Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Yoghurt

14 oktober 2019
Hoe wij yoghurt testen

Natuuryoghurt is een basisitem in elke koelkast, ongeacht hoe je het eet of drinkt. Wij onderwierpen 36 producten aan een test. Weet jij aan welke voorwaarden echte yoghurt moet voldoen?

Inleiding

Yoghurt, een van de meest essentiële voedingsproducten en bron van goede eiwitten, calcium en vitamines B. Onze koelkast kan alvast niet zonder! In onze koopwijzer vind je de 36 natuuryoghurts uit onze test plus alle details van onze analyses.

Naar de koopwijzer

We testten zowel magere als volle yoghurt. Aangezien we enkel producten selecteerden met een vetgehalte lager dan of gelijk aan melk (3 à 5 %) werden Griekse of romige yoghurts uitgesloten. Roer- en standyoghurt werden door elkaar getest.

In eerste instantie kozen we 22 magere en 18 volle yoghurts. Helaas kregen we tijdens de publicatie van onze test te horen dat vier geselecteerde producten niet meer in dezelfde vorm of van dezelfde leverancier verkrijgbaar zouden zijn (producten van Albert Heijn-merk De Zaanse Hoeve en van Carrefour Discount). Deze producten werden dan ook verwijderd uit onze selectie waardoor we uiteindelijk 20 magere en 16 volle yoghurts overhielden. 

13 yoghurts waren biologische producten. 12 yoghurts waren van een (inter)nationaal merk, de rest was afkomstig van Belgische distributeursmerken. Meestal hebben we verpakkingen geselecteerd van 500 g tot 1 kilo, maar sommige producten zitten verpakt in individuele porties (8 x 125 g of 12 x 125 g). 

We analyseerden de samenstelling, de smaak, de geur, het etiket en vergeleken ook de prijzen. Deze analyses vonden plaats in mei 2019, voor de prijsvergelijking hanteerden we de prijzen van juli 2019.