Dossier

Zonnepanelen: alles wat je moet weten

12 februari 2018
Zonnepanelen

12 februari 2018

Hoe rendabel zijn zonnepanelen? Waarop moet je letten bij zo’n installatie? Ons uitgebreide dossier maakt je wegwijs.

Inleiding

Ondanks de talrijke wijzigingen die het beleid omtrent zonnepanelen heeft gekend en nog dreigt te kennen, blijft een fotovoltaïsche installatie interessant voor de consument.

Hoe werken zonnepanelen?

De term “fotovoltaïsch” komt van het Griekse woord “photos” (= licht) en “Volta”, de uitvinder van de eerste elektrische batterij. 

In een fotovoltaïsche zonnecel wordt licht omgezet in elektriciteit. Hoeveel stroom een cel produceert, hangt af van hoeveel licht, direct of indirect, erop valt. En dat varieert gedurende de dag en het seizoen. De zon hoeft niet volop te schijnen; een beetje zonlicht is voldoende om stroom op te wekken. 

Zonnecellen worden aan elkaar geschakeld in zonnepanelen of zogeheten PV-modules. 

Bepaal je prioriteiten

Alvorens zonnepanelen te plaatsen, doe je er echter sowieso goed aan om eerst alle andere ingrepen voor een grotere energie-efficiëntie uit te voeren: isoleren, superisolerende beglazing plaatsen, opteren voor een condensatieketel, zuinige toestellen kopen enz. Een energieaudit kan helpen om te bepalen welke maatregelen voorrang hebben. Met onze interactieve energiemodule zetten we je op weg.

Pas daarna is het verstandig te gaan voor een fotovoltaïsche installatie.

In dit dossier vind je hopelijk de antwoorden op al je vragen rond zonnepanelen.


Afdrukken Versturen via e-mail