Dossier

Glas en schrijnwerk

20 januari 2016
chassis

20 januari 2016

Bij nieuwbouw of renovatie kost de plaatsing van nieuwe ramen en deuren al gauw € 10 000 tot € 20 000 en meer. Bovendien is het een beslissing die je veelal maar 1 of 2 keer in jouw leven neemt. Jouw keuze kan dan ook beter meteen de goede zijn.

Glas en coating

Bij de beglazing hangen de warmteverliezen onder meer af van het aantal glasbladen (nu 2 of 3), de breedte van de spouw tussen de glasbladen en de kwaliteit van de afstandhouders ertussen (isolerend of niet). Bij hoogrendementsbeglazing, soms ook superisolerende beglazing genoemd, en drievoudige beglazing komen daar nog bij: de aanwezigheid van een edelgas in de spouw (argon of het superdure krypton) in de plaats van gewone lucht, en een metalen coating, bv. in zilver, tegen een of meer glasbladen, om minder stralingswarmte uit de woning te laten ontsnappen.

Bij het schrijnwerk speelt vooreerst de dikte van het materiaal. Maar steeds meer wordt ook beter isolerend materiaal in het schrijnwerk verwerkt, zoals kurk in houten ramen. Of er worden speciale technieken toegepast, bv. bij pvc- en aluminiumramen.

In een woning met grote glaspartijen aan de zonnekant bestaat er 's zomers door de fel verbeterde thermische prestaties zelfs een risico op oververhitting in huis. Liever dan te opteren voor een aircosysteem voorzie je dan beter zonnewering, bij voorkeur aan de buitenkant, en anders binnen. Bij nieuwbouw kan je ook bouwelementen in de plannen verwerken zoals een balkon. Dat laat de laag zittende winterzon langs het onderliggende raam binnen, terwijl het datzelfde raam in de zomer, wanneer de zon hoog staat, beschutting geeft. Tot slot laat hoogrendementsbeglazing of drievoudige beglazing wegens de erin aanwezige metalen coating minder daglicht door dan het oude enkel glas of een gewone dubbele beglazing. De coating kan de dosis lichtinval met 10 tot 15 % verminderen.

De samenstelling van de beglazing wordt bepaald door de dikte van de opeenvolgende glasbladen, uitgedrukt in mm en gescheiden door een koppelteken of schuine streep, te beginnen aan de buitenkant. Een voorbeeld: "4-15-6" staat voor dubbel glas met een buitenglasblad van 4 mm dik, een lucht- of gaslaag van 15 mm dik en een binnenglasblad van 6 mm dik.