Koopgids

Yoghurt, gefermenteerde melk, veganistische alternatieven of zuiveldesserts

25 mei 2022
Een vrouw leest het etiket van een yoghurt op de zuivelafdeling van de supermarkt

Skyr, Griekse yoghurt, plantaardige alternatieven op basis van soja of amandelmelk... Hoewel ze er quasi hetzelfde uitzien, zijn niet alle producten op de yoghurtafdeling daadwerkelijk yoghurt. Sommige zijn eigenlijk gefermenteerde producten en anderen vallen onder de categorie zuivelspecialiteiten. Bekijk onze koopgids.

Introductie

Bereidingen op basis van melk zoals "yoghurt" zijn tegenwoordig in overvloed aanwezig op de zuivelafdeling van onze supermarkt. Natuuryoghurt, 0% yoghurt, Griekse yoghurt, kefir, Skyr, bifidus, plantaardige alternatieven op basis van soja of kokos... Het wordt voor de consument dan ook steeds moeilijker om te begrijpen wat nu werkelijk het verschil is tussen deze producten. Ook het gelijkaardig uiterlijk van de verpakkingen van verschillende soorten yoghurt, wat tot verwarring kan leiden.

Hoe kies je de juiste yoghurt? Hoe vind je je weg tussen al deze variëteiten? En hoe omzeil je de "beloftes" die op het etiket staan? Naast alle adviezen die je in deze koopgids vindt, testen wij regelmatig verschillende soorten yoghurt in het laboratorium. Alle testresultaten vind je in onze vergelijker:

Vind de beste yoghurt

 

Is yoghurt gezond?

Eén ding staat vast, alle yoghurtvarianten hebben interessante gezondheidsvoordelen, denk aan mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, en vitamine B2 en B12. Yoghurt en gefermenteerde melk bevatten bovendien eiwitten met een hoge biologische waarde die het verzadigingsgevoel langer behouden en een dipje om 11 uur vermijden. Ze leveren, in de juiste verhoudingen, alle essentiële aminozuren aan je lichaam. We kunnen yoghurt dan ook elke dag eten

Uit onderzoek blijkt dat specifieke bacteriën die in yoghurt voorkomen, ook wel "melkzuurbacteriën" (Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus), een stimulerend effect zouden hebben op het immuunsysteem, met name ter hoogte van de dikke darm.

Hoe testen wij yoghurt?

Hoe kies ik de beste yoghurt?

Het is belangrijk om te beseffen dat de verschillende yoghurtvarianten niet allemaal even voedzaam zijn, want hoewel sommige soorten yoghurt een gunstig effect op je gezondheid hebben, lijken andere eerder op desserts, die dus met mate moeten worden geconsumeerd.

Wij helpen je een onderscheid te maken tussen alle categorieën, zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken. In deze koopgids bespreken wij:

In deze gids vind je ons advies voor de beste yoghurt