Dossier

Contactloos betalen: wat moet je weten?

26 juni 2020
contactloos betalen

Kun je met je bankkaart contactloos betalen? Dan volstaat het om die dicht bij een compatibele terminal te houden om je aankopen te betalen. Die betaalmethode kan trouwens ook zonder dat je je bankkaart moet bovenhalen, bijvoorbeeld via je smartphone of smartwatch. Werking, risico’s, voorzorgsmaatregelen … Wat moet je weten?

Via je smartphone

Je kunt ook contactloos betalen met je smartphone. Let op, dat is niet hetzelfde als mobiel betalen met je smartphone (bijvoorbeeld door een QR-code te scannen), waarbij een bevestiging van de betaling vereist is.

Meer uitleg over de verschillende betaalmethoden met je smartphone vind je in ons dossier daarover. 

Hoe maak je je smartphone klaar om contactloos te betalen?

Een Androidtoestel

1. Bij de meeste Belgische banken kun je als klant gebruikmaken van Payconiq by Bancontact.

  • Download de app in de Google Play Store en volg de instructies. 
  • Koppel een of meerdere Bacontactkaarten aan de app. 
  • Schakel de NFC-functie in via de instellingen op je smartphone. 

2. Er bestaan nog andere apps om contactloos te betalen met een Android-toestel, zoals Google Pay en Belfius Mobile, maar die zijn enkel beschikbaar voor klanten van bepaalde banken. Ook deze apps kun je downloaden in de Google Play Store.

Een iOS-toestel

Contactloos betalen met de iPhone is alleen mogelijk voor klanten van bepaalde banken. Zij kunnen betalen via Apple Pay. Deze functie kun je activeren in de Wallet-app, die standaard aanwezig is op een iPhone. 

Hoe kun je betalen?

Om contactloos te betalen, volstaat het om je bankkaart of smartphone 1 à 2 centimeter van de betaalterminal te houden. Je kaart of toestel hoeft de terminal niet te raken. 

Richt bij voorkeur de achterkant van je smartphone naar de terminal, want daar is de NFC-chip aangebracht. De chip communiceert met de terminal, en klaar is Kees.

Je betaling wordt uitgevoerd zonder pincode, als het bedrag tenminste onder een bepaalde limiet blijft (meestal € 25, tijdens de coronacrisis tijdelijk verhoogd tot € 50). Boven dat bedrag zijn er een aantal beveiligingsmaatregelen ingebouwd, zoals je toestel ontgrendelen of de pincode invoeren. Alleszins moet je het scherm altijd laten oplichten. 

 
Hoe zit het op het vlak van veiligheid?

Als je met je smartphone betaalt via NFC, worden je vertrouwelijke gegevens versleuteld, zodat ze niet kunnen worden gekopieerd. Dat is een voordeel ten opzichte van een bankkaart. 

Nog een voordeel, althans bij Androidtoestellen, is dat je de NFC-functie eender wanneer kunt uitschakelen (dat kan niet bij een iPhone), bijvoorbeeld als je ze een tijdje niet nodig hebt. Hierdoor is diefstal in principe onmogelijk.

Als je smartphone verloren raakt of gestolen wordt, kun je de betaalapp van Payconiq by Bancontact of Google Pay laten blokkeren via Card Stop op het nummer 070 344 344. Vermeld duidelijk dat je enkel de app wilt laten blokkeren en niet je bankkaart. Dan kun je die kaart alsnog blijven gebruiken. Als je Apple Pay gebruikt, zijn er twee mogelijkheden: ofwel ga je naar je Apple ID-accountpagina of de app “Zoek mijn iPhone” op een andere iPhone of iPad om betalingen met Apple Pay tijdelijk of definitief te blokkeren, ofwel vraag je dat aan je bank of kaartuitgever.

 

 

 

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/04/2020

Waar kunnen wij de beschermhoesjes vinden ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/04/2020
, Gereageerd:

We bieden zelf geen TA hoesjes aan, maar je kan de NFC-chip in je bankkaart ook gewoon blokkeren/ beveiligen met een stukje aluminium. Op de markt vind je overigens wel verschillende hoesjes, kaarthouders, ed. die ook de klus klaren. Meer info vind je in ons artikel via volgende link :  https://bit.ly/2RqWbW9 . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2019

Nergens beschermhoesje TA te vinden op de website!

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/08/2019

Ik betaal liever met bankkaart. Dan heb ik een volledig overzicht. Contactloos gaat sneller maar betrouw het niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2019

Heb er nog niet mee gewerkt, maar denk dat het handig is als je wat ouder wordt omdat je je code niet meer hoeft te onthouden. Ga nu lezen wat jullie vinden over risico's en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2019

waarom steeds weer problemen zoeken waar er geen zijn.
gemakkelijker maken voor de klant?de banksector is geen liefdadigheidsinstelling,hoelang gaat het duren dat je per contact gaat betalen?
ik trap niet in verkoopspraatjes