Dossier

Contactloos betalen: wat moet je weten?

13 augustus 2018
contactloze betaling

13 augustus 2018

Kun je met je bankkaart contactloos betalen? Dan volstaat het om die dicht bij een compatibele terminal te houden om je aankopen te betalen.  En dat kan ook via je smartphone. Werking, risico’s, voorzorgsmaatregelen … Wat moet je weten?

Via je bankkaart

Staat er een nieuw pictogram op je nieuwe bankkaart met vier radiogolfjes? Dan kun je met je kaart contactloos betalen aan betaalterminals waar je dat pictogram ziet. 

Om je aankopen te betalen, volstaat het om je bankkaart dicht bij de terminal te houden en klaar is Kees. Je moet je kaart dus niet meer in de terminal stoppen en een pincode invoeren, tenminste als je niet meer dan € 25 uitgeeft. 

Doel: je het leven eenvoudiger maken en tijd winnen aan de kassa.

Maar dat is niet zonder risico...

Hoe werkt contactloos betalen?

Deze betaalmethode werkt met de NFC-technologie. NFC is de afkorting van “Near Field Communication”, wat zoveel betekent als draadloze communicatie van dichtbij. 

Door je kaart dicht bij de terminal te houden (in principe op minder dan tien centimeter afstand) kunnen kaart en terminal onderling communiceren via radiogolven om de betaling uit te voeren.

Deze technologie wordt ook gebruikt bij bepaalde vervoersbewijzen (zoals Mobib), toegangskaarten en autosleutels. 

Banken, kaarten en terminals: waar staan we?

De banken vinden dit betaalmiddel een enorme vooruitgang. Sommige bieden de mogelijkheid al aan, andere zullen snel volgen. De banken sturen bij de vernieuwing van hun kaarten hun klanten steeds vaker kaarten die uitgerust zijn met een NFC-chip.

Vandaag zou je zowat aan alle terminals in België contactloos moeten kunnen betalen.

Wat zijn de risico’s van contactloos betalen?

Wat we winnen aan snelheid, gemak en gebruiksvriendelijkheid, verliezen we aan veiligheid.

Doordat je een contactloze betaling niet moet bevestigen, ben je een zekere controle over de verrichting kwijt. Dat schept natuurlijk nieuwe mogelijkheden voor oplichters. 

Sommige deskundigen zijn op hun hoede:

  • een oplichter met een speciale “lezer” kan je kaartgegevens achterhalen om er zelf betalingen mee uit te voeren.
  • een dief zou een draagbare betaalterminal dicht bij je zak of handtas kunnen houden om betalingen uit te voeren. Zie onze video hieronder.
  • bij verlies of diefstal van je kaart kan iemand anders er ook (kleine) aankopen mee doen zonder je pincode te kennen.
Welke voorzorgsmaatregelen hebben de banken genomen?
  • Contactloos betalen is enkel mogelijk voor beperkte bedragen, meestal tot en met € 25. 
  • Na een bepaald aantal contactloze betalingen of een zeker totaalbedrag moet je bovendien je pincode invoeren als identiteitscontrole. 
Zijn de maatregelen van de banken 100% waterdicht? Indien niet, welk bedrag kan ik verliezen?

De beveiligingsmaatregelen die de banken inbouwen, kunnen echter niet voorkomen dat anderen je kaart gebruiken, maar wel dat ze je rekening plunderen. 

In geval van betalingen zonder je toestemming verlies je maximaal € 50 voordat je kaart is geblokkeerd (nieuw bedrag sinds 9/8/2018; vroeger € 150).

Wanneer een dief evenwel een aantal contactloze betalingen heeft kunnen uitvoeren met de kaart die hij van jou had gestolen of die hij had gevonden nadat jij je kaart was verloren, zul je je bank kunnen vragen om voor het volledige bedrag te worden vergoed omdat de betalingen zonder authentificatie zijn uitgevoerd.

Opgelet! Nadat je via Card Stop je kaart geblokkeerd hebt, kan die kaart kort nadien mogelijk nog gebruikt worden. Dat komt doordat contactloos betalen soms offline gebeurt, waardoor de kaart op het moment van betaling niet “weet” dat ze geblokkeerd is.

Sommige banken bieden een betere bescherming. Welke banken zijn dat?

Bij ING en KBC is de klant bijvoorbeeld niet aansprakelijk voor ongeoorloofde betalingen zonder pincode (behalve in geval van eigen fraude of ernstige nalatigheid).

En als je nu niet contactloos wilt betalen?

Wij vinden dat de bank op vraag van de klant een kaart zonder NFC-chip zou moeten aanbieden of de chip gratis zou moeten uitschakelen. Enkele banken hebben ons bevestigd dat de klant dit eenvoudigweg kan aanvragen (bijvoorbeeld door het callcenter te bellen). Andere banken bieden de mogelijkheid aan om de functie uit te schakelen via de website of de app van de bank.

Nog andere banken laten geen andere mogelijkheid dan een nieuwe kaart zonder NFC-chip aan te vragen. In dat geval vinden we dat de nieuwe kaart gratis moet zijn.