Dossier

Goed voorbereid op reis

07 mei 2020
reizen

Een gewaarschuwd reiziger is er twee waard! In dit dossier vind je heel wat tips om onaangename verrassingen op reis te vermijden. En mocht het noodlot ondanks je voorbereidingen toch toeslaan, dan vind je hier alle nuttige informatie om zo goed mogelijk te reageren en je rechten te laten gelden.

Checklist vóór vertrek

Controleer voor je vertrek volgende zaken:

 • Namen op vliegticket: dezelfde als op identiteitsbewijs?
  Geef bv. geen Fred in plaats van Frederik op.
 • Reispas: nog lang genoeg geldig?
  Bv. voor Egypte tot zes maanden nadat je het land bent binnengekomen.
 • Documenten: kopie van identiteitskaart en/of reispas.
  Bewaar een papieren kopie apart van de originelen. Of scan de documenten en verstuur ze naar een e-mailadres van jezelf waar je over de hele wereld toegang toe hebt (bv. gmail). Mocht men je portefeuille stelen, dan kun je zo nog altijd je identiteit bewijzen, bv. aan je bank, je reisbijstandsverzekeraar of de ambassade.
 • Kinderen: elektronische Kids-ID of eigen reispas met foto?
  Die is ook nodig als je naar een Schengenland reist, zoals Spanje. Anders riskeer je dat je kinderen het vliegtuig niet op mogen of niet tot het land worden toegelaten … De reisbrochure moet je daar de nodige info over geven. In de meeste gemeenten duurt de aanvraag van een Kids-ID ten minste drie weken.
 • Koffer: geen label met thuisadres aan de buitenkant?
  Anders kan dat dieven op de luchthaven op ideeën brengen. Stop je adres alleen binnen in de koffer.
 • Betaalmiddelen: cash voor het begin van de reis + debetkaart (Bancontact/MisterCash) + ruim aanvaarde kredietkaart (Visa of MasterCard).
  Meestal kun je de Maestrofunctie van je debetkaart immers minder vaak gebruiken dan je kredietkaart. Bewaar niet al je kaarten op dezelfde plaats.
 • Betaalkaarten: vervaldag gecheckt? Gebruikslimieten gecheckt? Telefoonnummer in geval van verlies of diefstal genoteerd en in je gsm opgeslagen? Lees ook ons dossier over het gebruik van betaalkaarten op reis.
 • Zichtrekening: genoeg geld beschikbaar?
  Denk niet alleen aan je uitgaven op reis, maar ook aan je gebruikelijke betalingen via domiciliëring of permanente opdracht.
 • Bank: gebruikslimiet van betaalkaarten tijdelijk verhogen? Maestrofunctie van debetkaart activeren? Info over verzekering gekoppeld aan kredietkaart?
  Om de Maestrofunctie te gebruiken buiten Europa (in geografische zin, dus ruimer dan de EU), moet je die laten activeren, uiterlijk een week voor de afreisdatum. De verzekering van je kredietkaart speelt vaak alleen als je de reis met die kaart hebt betaald, maar dat is niet altijd vereist.