Dossier

Zonnepanelen: alles wat je moet weten

10 juni 2020
Zonnepanelen

Hoe weet je als jouw dak zich ertoe leent? Moet je je elektrische installatie aanpassen? Hoe rendabel zijn zonnepanelen? Waarop moet je letten bij zo’n installatie? Ons uitgebreide dossier maakt je wegwijs.

Hoe werken zonnepanelen?

Sinds meer dan 10 jaar kennen zonnepanelen een zeker succes bij de consument. Dankzij deze technologie kan hij zijn eigen stroom produceren voor zover hij over een goed georiënteerd dak beschikt.

Licht omgezet in elektriciteit

In een fotovoltaïsche zonnecel wordt licht omgezet in elektriciteit. Hoeveel stroom een cel produceert, hangt af van hoeveel licht er rechtstreeks of onrechtstreeks op valt. En dat varieert gedurende de dag en het seizoen. De zon hoeft daarvoor niet volop te schijnen; een beetje zonlicht is voldoende om stroom op te wekken.
Zonnecellen worden aan elkaar geschakeld in zonnepanelen of zogeheten PV-modules. Die modules worden doorgaans op een dak geplaatst dat naar de zon is gericht en weinig schaduw kent.

Een omvormer zet de stroom van 230 V om alvorens die naar het elektriciteitsnet in huis wordt gestuurd. Als de stroom niet meteen (zelf) wordt verbruikt, gaat hij de wijk bevoorraden.

Nog rendabel?

Wil je snel weten in welke mate de plaatsing van zonnepanelen nog rendabel is ondanks de recent doorgevoerde en nog aangekondigde maatregelen, ga dan meteen door naar "Hoe rendabel is de investering?".

Bekijk het rendement voor jouw installatie

 

Bepaal je prioriteiten

Denk eraan dat zonnepanelen niet de enige mogelijke mogelijkheid zijn om de energiefactuur te verlagen en om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Je kunt ook isoleren, hoogrendementsglas plaatsen, een condensatieketel plaatsen enz. Als je hiervoor op zoek bent naar een betrouwbare vakman, kun je een gratis offerte aanvragen via onze Actie Bespaar Energie.

Naar onze actie Bespaar Energie

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

16 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/09/2020

Ik heb net een offerte gekregen voor een thuisbatterij van het merk LG van 10 kWh. De prijs viel verbazingwekkend goed mee, namelijk ruwweg 5.500,00 eur. Hierop krijg je een premie van 250 eur/kWh, dus dat lijkt me financieel wel al rendabel. De garantie op de batterij bedraagt 10 jaar.
We overwegen serieus om dit in 2021 te laten installeren met een zuidgerichte installatie van zonnepanelen (12 panelen van viesmann van 335 kwh) die overproduceert ivm ons eigen verbruik (eigen verbruik ca. 2200 kWh/per jaar terwijl de panelen 4020 kWh kunnen produceren). Zo hopen we volgend jaar in de zomer te overproduceren (nog bovenop het opladen van de thuisbatterij) en in de mindere seizoenen onze batterij toch redelijk te kunnen opladen gezien de normale overproductie misschien quasi break even komt voor het opladen van de batterij.
Wij werken allebei fulltime dus zelf meteen verbruiken is geen optie. Aansluitend overwegen we om onze vloerverwarming (deels?) met een elektrische boiler te doen ipv zuiver via gascondensatieketel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2020

ja dit klopt maar ..... deze batterijen (lithium batterijen) zijn nog erg duur (~10.000 €) voor een deftig vermogen op te slaan , ik wacht nog steeds op de goedkopere versie door massaproductie , en op een premie ... maw nog niet rendabel op dit ogenblik, je moet ook rekening houden dat de levensduur ongeveer 15 jaar is, dus net genoeg om je investering terug te verdien dus niet genoeg maw

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Zijn wel aan het zakken, ik vermoed dat ze een boost gaan krijgen als de nieuwe tariefstructuur gelanceerd wordt!
Hier de uitleg die momenteel geldt
gd-energy.be/.../batterij-systemen

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/08/2020

nog even iets vergeten , Stop met aanschaf van baterijen ! hydrogen is de toekomst !

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Als de ontwikkeling zo snel gaat als deze van de Lion batterijen, zal het meer dan een tijd duren. Nochtans is deze veelbelovender dan de Lion batterijen , omdat het proces reversibel is! Na de studie hierbij is er niet veel meer verschenen.
www.installatiejournaal.nl/.../waterstofbatterij-voor-energieopslag-1019233

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/08/2020

Heeft er al iemand gedacht van zonnepanelen gekoppeld aan opslag van electriciteit door waterstof , mini hydrogen systeem (de perfecte opslag van electriciteit) ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020

kan fluvius je van het elektriciteitsnet halen, indien je zonnepanelen meer geven dan het net aan kan,

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Jouw PV systeem zal zichzelf afkoppelen ( buiten dienst gaan) indie jouw spanning op hun net groter gaat zijn dan bvb. 253 V. (meeste gebruikte instelling)

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2020

Heeft iemand ervaring met windgeneratoren voor privé woningen. Ik heb op internet 2 types gevonden maar vind geen verdeler in België en ook geen commentaar hierover.
Types zoals Ridgeblade of RoofTopWind Supa-Flo 500 of Urbanite 1000.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Groot probleem is de vergunning!! En de toestemming van je buren. Woon je ver van alles, geen probleem, maar in een woonwijk bvb. heb je geen kans. Tot tweemaal toe geprobeerd; Je moet de handtekeningen hebben van allen rondom jou, in een straal die bepaald wordt door de grootte van de installatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2020
, Gereageerd:

Heb je ooit eens naar de gemeente geweest en opgevraagd wat de reglementering daarrond is? Dit wordt niet serieus genomen, als een gevolg van de vele klachten over de publieke windmolens. trouwens vraag eens aan al je buren wat zij er van denken..

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/09/2019

Als de vergoeding zou veranderen (ipv terugdraaiende teller) waarbij je meer betaalt voor de afname en minder terugkrijgt voor de injectie dan kan het voor zonnepaneel-eigenaars enkel rendabel worden als men meer injecteert dan afneemt. Dit zal volgens mij leiden tot installaties met overcapaciteit. Er ontstaan 2 krachtlijnen : enerzijds zoveel mogelijk van uw zonneproductie zelf gebruiken om te besparen op uw afname (oost en west orientatie helpt daarbij) maar anderzijds ook meer injecteren dan afnemen want hierdoor verdien je geld met je zonneproductie. Als je dan batterijen plaatst gebruik je eerder de besparingsmethode maar als je geen baterijen plaatst gebruik je dan eerder het ten gelde maken van je overproductie van zonne-energie.
Dus het zogenaamde vermarkten van de zonneproductie voor particulieren staat lijnrecht tegenover het subsidieren van thuisbatterijen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2019

de gedachte achter de vraagstelling is om zoveel mogelijk elektrische apparaten te gebruiken/in te schakelen zolang het zonlicht ons bereikt. Daarbij kan 's morgens een oost orientatie en 's avonds een west orientatie helpend zijn. Mede omdat bewoners dan vaak ook thuis zijn. Alles wat je direct gebruiken kan hoeft niet langs de meter of het net op of om op te slaan op accu.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2020
, Gereageerd:

Nobele gedachte, maar als je 's morgens om 6 u vertrekt, en 's avonds om 8 u thuiskomt is de opbrengst miniem, en al helemaal dood in de winter. En je apparaten laten werken zonder toezicht is mij te gevaarlijk! en trouwens er zijn nog heel weinig ( en dure ) toestellen die kunnen gestuurd worden vanuit de DM en bijhorend hard en Software.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2019

Oost + West plaatsen heeft alleen zin als ge geen batterijen hebt. Pal zuidgerichte panelen zullen altijd meer opbrengen dan oost+west en die energie kan je in batterijen stockeren voor je piekverbruik 's avonds.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2020
, Gereageerd:

Heb je ooit een prijsofferte laten maken voor een batterij backup? Voor die prijs kan je heel wat kWh verbruiken! Zolang de prijs van batterijen op die hoogte blijft is dit niet gunstig. Zelf als ik heel het systeem zou ontwerpen/installeren heb ik een ROI van 12 jaar. Dus nog wat jaartjes wachten tot er alternatieven in die batterijen komt ( buiten LiOn dus)

Community

Hernieuwbare energie

Gerelateerde discussies