Nieuws

Yoghurt over datum: opeten of weggooien?

25 mei 2022
twee jonge mensen staan buiten en drinken uit flesje drinkyoghurt

Hoe weet je of je je yoghurt nog kunt opeten of niet? Niet altijd gemakkelijk. Te veel mensen gooien perfect eetbare yoghurt weg omdat ze de houdbaarheidsdata niet juist interpreteren.

Het gebeurt al te vaak dat perfect eetbare voedingsmiddelen in de vuilnisbak belanden. Bij het zien van een datum denken veel mensen dat het om de “te gebruiken tot-datum” gaat, waarop ze beslissen om een goed product weg te gooien. Yoghurt is waarschijnlijk een van de beste voorbeelden van onnodige verspilling. We denken namelijk (onterecht) dat het snel vervalt, mede omdat het koel bewaard moet worden. 

Hoe lang kun je yoghurt bewaren? Kan je yoghurt nog eten als de houdbaarheidsdatum verstreken is? 

 

Wat is het verschil tussen "Te gebruiken tot" en "ten minste houdbaar tot"?

Eén van de redenen van onnodige voedselverspilling, is dat de consument onvoldoende of zelfs geen onderscheid maakt tussen de twee types houdbaarheidsdatums: te gebruiken tot (TGT) en ten minste houdbaar tot (THT). Veel consumenten bekijken vaak te snel de datum en gaan er automatisch vanuit dat dit de uiterste gebruiksdatum is. Met als gevolg dat een product dat nog perfect te eten is onterecht wordt weggegooid...

Dit is het verschil tussen te gebruiken tot (TGT) en ten minste houdbaar tot (THT):

Het type datum dat de fabrikant gebruikt, staat niet altijd vlak naast de datum in kwestie, maar op een andere plaats op de verpakking. Logisch dus dat er verwarring ontstaat. Je kijkt dus best naar de datum én het type vervaldatum. Zo werd bij de yoghurt die wij onlangs hebben getest slechts bij de helft het type houdbaarheidsdatum naast de datum vermeld.

Nood aan een nieuw type vermelding?

Sommige organisaties uit de voedingsindustrie, zoals de voedselgigant Unilever of de producent van voedselkartons Tetra Pak, willen deze informatie verduidelijken. Unilever is begonnen om de melding "ten minste houdbaar tot" uit te breiden met een "vaak goed na"-etiket op bepaalde producten om voedselverspilling tegen te gaan (helaas nog niet in ons land). Tetra Pak heeft op zijn beurt hun consumenten in 2016 ondervraagd, die aan hebben gegeven dat zij liever een nieuwe formule zouden zien zoals "kwaliteit gegarandeerd tot...". Dit zou het gemakkelijker maken te begrijpen dat het product na datum van minimale houdbaarheid nog perfect eetbaar is. Jammer genoeg is het niet zo gemakkelijk om dit soort veranderingen teweeg te brengen, aangezien deze beslissingen op Europees niveau worden genomen.

Bij onze laatste test van yoghurt werd meestal de uiterste consumptiedatum (te gebruiken tot) vermeld. In de huidige context van voedselverspilling zou een de houdbaarheidsdatum "ten minste houdbaar tot" de voorkeur verdienen.

 

Bekijk de testresultaten van yoghurt

 

Als yoghurt in de koelkast moet worden bewaard, moet worden opgemerkt dat niet alle nuttige bewaarvoorschriften noodzakelijkerwijs op de verpakking zijn vermeld. De weinige fabrikanten die dat wel doen, vermelden een houdbaarheid van 2 of 3 dagen na opening van het product.

 

Wat doe ik met yoghurt waarvan houdbaarheidsdatum is verstreken?

Hoe weet je of een yoghurt nog goed is? Hoeveel dagen na de houdbaarheidsdatum kan je yoghurt nog eten?

Ongeopende yoghurt die in perfecte omstandigheden werd bewaard, blijft waarschijnlijk nog een tijdje na afloop van de aangeduide datum eetbaar. Gooi de yoghurt zeker niet meteen weg wanneer de datum “ten minste houdbaar tot” is overschreden. Op basis van de geur, de smaak en de kleur kun je perfect inschatten of je hem nog kunt eten. Wil je meer weten? Bekijk ons dossier om voedselverspilling tegen te gaan:

 

Dossier voedselverspilling