Dossier

Hoe energiezuinig renoveren?

31 augustus 2020
renovating insulating a house

Alle woningen, ook de bestaande, moeten op termijn energiezuinig worden. Dat is de ambitie van Europa. Hoe pak je dat aan? Door een doordacht renovatieplan voor de lange termijn uit te denken voordat je de verbouwingen start, kun je je heel wat onnodige moeite en kosten besparen

Bestaande woning energiezuinig maken

De renovatieplannen van vandaag moeten erop gericht zijn om een energiezuinige woning te verkrijgen. Waar te starten: de isolatie, de verwarming, het warmwatersysteem…? In dit Testaankoop-dossier begeleiden we we je stapsgewijs op weg om energiezuinig te renoveren.

Behalve een juiste volgorde van de werken, komt het erop aan om voor elk onderdeel van de woning de juiste aanpak te kiezen. We behandelen:

  1. Gebouwschil isoleren
  2. Luchtdichtheid verzorgen
  3. Energiezuinig verwarmen

We doen jou hier per bouwdeel een aantal raadgevingen aan de hand, zonder evenwel al te diep in technische details te gaan. Die vind je wel vaak terug in onze dossiers, die je rechts vermeld ziet staan.

1. Gebouwschil isoleren

Het komt er hoe dan ook steeds op aan om eerst de energiebehoefte in de woning zoveel mogelijk te doen dalen, voornamelijk door een betere isolatie en de plaatsing van performanter schrijnwerk en hoogrendementsglas.

De gebouwschil van een woning omvat de gevels, het dak en de vloer. Voor een renovatie ben je veelal niet EPB-plichtig (energieprestatienormen voor nieuwbouw en een zgn. “ingrijpende energetische renovatie”).

Dat betekent daarom niet dat je niet ambitieus mag zijn. Je kunt een voorbeeld nemen aan de waarden voor warmteverliezen langs de diverse buitenvlakken van de woning zoals die gelden voor nieuwbouwwoningen (zie ook ons dossier “Welke eisen voor een nieuwbouw?”).

De isolatietechniek verschilt per gebouwschil:

Isolatie van een schuin dak

Het isoleren van je dak is een van de belangrijkste fasen van je renovatieplan, aangezien je huis veelal het meeste warmte verliest via het dak. Heb je een schuin dak? Dan zal het isoleren anders verlopen dan bij een plat dak. Maar kies je dan voor zacht of stijf isolatiemateriaal?

Meer informatie vind je hier: Isolatie van een schuin dak

Isolatie van een plat dak

Bij een plat dak kun je ervoor kiezen om de isolatie tussen de houten balken te plaatsen of om te opteren voor een ‘warm dak’, waarbij je het isolatiemateriaal boven op het dak legt, in plaats van het langs binnen aan te brengen. 

Meer informatie vind je hier: Isolatie van een plat dak

Isolatie van gevels

De isolatie van de gevels is een intens onderdeel van je verbouwingen. Voordat je aan de gevelrenovatie mag starten, moet er een vochtbarrière onderaan in de muur aanwezig zijn. Je wilt namelijk geen vocht in je isolatiemateriaal laten doordringen want dan zal het niet goed presteren.

Meer informatie vind je hier: Isolatie van de gevels

Isolatie van de vloeren

De volgende stap in het renovatieproces: de vloerisolatie. Het isoleren van een bestaande vloer is niet eenvoudig. Er zijn verschillende opties naargelang de aanwezigheid van een kelder of kruipruimte onder de vloer.

Meer informatie vind je hier: Isolatie van de vloeren

Isolatie van ramen en deuren

De laatste stap van de gebouwschil: ramen en deuren renoveren. De keuze van schrijnwerk en beglazing is belangrijk. Ze moeten voldoende isolerend zijn, want een slechte beglazing zal tot onnodig warmteverlies leiden in de winter. Wat op zijn beurt weer resulteert in een woning die onvoldoende energiezuinig is.

Meer informatie vind je hier: Isolatie van ramen en deuren

2. Luchtddichtheid verzogen

Tegelijk moet je de luchtdichtheid van je woning verzorgen en naarmate je renoveert ook beter ventileren.

Luchtdichtheid

Een energiezuinige of energieneutrale woning heeft een optimale luchtdichtheid. Een geslaagde renovatie laat geen ongewenste luchtstromingen toe. Als er wind of lucht langs kieren en spleten de woning binnendringt en warmte kan verdwijnen, zul je bovendien aan comfort inboeten.

Meer informatie vind je hier: Luchtddichtheid van je woning verzorgen

Ventileren

Je huis slim ventileren kan een uitdaging zijn. Je wilt natuurlijk enkel lucht binnen laten, wanneer jij dat wilt. Vroeger verluchtten we de woning gewoon door de ramen af en toe open te zetten. In een luchtdichte woning is dat geen optie meer en kiezen we voor een mechanisch ventilatiesysteem dat permanent voor gezonde lucht zorgt.

Meer informatie vind je hier: Woning beter ventileren

3. Energiezuinig verwarmen

Nadat de woning goed is geïsoleerd, kun je opteren voor een verwarmingsinstallatie met een beperkter vermogen. Hierbij heb je in essentie de keuze tussen een condensatieketel en een warmtepomp. Die laatste zal helpen om fossielarmer te verwarmen.

Condensatieketel of warmtepomp

Tijdens de renovatie kun je veelal kiezen tussen een condensatieketel en een (hybride) warmtepomp. Beide systemen kunnen je huis optimaal verwarmen en zo de energiekosten drukken. Een warmtepomp vereist wel een zeer goed geïsoleerde woning.

Meer informatie vind je hier: Energiezuinig verwarmen

Warm water

Een veel gekozen optie is om het warm water mee te laten aanmaken door de verwarmingsketel of de warmtepomp. Gaat dat niet, dan kun je opteren voor een aparte (warmtepom)boiler, geiser of wandketel.

Meer informatie vind je hier: Warm water