankkaart. Dan heb ik een volledig overzicht. Contactloos gaat sneller maar betrouw het niet.

User name
25/08/2019
VERSELE-BREYDELS

Nergens beschermhoesje TA te vinden op de website!

User name
08/04/2020
NICOLE HUYBRECHTS

Waar kunnen wij de beschermhoesjes vinden ?

User name Moderator
09/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

We bieden zelf geen TA hoesjes aan, maar je kan de NFC-chip in je bankkaart ook gewoon blokkeren/ beveiligen met een stukje aluminium. Op de markt vind je overigens wel verschillende hoesjes, kaarthouders, ed. die ook de klus klaren. Meer info vind je in ons artikel via volgende link :  https://bit.ly/2RqWbW9 . ^An