Nieuws

Corona: zo poets je het virus weg

25 maart 2020

« Blijf in uw kot » is onze lijfspreuk geworden in deze vreemde tijden. Maar veel mensen maken zich zorgen over dat kot. Moeten we het vaker gaan poetsen of zelfs desinfecteren ? Enkele nieuwe gewoontes kunnen zeker geen kwaad, maar gooi jouw poetsgewoonten niet volledig om.

Hoe lang het virus overleeft op vaste oppervlakken, hangt sterk af van het materiaal. Soms is de kans op overdracht van het virus na enkele uren al verdwenen, soms houdt dit dagen aan. In labo-situaties zien we alvast dat de mate waarin het virus aanwezig is, daalt naarmate de tijd vordert. Hoe minder het virus aanwezig is, des te kleiner is de kans op besmetting. Maar het is erg moeilijk om te zeggen hoe snel het virus precies verdwijnt. Daarom blijft de nodige voorzichtigheid aangewezen.

Kom je terug van een zeldzame activiteit buitenshuis of is iemand uit je gezin besmet of mogelijk besmet, dan moet je de oppervlakken desinfecteren die je hebt aangeraakt voordat je bij een wasbak kwam om je handen te wassen of die door de eventueel besmette persoon zijn aangeraakt. Denk maar aan schakelaars, deurklinken, waterkranen, het toilet, en ook telefoons, computers, afstandsbedieningen, tot de tafel en het nachtkastje. Voor andere zaken volstaat een gewone poetsbeurt.

Alcohol en javel enkel voor "verdachte" zones

Twee producten worden beschouwd als chemisch doeltreffend tegen het coronavirus en kunnen in huis worden gebruikt om te poetsen: alcohol, minstens 60°, en javel of bleekwater. Normaal gezien zouden we deze producten niet aanraden, omdat ze irriterend zijn voor de huid. Alcohol is bovendien gevaarlijk, want ontvlambaar, en bleekwater is schadelijk voor het ecosysteem in onze waterlopen.

Maar in deze tijden kunnen we deze middelen wel aanbevelen, omdat ze het best werken om oppervlakken die vaak worden aangeraakt te desinfecteren. Ze zijn bovendien goedkoop.

Gebruik javel of alcohol wel altijd met handschoenen en een veiligheidsbril aan en verlucht goed als je ermee aan de slag gaat. Is een oppervlak erg vuil, ga er dan eerst met water en klassiek schoonmaakmiddel over vooraleer je het gaat desinfecteren.

Voor de rest, gewoon doen

In de andere ruimtes van je woning, waar er minder kans is dat ze zijn blootgesteld aan het virus, volstaat een poetsbeurt met een gewoon poetsproduct.