Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Koopgids

Verwar yoghurt niet met andere zuivelproducten

04 december 2019
Een vrouw leest het etiket van een yoghurt in een winkel.

Hoewel ze er quasi hetzelfde uitzien, zijn de producten die in de yoghurtafdeling worden verkocht, niet altijd yoghurt. Sommige producten zijn wat men noemt "gefermenteerde melk", andere moeten worden ingedeeld in de categorie zuivelspecialiteiten. In onze koopgids leren we u hoe u het verschil kunt zien.

Talrijke variëteiten

In de zuivelafdeling vind je een heel uitgebreid aanbod van producten die er bijna allemaal identiek uitzien. Het is vaak moeilijk om te weten waarin ze wèl verschillend zijn.

Goed voor de gezondheid

Eén ding staat vast, alle varianten bevatten interessante voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, kalium, en vitamine B2 en B12. Yoghurt en gefermenteerde melk bevatten bovendien eiwitten met een hoge biologische waarde die het verzadigingsgevoel langer behouden en een dipje om 11 uur vermijden. Ze leveren, in de juiste verhoudingen, alle essentiële aminozuren aan uw lichaam.

Uit onderzoek blijkt dat specifieke bacteriën die in yoghurt voorkomen, ook wel "melkfermenten" genoemd, een stimulerend effect zouden hebben op het immuunsysteem, met name ter hoogte van de dikke darm.

Het verschil zien

Weet echter dat de verschillende varianten niet allemaal even voedzaam zijn, want hoewel sommige echt een gunstig effect op uw gezondheid hebben, lijken andere eerder op desserts, die dus met mate moeten worden geconsumeerd. Wij hebben een onderscheid gemaakt tussen verschillende bestaande categorieën, zodat u de verschillen tussen de zuivelproducten in uw supermarkt kunt begrijpen.

Deze indeling kan verschillen in onze buurlanden, die andere wetgeving rond deze producten hebben.