Dossier

Zonnepanelen: alles wat je moet weten

08 mei 2023
Zonnepanelen bovenop een schuin dak

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Welke terugleververgoeding kies is? Hoe rendabel zijn zonnepanelen? Ons uitgebreide dossier maakt je wegwijs. 

Hoe werken zonnepanelen?

Sinds meer dan 10 jaar kennen zonnepanelen een zeker succes bij de consument. Dankzij deze technologie kunnen zonnepanelen hun eigen stroom produceren voor zover deze over een goed georiënteerd dak beschikken.

Licht omgezet in elektriciteit

In een fotovoltaïsche zonnecel wordt licht omgezet in elektriciteit. Hoeveel stroom een cel produceert, hangt af van hoeveel licht er rechtstreeks of onrechtstreeks op valt. En dat varieert gedurende de dag en het seizoen. De zon hoeft daarvoor niet volop te schijnen: een beetje zonlicht is voldoende om stroom op te wekken. Zonnecellen worden aan elkaar geschakeld in zonnepanelen of zogeheten PV-modules. Die modules worden doorgaans op een dak geplaatst dat naar de zon is gericht en weinig schaduw kent.

Een omvormer zet de stroom van 230 V om alvorens die naar het elektriciteitsnet in huis wordt gestuurd. Als de stroom niet meteen (zelf) wordt verbruikt, gaat hij de wijk bevoorraden.

Antwoorden op al jouw vragen

De situatie rond zonnepanelen is al meermaals veranderd. Daarom houden wij constant de vinger aan de pols en antwoorden we op al jouw vragen.