Hoeveel eieren mag je wekelijks eten?

Hoeveel eieren mag je wekelijks eten? Onze voedingsexperte legt uit hoeveel eieren gezond zijn en hoe ze passen in een uitgebalanceerd dieet.
Hoeveel eieren per week zijn gezond?
De Hoge Gezondheidsraad geeft geen aanbeveling omtrent hoeveel eieren je mag eten en hoe vaak omdat het verband tussen consumptie en het effect op de gezondheid nog onvoldoende duidelijk is.
Maximaal zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld, kunnen geen kwaad.
Wat zijn de voedingsstoffen in eieren?
Eieren bevatten alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de ontwikkeling van kuikens, waardoor ze een zeer volledige voeding vormen. Zowel het eiwit als de dooier bevatten een hoog aandeel eiwitten van hoge biologische waarde. Ze worden als zodanig beschouwd vanwege hun hoeveelheid en hun evenwicht van aminozuren, zozeer zelfs dat ze de referentiestandaard zijn in voedingsstudies.
In zowel het eiwit als de dooier zit proteïne. Eiwitten bevatten veel vitaminen en leveren tussen 10 en 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, D, E en K. Eieren bevatten ook mineralen zoals fosfor, selenium, ijzer en zink.
Een ei is dus zeer voedzaam.
Wat zijn de voordelen van het eten van eieren?
Eierdooiers zijn ook rijk aan vet, maar van de hoogste kwaliteit: het gecombineerde gehalte aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren overtreft ruimschoots dat van verzadigde vetten, en de bijdrage van oliezuur, linolzuur en omega 3 is van groot belang vanwege de voordelen voor de gezondheid.
Eieren zijn ook de belangrijkste bron van choline, een stof die nodig is voor diverse stofwisselingsprocessen. En het levert ons een royale voorraad vitaminen, evenals luteïne en zeaxanthine. Die laatste zijn carotenoïden met antioxiderende eigenschappen die onder meer aandoeningen van het centrale gedeelte van het netvlies (maculaire degeneratie) en hersenaandoeningen zouden voorkomen.
Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan het eten van eieren?
Elk geconsumeerd voedingsmiddel kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Ook met eieren moet er niet overdreven worden. Maar elke dag een ei eten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet, noch verhoogt het bij gezonde mensen het cholesterolgehalte in het bloed, zoals sommige populaire opvattingen beweren. Een hoog cholesterolgehalte in het bloed ligt niet aan een hoog gehalte cholesterol in de voeding, maar aan een hoog gehalte verzadigde vetzuren in de voeding.
Wees voorzichtig met rauwe eieren
Al deze deugden kunnen een risico worden als het voedsel verkeerd wordt behandeld. Daarom moet het zorgvuldig gebeuren. Warmtebehandeling is van bijzonder belang, zowel uit voedings- als gezondheidsoogpunt. In de horeca is het verplicht om gepasteuriseerde eieren te gebruiken voor recepten die de 65°C niet halen. Die eieren hebben een bepaalde temperatuur moeten ondergaan.
Het is af te raden om grote hoeveelheden rauwe eieren te consumeren. Weet ook dat eiwit avidine bevat: een stof die kan leiden tot vitamine B8-tekort doordat het de opname van biotine blokkeert. Daarom kunnen tekenen van vitamine B8-tekort worden waargenomen bij mensen die regelmatig rauwe eieren of bereidingen op basis van rauwe eieren eten. Denk aan zelfgemaakte mayonaise, chocomousse, bepaalde cocktails, shakers van sporters enz.
Warmte wordt ook aanbevolen om voedselinfectie omwille van salmonella te voorkomen. Een temperatuur van 70°C gedurende ten minste enkele minuten tijdens het hele voedingsproces zal ze elimineren.
Eieren eten binnen een uitgebalanceerd dieet
Hoe passen eieren in een gezond dieet?
Eieren kunnen een uitstekend onderdeel zijn van een gezonde, evenwichtige voeding. Een ei van 60 gram levert 8 gram hoogwaardige eiwitten, d.w.z. dat deze eiwitten (net als vlees, vis en zuivelproducten) alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Met "essentieel" bedoelen we dat het lichaam deze aminozuren niet zelf kan aanmaken. Daarom moeten we ze in onze voeding opnemen.
Hoewel eieren interessant zijn, is het belangrijk te onthouden dat onze algemene voedingsgewoonten belangrijk zijn voor onze gezondheid. Varieer dus je voeding, eet fruit en groenten, peulvruchten, oliehoudende zaden en volkoren granen, drink water enz. En vergeet niet om regelmatig te bewegen.
Weet ook dat de manier waarop eieren worden bereid invloed heeft op hun voedingseigenschappen: gebakken eieren bevatten meer calorieën en vet dan zachtgekookte of gekookte eieren.
Alternatieven voor eieren in een dieet
Eet je geen eieren omdat je ze niet lust, of omdat je geen producten van dierlijke oorsprong wenst te consumeren? Zorg dat je dan dat je de nodige eiwitten uit andere producten haalt, bijvoorbeeld peulvruchten, granen, oliehoudende zaden … en dat je voldoende vitamine B12 opneemt.
Kun je de tekorten niet via voeding compenseren, dan kun je voedingssupplementen gebruiken. Raadpleeg in dat geval wel altijd eerst een arts.
Alles over gezonde en evenwichtige voeding
Tips voor het veilig bewaren en koken van eieren
Bewaar eieren altijd in hun originele verpakking in de (bovenste zone van de) koelkast, liefst met de dunne kant naar beneden. Bewaar je ze in de speciale vakjes van de koelkastdeur, dan kunnen temperatuurschommelingen en condensatie het risico op besmetting met salmonella doen stijgen.
Haal alleen eieren uit de koelkast die je gaat eten en respecteer de datum die op het ei zelf en op de verpakking staat.
Eet je gekookte eieren niet binnen korte tijd op, bewaar ze dan in de koelkast en breng ze bij het opnieuw opwarmen weer op een temperatuur van 70°C.