Dossier

Do's en don't van een gezond ontbijt

29 september 2022
gezond ontbijt

Geen tijd, geen trek ‘s morgens, liever nog even slapen ... Er zijn ontelbare excuses om het ontbijt over te slaan. Nochtans kost het helemaal niet veel tijd of moeite om een gezond en stevig ontbijt op tafel te zetten. Deze vier ingrediënten mogen daarbij niet ontbreken.

Vier pijlers van een gezond ontbijt

1. Graanproducten

Graanproducten zijn je belangrijkste bron van energie. Ze zijn rijk aan koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen. Kies voor volkoren brood, crackers, havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen.

Volkoren granen hebben specifieke positieve effecten op de gezondheid en bevatten meer essentiële voedingsstoffen dan witte graanproducten. Sommige ontbijtgranen bevatten echter ook veel suiker of vetten. Ga dus op zoek naar deze met een goede Nutri-Score (A of B). 

Als de Nutri-Score niet is weergegeven, lees dan de ingrediëntenlijst zorgvuldig en vermijd diegene met zoetstoffen en toegevoegde suikers (bv. glucosestroop).

2. Fruit

Fruit zit boordevol vitaminen en voedingsvezels. Een gezond en evenwichtig ontbijt bevat dus altijd een stuk fruit of af en toe een glaasje vers fruitsap.

Weet wel dat fruitsap geen vers fruit kan vervangen. Het bevat namelijk vrije suikers, en minder vitamines en vezels dan fruit. Bovendien geeft het niet hetzelfde verzadigingsgevoel. Probeer dus voldoende te variëren, ook met de soorten fruit die je consumeert. 

Aardbeien: wacht op het seizoen

3. Drank op basis van water

Een drank op basis van water maakt steevast deel uit van een gezond ontbijt. Je kan de dag beginnen met water, thee of koffie. Drink ze liefst zonder suiker. Een scheutje halfvolle melk toevoegen kan wel.  

kopje thee

4. Melkproducten en plantaardige alternatieven

Melkproducten en plantaardige alternatieven zijn een belangrijke bron van calcium, wat onontbeerlijk is voor je botten. Ze bevatten ook talrijke vitaminen en eiwitten. Kies voor magere soorten (minder dan 20 gram vet per 100 gram) en verse kazen zoals plattekaas, cottage cheese en ricotta.   

Overige

Smeervetten, choco, confituur en andere zoete belegsoorten kunnen ook deel uitmaken van een gezond ontbijt. Gebruik ze gewoon niet op dagelijkse basis en kies na een boterham met zoet beleg eentje met hartig beleg, bijvoorbeeld smeerkaas. 

Gebruik je smeervet, smeer dan niet meer dan een mespuntje per snede brood en kies voor vetstoffen die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren. Ook voor choco en confituur geldt dat je ze best met mate smeert.

 

Over het ontbijt doen veel mythes de ronde. Wij beantwoorden veelgestelde vragen. Krijg je te kampen met overgewicht als je niet ontbijt? Eet je ‘s middags meer wanneer je niet hebt ontbeten? Welke porties neem ik het best? En hoe stil je je honger het langst?

Geen inspiratie en weinig tijd om een evenwichtig en gevarieerd ontbijt te maken? Wij helpen je op weg met enkele lekkere, gezonde en gemakkelijke recepten!