Dossier
Groeimelk
09 maart 2022

Is groeimelk echt nodig voor je kind? Als je het ons vraagt niet. Maar als je het toch geeft, dan kies je maar beter voor eentje zonder toegevoegde suikers en aroma’s. Zit je nog met andere vragen over groeimelk. In dit dossier zetten wij alles op een rijtje.
Inleiding
Alle onderzoekers en organisaties zijn het erover eens: borstvoeding is altijd de eerste keuze voor je kindje. Maar dit is niet voor iedereen haalbaar, zeker niet voor een langere periode. Schakel je in dat geval het best over op groeimelk? De meningen zijn verdeeld:
- Volgens Kind en Gezin stap je tussen 12 en 18 maanden dan het best over van opvolgmelk naar groeimelk. Volle melk mag dan eveneens op voorwaarde dat je kind een gezonde en evenwichtige voeding krijgt. Vanaf 4 jaar mag je overstappen van volle melk naar halfvolle melk.
- Volgens ONE, de Franstalige tegenhanger van Kind & Gezin, mag een kind na 18 maanden overstappen van opvolgmelk naar groeimelk. Gewone koemelk mag ten vroegste vanaf 18 maanden worden gegeven, maar het best pas vanaf 3 jaar.
- De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is echter van mening dat een kind vanaf één jaar alle nodige voedingsstoffen kan opnemen met een voldoende gevarieerde voeding, een goede afwisseling dus tussen groenten, fruit, vis, vlees, zuivel en vezelrijke voeding zoals brood en pasta.
- In Nederland luidt het advies eveneens dat je, in combinatie met een afwisselend voedingspatroon, vanaf de leeftijd van één jaar op gewone (halfvolle) koemelk kunt overstappen.
- Ook wij vinden groeimelk niet noodzakelijk.
In dit dossier beantwoorden wij alle vragen die je als jonge (groot)ouder kunt hebben over groeimelk:
- Opvolgmelk, groeimelk,flesvoeding ... Ben jij het noorden even kwijt? Wij vertellen je waarom bepaalde soorten de voorkeur verdienen.
- Is groeimelk noodzakelijk voor de groei? In het bijzonder om alle voedingsstoffen op te kunnen nemen?
- Is groeimelk duurder dan koemelk?
- Geef je de melk in een beker of in een fles?
- Hoe zit het met groeimelk op basis van geitenmelk, soja, rijst of haver?