Dossier

Contactloos betalen: wat moet je weten?

Via je smartphone

Je kunt ook contactloze betalingen uitvoeren met je smartphone!
Die methode verschilt van de andere manieren waarop je met je smartphone kunt betalen zoals de QR-code (scannen van een streepjescode) of een internetbetaling.

Aan welke eisen moet je smartphone voldoen om contactloos te kunnen betalen?

Er zijn er vier: 

  • Je smartphone moet over een geactiveerde NFC-chip beschikken. Dat is het geval voor de meeste recente smartphones.
  • Het besturingssysteem moet up to date zijn.
  • Er moet een app worden gedownload.
  • Je moet ten minste één bankkaart aan deze app koppelen. Afhankelijk van de app kun je meerdere debet- en/of kredietkaarten in dezelfde app stoppen.

Uiteraard moet de winkel waar je contactloos wil betalen over een geschikte en geactiveerde betaalterminal beschikken.

Hoe maak ik mijn smartphone klaar om contactloos te betalen?

Een Androidtoestel

1. Bij het gros van de Belgische banken kun je gebruikmaken van Payconiq by Bancontact.

  • Download de app via Google Play. 
  • Open de app en volg de activatie- en registratiestappen. Je zult een bankkaart aan de app moeten koppelen en een pincode moeten aanmaken voor betalingen vanaf een bepaald bedrag. 
  • Activeer de NFC-functie op je smartphone. Die functie vind je in het instellingenmenu van je toestel. Zoek bijvoorbeeld op de letters “NFC” en schakel de functie in. 

2. Er bestaan evenwel nog andere apps voor contactloos betalen die bedoeld zijn voor Androidtoestellen. 
Klanten van BNP Paribas, KBC/CBC, Hello Bank, Fintro, N26, Revolut, Bunq kunnen bv. ook gebruikmaken van Google Pay. Die app kun je via Google Play op dezelfde manier downloaden als Payconiq by Bancontact. 
Bij Belfius biedt de app om mobiel te betalen (zie verder), Belfius Mobile, ook de mogelijkheid om contactloos te betalen. Belfiusklanten kunnen die app via de Google Play Store downloaden. Via de appinstellingen moeten ze de kaart aanduiden waarmee ze contactloos willen betalen, vervolgens moeten ze een geheime code kiezen en de functie “contactloos betalen” activeren.

Een iOS-toestel

De functie contactloos betalen is alleen beschikbaar voor wie een iPhone heeft en klant is bij BNP Paribas, Hello Bank, Fintro, Revolut, N26, Bunq of Monese.

  • Ga op je toestel naar de (voorgeïnstalleerde) app Wallet en tik op het “+”-icoontje.
  • Volg de stappen om een kaart toe te voegen.
  • Zodra je bank of kaartuitgever de informatie hebt geverifieerd, kun je via Apple Pay betalen.
Hoe kun je betalen?

Bankkaart of smartphone, de werkwijze is hetzelfde: wanneer je gaat betalen, houd je je smartphone ongeveer 1 à 2 centimeter van de terminal. Je toestel hoeft de terminal niet te raken. 

Je gebruikt best de achterkant van je smartphone omdat daar de NFC-chip is aangebracht. De chip communiceert met de terminal en klaar is Kees, zonder pincode – tenminste als je betaling onder een bepaalde limiet blijft (meestal € 25).

Boven die bedragen zijn er een aantal beveiligingsmaatregelen ingebouwd zoals het ontgrendelen van het toestel of het ingeven van een pincode. In elk geval moet je wel steeds het scherm aanzetten.

Mobiele betalingen versus “contactloze” betalingen

Haal mobiel en contactloos betalen niet door elkaar, dat is niet hetzelfde.

Er zijn namelijk ook smartphone-apps waarmee je kunt betalen maar die apps vragen soms een bevestiging en een identificatie. We spreken dan veeleer van mobiel in plaats van “contactloos” betalen. Houd er ook rekening mee dat sommige betalingen met je smartphone een internetverbinding nodig hebben, andere dan weer niet.

Er bestaan diverse van die betaalapps, bv. Apple Pay en Google Pay. De meest verspreide is momenteel Payconiq by Bancontact (een samensmelting van de bestaande app van Bancontact met die van Payconiq).

Payconiq by Bancontact werd van bij de start in januari 2019 ondersteund door 20 banken. 

Je kunt er in veel winkels mee betalen. Mobiel betalen gaat als volgt. Op een sticker aan de kassa of op het scherm aan de kassa verschijnt een QR-code. Jij moet die met je smartphone scannen. Daarna voer je het bedrag in en bevestig je de betaling met je pincode. Als je een Android smartphone hebt, kun je dankzij deze app evenwel ook contactloos betalen, dus gewoon door je gsm vlak bij symbool van contactloos betalen op de betaalterminal te houden.

Met diee app kun je daarnaast ook in heel wat webshops terecht.

Je kunt er ten slotte een vriend mee betalen, zonder dat je zijn rekeningnummer kent. Dat kan zelfs op afstand, want het “verborgen” mechanisme achter de app is in feite een overschrijving.

 
Hoe zit het op het vlak van veiligheid?

Wanneer je met je smartphone via NFC betaalt, worden de vertrouwelijke gegevens geëncrypteerd zodat ze niet kunnen worden gebruikt om er een kopie van te maken. Een voordeel dus in vergelijking met een bankkaart. 

Ander voordeel, althans bij de Androidtoestellen: je kunt de NFC-functie op elk moment uitschakelen (dat kun je niet bij iOS-toestellen), bv. wanneer je de functie een tijdje niet nodig hebt. Hierdoor is het in principe onmogelijk om gegevens te stelen.

Als je smartphone zoek raakt of gestolen wordt, kun je je betalingsapp van Payconiq by Bancontact of Google Pay blokkeren via Card Stop. Voor de app van Belfius moet je gebruikmaken van PC banking of het callcenter contacteren. Gebruik je Apple Pay, dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel ga je naar je Apple ID-accountpagina of de app “Zoek mijn iPhone” op een andere iPhone of iPad om de betalingen met Apple Pay tijdelijk of definitief te blokkeren, ofwel contacteer je daarvoor je bank of kaartuitgever.