Hoeveel eieren mag je wekelijks eten?


Hoeveel eieren mag je wekelijks eten? Onze voedingsexperte legt uit hoeveel eieren gezond zijn en hoe ze passen in een uitgebalanceerd dieet.
In dit artikel
- Hoeveel eieren per week zijn gezond?
- Wat zijn de voedingsstoffen in eieren?
- Wat zijn de voordelen van het eten van eieren?
- Zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan het eten van eieren?
- Mag je eieren uit je eigen kippenren eten?
- Hoe passen eieren in een gezond dieet?
- Tips voor het veilig bewaren en koken van eieren
Hoeveel eieren per week zijn gezond?
De Hoge Gezondheidsraad geeft geen aanbeveling omtrent hoeveel eieren je mag eten en hoe vaak omdat het verband tussen consumptie en het effect op de gezondheid nog onvoldoende duidelijk is.
Maximaal zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld, kunnen geen kwaad.
Wat zijn de voedingsstoffen in eieren?
Eieren bevatten alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de ontwikkeling van kuikens, waardoor ze een zeer volledige voeding vormen. Zowel het eiwit als de dooier bevatten een hoog aandeel eiwitten van hoge biologische waarde. Ze worden als zodanig beschouwd vanwege hun hoeveelheid en hun evenwicht van aminozuren, zozeer zelfs dat ze de referentiestandaard zijn in voedingsstudies.
In zowel het eiwit als de dooier zit proteïne. Eiwitten bevatten veel vitaminen en leveren tussen 10 en 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, D, E en K. Eieren bevatten ook mineralen zoals fosfor, selenium, ijzer en zink.
Een ei is dus zeer voedzaam.
Terug naar bovenWat zijn de voordelen van het eten van eieren?
Eierdooiers zijn ook rijk aan vet, maar van de hoogste kwaliteit: het gecombineerde gehalte aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren overtreft ruimschoots dat van verzadigde vetten, en de bijdrage van oliezuur, linolzuur en omega 3 is van groot belang vanwege de voordelen voor de gezondheid.
Eieren zijn ook de belangrijkste bron van choline, een stof die nodig is voor diverse stofwisselingsprocessen. En het levert ons een royale voorraad vitaminen, evenals luteïne en zeaxanthine. Die laatste zijn carotenoïden met antioxiderende eigenschappen die onder meer aandoeningen van het centrale gedeelte van het netvlies (maculaire degeneratie) en hersenaandoeningen zouden voorkomen.
Zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan het eten van eieren?
Elk geconsumeerd voedingsmiddel kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Ook met eieren moet er niet overdreven worden. Maar elke dag een ei eten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet, noch verhoogt het bij gezonde mensen het cholesterolgehalte in het bloed, zoals sommige populaire opvattingen beweren. Een hoog cholesterolgehalte in het bloed ligt niet aan een hoog gehalte cholesterol in de voeding, maar aan een hoog gehalte verzadigde vetzuren in de voeding.
Wees voorzichtig met rauwe eieren
Al deze deugden kunnen een risico worden als het voedsel verkeerd wordt behandeld. Daarom moet het zorgvuldig gebeuren. Warmtebehandeling is van bijzonder belang, zowel uit voedings- als gezondheidsoogpunt. In de horeca is het verplicht om gepasteuriseerde eieren te gebruiken voor recepten die de 65°C niet halen. Die eieren hebben een bepaalde temperatuur moeten ondergaan.
Het is af te raden om grote hoeveelheden rauwe eieren te consumeren. Weet ook dat eiwit avidine bevat: een stof die kan leiden tot vitamine B8-tekort doordat het de opname van biotine blokkeert. Daarom kunnen tekenen van vitamine B8-tekort worden waargenomen bij mensen die regelmatig rauwe eieren of bereidingen op basis van rauwe eieren eten. Denk aan zelfgemaakte mayonaise, chocomousse, bepaalde cocktails, shakers van sporters enz.
Warmte wordt ook aanbevolen om voedselinfectie omwille van salmonella te voorkomen. Een temperatuur van 70°C gedurende ten minste enkele minuten tijdens het hele voedingsproces zal ze elimineren.
Mag je eieren uit je eigen kippenren eten?
In een bericht dat in april 2025 op de website van het Voedingscentrum is gepubliceerd, wordt Nederlandse inwoners geadviseerd om geen eieren uit particuliere kippenrennen te eten. Dit advies volgt op een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waaruit bleek dat in meer dan de helft van de geteste eieren de PFAS-drempelwaarden werden overschreden.
De mededeling wijst er echter op dat de resultaten van gebied tot gebied sterk verschillen: op 31 onderzochte locaties kregen mensen te veel PFAS binnen door slechts één ei per week of minder te eten, terwijl op 9 andere locaties mensen meer dan 4 eieren per week konden eten zonder te veel PFAS binnen te krijgen. De andere sites zitten daar ergens tussenin.
Wat zijn de aanbevelingen in België?
In 2024 analyseerde het FAVV de aanwezigheid van PFAS in 45 industriële eieren en vond slechts één overschrijding in een ei uit een gebied waarvan bekend was dat het verontreinigd was met PFAS. Aangezien het om industriële eieren ging, geeft dit ons echter niet meer informatie over eieren uit persoonlijke kippenrennen.
Vandaag de dag zijn de aanbevelingen niet precies hetzelfde, afhankelijk van of je in het zuiden of het noorden van het land bent.
In Vlaanderen
Het Vlaams Gewest raadt aan om gevarieerd te eten en zowel producten van eigen bodem als commercieel geproduceerde producten te eten. Voor eieren in het bijzonder wordt aanbevolen om niet meer dan 2 eieren van eigen kippen per week te eten. Op de website Vlaanderen.be wordt uitgelegd dat "eieren van eigen kippen iets meer vervuilende stoffen bevatten dan eieren uit de supermarkt. Ze bevatten ook PFAS, in verschillende hoeveelheden. (...) Op grote boerderijen zijn de kippen beschermd tegen vervuiling".
Voor sommige mensen wordt deze limiet verlaagd tot 1 ei per week als het uit een eigen kippenren komt. Deze mensen zijn onder andere ouderen, kinderen tot 12 jaar, mensen met een verzwakt immuunsysteem, zwangere vrouwen (of vrouwen die zwanger willen worden) en zogende moeders.
In Wallonië
Het Waalse Gewest raadt niets af, maar het raadt kippenhouders in gebieden die zwaar vervuild zijn met PFAS wel aan om twee eenvoudige stappen te nemen:
- plaats het voer van de kippen in voederbakken in plaats van direct op de grond;
- bied de dieren een uitgebalanceerd dieet, bestaande uit eiwitten en mineralen. Zo voorkom je dat je kippen op de grond gaan pikken op zoek naar wormen en larven.
Het advies van Testaankoop
Bij gebrek aan een test over PFAS in eieren uit particuliere kippenrennen, vinden we het ongepast om een definitief advies te geven over deze kwestie. Het is natuurlijk verwarrend voor consumenten om verschillende aanbevelingen te krijgen naargelang ze in Vlaanderen of in Wallonië wonen. Zoals uitgelegd in ons groot dossier over PFAS, raden wij, net als het Vlaams Gewest, aan om geen eieren van eigen kippen te eten als je in een gebied woont met een hoge concentratie PFAS. Om te weten of je in een gebied met een hoge concentratie PFAS woont, verwijzen we je naar onze informatie in hetzelfde dossier.
Terug naar bovenHoe passen eieren in een gezond dieet?
Eieren kunnen een uitstekend onderdeel zijn van een gezonde, evenwichtige voeding. Een ei van 60 gram levert 8 gram hoogwaardige eiwitten, d.w.z. dat deze eiwitten (net als vlees, vis en zuivelproducten) alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Met "essentieel" bedoelen we dat het lichaam deze aminozuren niet zelf kan aanmaken. Daarom moeten we ze in onze voeding opnemen.
Hoewel eieren interessant zijn, is het belangrijk te onthouden dat onze algemene voedingsgewoonten belangrijk zijn voor onze gezondheid. Varieer dus je voeding, eet fruit en groenten, peulvruchten, oliehoudende zaden en volkoren granen, drink water enz. En vergeet niet om regelmatig te bewegen.
Weet ook dat de manier waarop eieren worden bereid invloed heeft op hun voedingseigenschappen: gebakken eieren bevatten meer calorieën en vet dan zachtgekookte of gekookte eieren.
Alternatieven voor eieren in een dieet
Eet je geen eieren omdat je ze niet lust, of omdat je geen producten van dierlijke oorsprong wenst te consumeren? Zorg dat je dan dat je de nodige eiwitten uit andere producten haalt, bijvoorbeeld peulvruchten, granen, oliehoudende zaden … en dat je voldoende vitamine B12 opneemt.
Kun je de tekorten niet via voeding compenseren, dan kun je voedingssupplementen gebruiken. Raadpleeg in dat geval wel altijd eerst een arts.
Alles over gezonde en evenwichtige voeding
Terug naar bovenTips voor het veilig bewaren en koken van eieren
Bewaar eieren altijd in hun originele verpakking in de (bovenste zone van de) koelkast, liefst met de dunne kant naar beneden. Bewaar je ze in de speciale vakjes van de koelkastdeur, dan kunnen temperatuurschommelingen en condensatie het risico op besmetting met salmonella doen stijgen.
Haal alleen eieren uit de koelkast die je gaat eten en respecteer de datum die op het ei zelf en op de verpakking staat.
Eet je gekookte eieren niet binnen korte tijd op, bewaar ze dan in de koelkast en breng ze bij het opnieuw opwarmen weer op een temperatuur van 70°C.
Meer tips en weetjes over eieren
Terug naar boven