Dossier

Contactloos betalen: wat moet je weten?

13 augustus 2018
contactloze betaling

13 augustus 2018

Kun je met je bankkaart contactloos betalen? Dan volstaat het om die dicht bij een compatibele terminal te houden om je aankopen te betalen.  En dat kan ook via je smartphone. Werking, risico’s, voorzorgsmaatregelen … Wat moet je weten?

Via je smartphone

Je kunt ook contactloze betalingen uitvoeren met je smartphone!
Die methode verschilt van de andere manieren waarop je met je smartphone kunt betalen zoals de QR-code (scannen van een streepjescode) of een internetbetaling.

Aan welke eisen moet je smartphone voldoen om contactloos te kunnen betalen?

Er zijn er vier: 

 • Je smartphone moet over een geactiveerde NFC-chip beschikken. Dat is het geval voor de meeste recente smartphones.
 • Het besturingssysteem van je smartphone moet Android 4.4 of een recentere versie zijn.
 • Je moet een app downloaden
 • Je moet een bankkaart aan deze app koppelen

Uiteraard moet de winkel waar je contactloos wil betalen over een geschikte en geactiveerde terminal beschikken.

Hoe maak ik mijn smartphone klaar om contactloos te betalen?
 • In de Google Play Store download je de app waar je contactloos mee wil betalen: Belfius Mobile, SEQR of Android Pay. (Apple Pay en Samsung Pay zijn in België nog niet beschikbaar). 
 • Open de app en volg de activatie- en registratiestappen. Je zult een bankkaart aan de app moeten koppelen en een pincode moeten aanmaken voor betalingen vanaf een bepaald bedrag. 
 • Activeer de NFC-functie op je smartphone. Die functie vind je in het instellingenmenu van je toestel. Zoek bijvoorbeeld op de letters “NFC” en schakel de functie in. 
Hoe kun je betalen?

Bankkaart of smartphone, de werkwijze is hetzelfde: wanneer je gaat betalen, houd je je smartphone ongeveer 1 à 2 centimeter van de terminal. Je toestel hoeft de terminal niet te raken. 

Je gebruikt best de achterkant van je smartphone omdat daar de NFC-chip is aangebracht. De chip communiceert met de terminal en klaar is Kees, zonder pincode – tenminste als je betaling minder dan € 20 of € 25 bedraagt.

Boven die bedragen zijn er een aantal beveiligingsmaatregelen ingebouwd zoals het ontgrendelen van het toestel of het ingeven van een pincode. In elk geval moet je wel steeds het scherm aanzetten.

En op het vlak van veiligheid?

Wanneer je met je smartphone via NFC betaalt, worden de vertrouwelijke gegevens geëncrypteerd zodat ze onbruikbaar worden na het maken van een kopie.
Die techniek wordt gebruikt in de drie apps die we hieronder bespreken. Een voordeel dus in vergelijking met een bankkaart. 

Ander voordeel, je kunt de NFC-functie van je toestel op elk moment uitschakelen, als je de functie bijvoorbeeld een tijdje niet gebruikt. Hierdoor is het in principe onmogelijk om gegevens te stelen.

Als uw smartphone zoek raakt of gestolen wordt, kun je je betalingsapp blokkeren via Card Stop (Android Pay of Bancontact). Voor de app van Belfius kun je gebruikmaken van PC banking of het callcenter contacteren.

Mobiele betalingen of “contactloze” betalingen?

Haal de twee niet door elkaar. Er zijn ook smartphone-apps waarmee je kunt betalen maar die apps vragen soms een bevestiging en een identificatie. We spreken dan veeleer van mobiel in plaats van “contactloos” betalen. Houd er ook rekening mee dat sommige betalingen met je smartphone een internetverbinding nodig hebben, andere dan weer niet.

 • SEQR-app
  Kan gebruikt worden tussen particulieren die de app gedownload hebben. Mogelijk om te betalen in winkels van de Colruyt-groep. Je scant een QR-code (streepjescode met gegevens van de transactie) en bevestigt de betaling met je pincode. Zo kun je geld overmaken aan een vriend die dezelfde app heeft, zonder dat je zijn rekeningnummer hoeft te kennen. Bedragen tot € 20 kan je zelfs contactloos betalen.
 • Bancontact-app
  Beschikbaar voor vrijwel alle houders van een Bancontact-kaart. Hiermee kan je zowel particulieren als handelaars betalen. Soms is de functie in de app van de bank geïntegreerd. Op het scherm van de begunstigde verschijnt een QR-code die je met je smartphone moet scannen. Daarna moet je de betaling bevestigen met je pincode. Op zeer korte termijn zou je met deze app ook contactloos moeten kunnen betalen.
 • Payconiq-app
  Beschikbaar voor iedereen met een zichtrekening, maar interessanter (geschikt voor hogere bedragen) voor klanten van Belfius, ING en KBC (partners van deze app). Om in de winkel te betalen, selecteer je de handelaar in de app, voer je het bedrag in en bevestig je de betaling met je pincode. Met deze app kun je ook een vriend betalen, zonder dat je zijn rekeningnummer kent. Dat kan zelfs op afstand, want het “verborgen” mechanisme achter de app is in feite een overschrijving.