Diabetes type 2 en zijn oorzaken, symptomen en behandeling

Wat is diabetes type 2?
Volgens een rapport van de Internationale Diabetes Federatie uit 2021 heeft ongeveer 1 op de 10 volwassenen wereldwijd diabetes. De meerderheid (meer dan 90 %) lijdt aan diabetes type 2. Helaas komt diabetes type 2 steeds vaker voor, ook bij kinderen. Die trend is vooral te wijten aan het feit dat er steeds meer mensen met overgewicht of obesitas zijn.
Definitie van diabetes type 2
Diabetes is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door te veel suiker (glucose) in het bloed. Dit noemt men hyperglycemie. Bij diabetes type 2 is het suikergehalte te hoog door:
- insulineresistentie (de cellen reageren niet goed meer op insuline);
- een afname van de insuline-aanmaak.
De rol van insuline bij diabetes type 2
Om diabetes type 2 te begrijpen, moeten we beginnen bij de werking van de alvleesklier. Heel eenvoudig gezegd moet dit orgaan het suikergehalte in het bloed regelen door hormonen af te scheiden. Dit zijn onder andere insuline (dat de bloedsuikerspiegel verlaagt) en glucagon (dat de bloedsuikerspiegel verhoogt).
Insuline wordt aangemaakt door de bètacellen in de alvleesklier en stimuleert onder andere de lever en de spieren om glucose uit het bloed op te nemen en om te zetten in energie. Als je cellen niet meer goed reageren op insuline, hoopt de suiker zich op in het bloed.
Resultaat: de alvleesklier produceert nog meer insuline om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Artsen vermoeden dat de bètacellen na verloop van tijd uitgeput raken en minder van dit essentiële hormoon produceren.
Wat is het verschil met ouderdomsdiabetes?
Diabetes type 2 werd vroeger vaak "ouderdomsdiabetes" genoemd. Deze term is echter misleidend, omdat jonge mensen er evengoed aan kunnen lijden.
Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en type 2?
Mensen met diabetes type 1 hebben ook last van een te hoge bloedsuikerspiegel, maar in tegenstelling tot diabetes type 2 heeft dit niets te maken met overgewicht of de levensstijl: hier komt dit door een auto-immuunziekte.
Bij diabetes type 1 zijn de bètacellen die insuline produceren (bijna) allemaal vernietigd door het afweersysteem. Mensen met diabetes type 1 maken dus geen insuline meer aan en moeten insuline injecteren om te overleven. Ze worden met andere woorden insulineafhankelijk. Mensen met diabetes type 2, daarentegen, kunnen hun ziekte onder controle houden door hun levensstijl aan te passen of andere medicatie te nemen tot ze eventueel moeten overstappen op insuline-injecties (zie verder).