Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Yoghurt over datum: opeten of weggooien?

01 oktober 2019

Hoe weet je of je je yoghurt nog kunt opeten of niet? Niet altijd gemakkelijk. Te veel mensen gooien perfect eetbare yoghurt weg omdat ze de houdbaarheidsdata niet juist interpreteren.

Het gebeurt al te vaak dat perfect eetbare voedingsmiddelen in de vuilnisbak belanden. Bij het zien van een datum denken veel mensen dat het om de “te gebruiken tot-datum” gaat, waarop ze beslissen om een goed product weg te gooien. Yoghurt is waarschijnlijk een van de beste voorbeelden van onnodige verspilling. We denken namelijk (onterecht) dat het snel vervalt, mede omdat het koel bewaard moet worden. 

Datums op de verpakking: onduidelijkheid troef

De helft van de consument maakt onvoldoende, of zelfs geen onderscheid tussen de twee types datums, namelijk:

Het type datum dat de fabrikant gebruikt, staat niet altijd vlak naast de datum in kwestie, maar op een andere plaats op de verpakking. Logisch dus dat er verwarring ontstaat. Je kijkt dus best naar de datum én het type vervaldatum.

Nood aan een nieuw type vermelding?

Sommige spelers uit de voedingsindustrie, waaronder de voedingsreus Unilever of de producent van kartonnen verpakkingen Tetra Pak, hebben al campagnes georganiseerd om deze info te verduidelijken.

Zo startte Unilever bijvoorbeeld met een bijkomend label “often good after” (“vaak goed na”) op bepaalde in het buitenland verkochte producten, met als doel om verspilling tegen te gaan.

Tetra Pak organiseerde in 2016 dan weer een enquête bij consumenten. Deze gaven een duidelijke voorkeur voor een vermelding “kwaliteit gegarandeerd tot ...”, waaruit blijkt dat de producten perfect eetbaar blijven na afloop van de “ten minste houdbaar tot”-datum.

Helaas worden dergelijke beslissingen op Europees niveau genomen en is het dus niet zo eenvoudig om dit woordgebruik aan te passen.

Te korte bewaartermijnen 

Een bijkomend probleem is de houding van voedingsbedrijven op het vlak van houdbaarheidsdata. Zoals ze trouwens zelf al hebben toegegeven, hebben ze vaak de neiging om te korte bewaartermijnen te hanteren. Op zich mag dit natuurlijk niet verwonderen: hoe sneller je iets weggooit, hoe sneller je het opnieuw moet kopen.

Vandaag lijken de overheden deze bewaartermijnen onvoldoende ter discussie te stellen, ondanks de verspilling die ze met zich meebrengen. Toch roepen we hen op dit probleem aan te pakken.

Wat doe ik intussen met mijn yoghurt?

Ongeopende yoghurt die in perfecte omstandigheden werd bewaard, blijft waarschijnlijk nog een tijdje na afloop van de aangeduide datum eetbaar. Gooi de yoghurt zeker niet meteen weg wanneer de datum “ten minste houdbaar tot” is overschreden. Op basis van de geur, de smaak en de kleur kun je perfect inschatten of je hem nog kunt eten.