De gezondheidsvoordelen van granola: alles wat je moet weten
Granola is een populaire keuze voor het ontbijt. Maar zijn deze mengelingen van gebakken granen, zaden en noten echt goed voor je gezondheid? Welke ingrediënten worden er gebruikt? Ontdek de beste granola uit de winkel dankzij onze tests.
Wat is granola?
De basisingrediënten van granola zijn havervlokken, noten (zoals walnoten, hazelnoten, pecannoten, ...), zaden en andere granen (rijst, tarwe, spelt). Er bestaan ook varianten met gedroogd fruit, chocolade of karamel. Om granola krokant te maken, voegt men vaak suiker en een vetstof toe voordat het gebakken wordt.
Bevat granola veel calorieën?
Doordat er aan granola's suikers en vetten worden toegevoegd voor de knapperigheid, bevatten ze meestal meer calorieën dan muesli. Let daarom op de rest van de voedselsamenstelling, zoals de verzadigde vetzuren, het suikergehalte en de vezels. Een "natuur"granola zal namelijk niet dezelfde voedingswaarden hebben als een granola met noten, en al helemaal niet als een variant met chocolade of karamel.
De noten en zaden in granola leveren een bepaald percentage vetten, maar dit zijn gezonde vetten (mono-onverzadigde en poly-onverzadigde vetzuren, waaronder omega 3 en omage 6). Daarnaast bevatten deze ingrediënten ook essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, die verschillen naargelang het type noot.
Om al deze redenen merk je duidelijke verschillen tussen de soorten en merken granola die je in de winkel vindt. Wil je de juiste keuze maken? Raadpleeg dan zeker onze granolavergelijker.
De beste granola's
Is granola een goede bron van vezels?
Granola's zijn dus een goede bron van vezels en daarom ook goed voor de gezondheid. Het is immers zo dat 100 g granola met noten en zaden ongeveer 10 g vezels bevat.Vezels helpen de honger te stillen, doordat ze tijdens de spijsvertering vocht opnemen en opzwellen, en meer volume innemen in de maag.
Mensen die hun dag starten met een kom granola blijven dan ook langer verzadigd dan wie voor granen met weinig vezels kiest. Bovendien is het hoge vezelgehalte goed voor de darmtransit en helpt het tegen constipatie.
Wat is het probleem met de suiker in granola?
Het suikergehalte heeft invloed op onze suikerspiegel (glycemie), de hoeveelheid suiker in het bloed. Maar de glycemische index van voedingsmiddelen bepaalt ook hoe we een voedingsproduct ervaren. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index bevorderen immers de insulineafscheiding: na een grote piek daalt de suikerspiegel plots, waardoor we een paar uur na onze maaltijd alweer honger krijgen. Dat is het geval voor suikerhoudende granen met weinig vezels.
Ongezoete granola creëert daarentegen geen significante piek in de suikerspiegel, waardoor het hongergevoel pas veel later opspeelt.
Zijn alle granola's gelijk?
Neen. Een "gewone" granola heeft andere voedingswaarden dan een versie met noten, en zeker dan een chocolade- of karamelgranola.
- Fruitgranola bevat naast de toegevoegde suikers ook natuurlijke suikers.
- Granola met chocolade bevat doorgaans meer verzadigde vetzuren en meer suikers (uit chocolade én toegevoegde suikers).
- Granola met noten telt meer vetten, waarvan de kwaliteit verschilt naargelang van de gebruikte notensoort.
De voedingswaarde van granola wordt bepaald door de hoeveelheid suiker en vet, en door extra toegevoegde ingrediënten zoals chocolade of karamel. De verschillen in voedingswaarde tussen producten kunnen hierdoor oplopen, ook tussen soorten en merken onderling.

De voedingswaarden van granola zijn sterk afhankelijk van
de ingrediënten waaruit het bestaat.
Is de Nutri-Score interessant bij het kiezen van granola?
De Nutri-Score is een interessant hulpmiddel om binnen eenzelfde productcategorie een gezonde(re) keuze te maken. De score houdt rekening met gunstige parameters (vezels, eiwitten, fruit, groenten, noten, koolzaad, olijf- en notenolie) en te beperken parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers, zout en zoetstoffen), en komt zo tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde van een product. Om te weten hoe je de beste granola kiest, volg je het advies van onze experts in onze koopgids.
Hoeveel granola moet je bij het ontbijt eten?
De door fabrikanten aanbevolen porties variëren tussen 30 g en 50 g, maar in de praktijk eten we vaak grotere hoeveelheden, tussen 60 g en 90 g. De ideale portie hangt af van je individuele energiebehoefte, die bepaald wordt door leeftijd, grootte en fysieke activiteit.
Volgens de aanbevelingen eet je dagelijks minimaal 125 g en 15 tot 25 g volkorengranen en noten respectievelijk. Omdat er in granola noten, hazelnoten, amandelen, zaden enz. zitten, is zo'n ontbijt een handige manier om deze aanbevelingen te volgen. Maar let op: met granola uit de supermarkt krijg je per portie zelden zulke hoeveelheden binnen. Het is dus noodzakelijk om het etiket van het product te lezen om de voedingswaarden van elke granola te controleren.
Alles wat je moet weten over noten
Pas de hoeveelheid granola aan je energienoden aan
In een gezond en evenwichtig eetpatroon zal een kind van ongeveer 6 jaar gemiddeld een portie van 30g eten. Volwassenen en jongeren hebben meer energie nodig dan jonge kinderen. Daarom ligt de ideale portie voor hen eerder rond de 45g.
Om te zien wat die 45g granola precies voorstellen, weeg je best een portie af in de kom die je gewoonlijk gebruikt. Eén keer wegen volstaat om een goed beeld te krijgen van de juiste hoeveelheid.
Als je je granola combineert met een magere of halvolle melkproduct, een stuk fruit en water of een drank op basis van water zoals thee, een kruidenthee of koffie, ben je voor de hele voormiddag goed verzadigd.
Wat is de beste granola voor je ontbijt?
Conclusie? Granola kan een gezond en smakelijk ontbijt zijn, zolang je de juiste keuzes maakt. Hou rekening met de voedingsinformatie en met je persoonlijke voorkeuren. Ontdek de gezondste granola's met de beste smaak dankzij onze testresultaten.
1. XAVIES' Geroosterde Volkoren Havervlokken, Noten, Zaden en Collageen

Deze granola van het Belgische merk XAVIES’ is gemaakt op basis van oliehoudende vruchten. Hoewel er toegevoegd suiker in zit, in de vorm van agavesiroop, bevat het geen additieven of ultrabewerkte ingrediënten.
Let wel op de aanwezigheid van collageen (5%) die opvallend op de verpakking vermeld staat. Dat is vooral marketing om het product beter te verkopen, zoals we uitleggen in ons artikel over voedingssupplementen met collageen.
Deze granola wordt verkocht in verschillende winkels, onder andere bij Delhaize, in een doos van 275g.
2. BAMBOO mengeling van Geroosterde Havervlokken, Amandelen en Pecannoten

Dit product van het merk Bamboo is ook een heel goede keuze voor je ontbijt. Het bevat eveneens toegevoegde suikers door de aanwezigheid van esdoornsiroop.
Deze Bamboo-granola wordt onder andere bij Delhaize verkocht, in dozen van 350g.
3. XAVIES' gebakken Granen met Geroosterde Noten

Deze granola, opnieuw van het merk XAVIES’, bevat 35% zaden en noten. Er zit ook agavesiroop in.
Je vindt hem bij Delhaize in een doos van 300g.
4. XAVIES' Crunchy Speculoos

En opnieuw staat er een product van het merk XAVIES’ op de lijst, dit keer op de 4de plaats (ex aequo met de eerste drie).
Op het eerste gezicht zou je denken dat deze speculoosgranola minder gezond is dan andere varianten. Toch haalt hij een heel goede score in onze test. De fabrikant heeft er namelijk geen verkruimelde speculooskoekjes in verwerkt, maar wel speculooskruiden. Daardoor krijgt het product zonder moeite een Nutri-Score A.
Verder bevat het ook zaden, pecannoten en agavesiroop.
Dit product wordt eveneens verkocht bij Delhaize in een doos van 300g.
Andere granola's scoren ook heel goed in onze test. Wil je weten welke? Bekijk dan onze granola-vergelijker!
Onze vergelijker van de gezondste granola's
