272 Keer bekeken
1 Reacties
0 Likes
Voeding en gezondheid onder de loep van

Dossier
Do's en don't van een gezond ontbijt
26 september 2017
.jpg?rev=75d58cc9-16d8-4793-a70e-5f7690e56a09&mw=480&hash=2B8A9312CBC5FF92C4B13912DF7BA8B8)
Geen tijd, geen trek ‘s morgens, liever nog even slapen ... er zijn ontelbare excuses om het ontbijt over te slaan. Nochtans kost het helemaal niet veel tijd of moeite om een gezond en stevig ontbijt op tafel te zetten. Vier ingrediënten mogen daarbij niet ontbreken.
Vier pijlers van een gezond ontbijt
1. Graanproducten
Graanproducten zijn je belangrijkste bron van energie. Ze zijn rijk aan koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen. Kies voor volkoren brood, crackers, havermout of andere volkoren ontbijtgranen. Gebruik onze koopwijzer om ontbijtgranen te vinden met een goede Nutri-score!
Naar de koopwijzer ontbijtgranen
2. Fruit
Fruit zit boordevol vitaminen en voedingsvezels. Een gezond en evenwichtig ontbijt bevat dus altijd een stuk fruit of een glaasje vers fruitsap. Probeer voldoende te variëren.
3. Drank op basis van water
Een drank op basis van water maakt steevast deel uit van een gezond ontbijt. Je kan de dag beginnen met water, thee of koffie. Drink ze liefst zonder suiker. Een scheutje halfvolle melk toevoegen kan wel.
4. Melkproducten en plantaardige alternatieven
Melkproducten en plantaardige alternatieven zijn een belangrijke bron van calcium, wat onontbeerlijk is voor je botten. Ze bevatten ook talrijke vitaminen en eiwitten. Kies voor magere of halfvolle soorten. Bij kaas opteer je het best voor een magere variant.
Overige
Smeervetten, choco, confituur en andere zoete belegsoorten kunnen ook deel uitmaken van een gezond ontbijt. Gebruik ze gewoon niet op dagelijkse basis en kies na een boterham met zoet beleg eentje met hartig beleg, bijvoorbeeld smeerkaas.