Dossier

Zonnepanelen: alles wat je moet weten

07 juni 2021
Zonnepanelen

Hoe weet je of jouw dak zich ertoe leent? Moet je je elektrische installatie aanpassen? Hoe rendabel zijn zonnepanelen? Waarop moet je letten bij zo’n installatie? Ons uitgebreide dossier maakt je wegwijs.

Hoe werken zonnepanelen?

Sinds meer dan 10 jaar kennen zonnepanelen een zeker succes bij de consument. Dankzij deze technologie kan hij zijn eigen stroom produceren voor zover hij over een goed georiënteerd dak beschikt.

Licht omgezet in elektriciteit

In een fotovoltaïsche zonnecel wordt licht omgezet in elektriciteit. Hoeveel stroom een cel produceert, hangt af van hoeveel licht er rechtstreeks of onrechtstreeks op valt. En dat varieert gedurende de dag en het seizoen. De zon hoeft daarvoor niet volop te schijnen; een beetje zonlicht is voldoende om stroom op te wekken.
Zonnecellen worden aan elkaar geschakeld in zonnepanelen of zogeheten PV-modules. Die modules worden doorgaans op een dak geplaatst dat naar de zon is gericht en weinig schaduw kent.

Een omvormer zet de stroom van 230 V om alvorens die naar het elektriciteitsnet in huis wordt gestuurd. Als de stroom niet meteen (zelf) wordt verbruikt, gaat hij de wijk bevoorraden.

Nog rendabel?

Wil je snel weten in welke mate de plaatsing van zonnepanelen nog rendabel is ondanks de recent doorgevoerde en nog aangekondigde maatregelen, ga dan meteen door naar "Hoe rendabel is de investering?".

Bekijk het rendement voor jouw installatie

 

Bepaal je prioriteiten

Denk eraan dat zonnepanelen niet de enige mogelijke mogelijkheid zijn om de energiefactuur te verlagen en om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Je kunt ook isoleren, hoogrendementsglas plaatsen, een condensatieketel plaatsen enz. Als je hiervoor op zoek bent naar een betrouwbare vakman, kun je een gratis offerte aanvragen via onze Actie Bespaar Energie.

Naar onze actie Bespaar Energie

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

169 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2021

Jullie spreken over 12 tot 18 jaar terugverdientijd terwijl de sector spreekt van 8 tot 10 jaar? Ook het zelfverbruik van 45% lijkt mij aan de hoge kant voor een modaal gezin zonder elektrische wagen of batterij.Dit is toch wel voor het ideale scenario?Wij zijn beiden sinds kort met pensioen en vooraan in de zestig dan lijken zonnepanelen weggegooid geld als ik dit allemaal lees.Hoewel ik aan de andere kant nog steeds twijfel ja of nee...Mij lijkt het nu dat de energiemaatschappijen met de investeringen van de particulier hun doelstellingen ivm groene energie willen halen.Om maar een voorbeeld te geven :De terugverkoop vergoeding voor elektriciteit is toch om te lachen als je het vergelijkt met de kWh prijs die je afneemt?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/06/2021
, Gereageerd:

Zonnepanelen blijven rendabel als je ze kan aankopen aan een interessante prijs. Je kan je trouwens nog steeds vrijblijvend en gratis inschrijven voor onze groepsaankoop zonnepanelen via volgende link:  https://www.test-aankoop.be/acties/zonnepaneel 

Een zelfverbruik van 73% (normaal is het gemiddeld 30%)  is inderdaad onmogelijk te bereiken zonder bijkomende investeringen zoals een thuisbatterij die ook toe kan laten om pieken in de stroomafname af te vlakken, wat dan weer relevant is met het oog op de invoering van het capaciteitstarief vanaf 2022. Hierbij wordt de verhouding van het kWh-verbruik t.o.v. de gemiddelde maandpiek bepalend voor de impact op de elektriciteitsfactuur.

We raden sowieso aan om de zelfconsumptie te verhogen. Zelfverbruik (stroom die men opwekt en gelijktijdig verbruikt) biedt in de nieuwe regeling voortaan het grootste voordeel. Voor injectie ontvangt men slechts een beperkte vergoeding (+/- 4 c€/kWh) terwijl zelfverbruik een vermeden kost betekent van rond de 25 c€/kWh. Je bent niet verplicht om zo’n contract voor een terugleververgoeding met jouw energieleverancier te sluiten maar het is wel aan te raden (anders ontvang je niets voor je geïnjecteerde stroom). Ook al lijkt het bedrag miniem, toch zul je voor een doorsnee installatie over de levensduur van de installatie zo’n 2 000 euro kunnen opstrijken. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/06/2021

Zonnepanelen zijn dus mogelijks nog rendabel als je ze aan de juiste prijs kan kopen.
Maar met de onduidelijkheid rond de invoering van het piektarief volgend jaar en de financiële impact hiervan, ben ik toch eerder geneigd de kat uit de boom te kijken.

Plaats ik dit jaar zonnepanelen, dan krijg ik meteen een digitale meter en dan wordt ik volgend jaar meteen afgerekend op piekverbruik, en hoe duur die piektoeslag zal zijn is momenteel nog niet bekend.

Kan test aankoop de situatie en plannen rond piektarief eens onderzoeken en uit de doeken doen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/06/2021
, Gereageerd:

Hallo Tom, het capaciteitstarief wordt pas ingevoerd in 2022. Er zal gekeken worden naar de hoogste kwartierpiek per maand vanaf de invoering. Vanaf 2022 verdwijnt dus het onderscheid tussen het duurdere dagtarief en het goedkopere nachttarief voor het gedeelte netkosten. Ook als je nog over een analoge meter beschikt.

Voor het energietarief, het deel waarvoor de leverancier verantwoordelijk is, kan het onderscheid blijven bestaan maar het voordeel ten opzichte van een enkelvoudige meter met enkel dagtarief zal verwaarloosbaar zijn. Meer info vind je in ons dossier via deze link: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/gas-elektriciteit-mazout-pellets/nieuws/waarom-je-beter-je-stroomverbruik-spreidt-vanaf-2022 ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021

Als de zon schijnt op een wolkenloze dag, dan vallen de omvormers gewoon uit. Geen productie, geen certificaten en dure stroom verbruiken. Fluvius heeft vastgesteld dat het net overbelast is. De firma die de panelen geplaatst heeft en gekeurd heeft de installatie meermaals gecontroleerd. Deze is dus 100% in orde. De omvormers staan te ratelen lijk flipperkasten. Aan,uit aan,uit. De omvorlers gaan hierdoor veel sneller stuk. Al veel lampen en toestellen stuk door te hoge spanning. Wij zouden NOOIT meer kiezen voor zonnepanelen. Veel beloven, beloftes breken en magere productie door een niet aangepast net. Ben eens nieuwsgierig wat er gaat gebeuren als we allemaal elektrisch gaan rijden in de straat.
Ik vind dat Testaankoop kort door de bocht gaat en niet alle elementen bekijkt. Vraag maar eens na bij de Vlaamse Ombudsman waar ik ook al vruchteloos een klacht heb ingediend, zoaks reeds vetschillende keren bij Fluvius.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/06/2021
, Gereageerd:

Beste Guido, 

Wij begrijpen de woede van elke prosument die werd voorgelogen om 15 jaar gebruik te kunnen maken van de terugdraaiende teller. De Vlaamse regering heeft destijds grove fouten gemaakt waarvoor nu heel wat eigenaars van zonnepanelen de gevolgen moeten dragen. Het klinkt misschien logisch om de overheid hiervoor voor de rechter te dagen maar voor je zoiets doet, moet de haalbaarheid worden onderzocht. In tegenstelling tot bepaalde advocaten die mensen via Facebook ronselen om een onderzoek naar haalbaarheid te doen tegen betaling, hebben wij reeds advies ingewonnen bij juridische experten ter zake. Op basis van dit advies dat negatief was over de slaagkansen hebben we besloten om niet naar de rechter te gaan. Als we dit wél zouden doen en consumenten hiervoor lid zouden maken van onze organisatie tegen betaling, dan draaien we hen een rad voor ogen. Net dat wilden we niet doen. Om die redenen willen we alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om via politieke weg tot een hogere tegemoetkoming te komen. In het bijzonder voor zij die het hardst zijn getroffen.

Meer info kan je vinden in het dossier op onze website :  https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/dossier/einde-terugdraaiende-teller/ta 

Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/05/2021

Ik heb sinds 2009 zonnepanelen (3.6kW) en sinds oktober een digitale meter.
Is het voordelig om mijn groenestroomcertificaten te verkopen aan mijn leverancier (Mega)?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/06/2021
, Gereageerd:

Dag Patrick, je kan inderdaad overwegen om je certificaten te verkopen aan je huidige leverancier Mega, of eventueel aan je netwerkbeheerder, of dit voordeliger is, ga je dan moeten bekijken volgens de prijs je aangeboden wordt per certificaat.  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/05/2021

Ik heb mijn zonnepanelen sinds 2009 en sinds oktober een digitale meter.
Is het verstandig om mijn groenestroomcertificaten te verkopen aan mijn leverancier (Mega)?

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/05/2021

Beste,

Mijn echtgenote en ik zijn 80jaar
Eigen woning en geen schulden.
Goede gezondheid
VRAAG
LOONT HET NOG OM ZONNEPANELEN TE PLAATSEN
ZO JA WAAROM?
zo neen Waarom

Dank en groeten

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2021
, Gereageerd:

Dag Ludo, wij vinden het in elk geval nog steeds rendabel om te investeren in zonnepanelen. De prijs van de fotovoltaïsche installaties is sterk gedaald sinds het einde van de jaren 2000. De prijs per kilowattpiek die je voor je zonnepanelen moet betalen, heeft alvast een cruciale impact op het financiële rendement. Wanneer je offertes ontvangt, doe je er goed aan om steeds de prijs per kWp te berekenen (alle kosten inbegrepen). Meer info vind je alvast in ons dossier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/dossier/zonnepanelen-nog-interessant Je kan je uiteraard nog steeds vrijblijvend inschrijven voor onze groepsactie zonnepanelen via deze link:https://www.test-aankoop.be/actions/solarpanelsgp_general   Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/05/2021
, Gereageerd:

Beste,
Er verscheen net een promofolder over zonnepanelen met premie,in het Nieuwsblad van de weekend.
Zelfs met een goedkope installatie duurt het nog 8 jaar alvorens je installatie zou renderen
Waar ben je over 8 jaar?
Trouwens , zomaar een antwoord geven zonder een minimum aan informatie is onmogelijk.
--Woning: Waar gesitueerd, welk type dak, oriëntatie, geïsoleerd, wat is verbruik per jaar, hoe verwarm je..
Uiteraard, mocht je financieel erg gezond zijn, en mee te willen werken aan het klimaat en milieu, waarom niet.
T.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021

Inderdaad Gustave,
Zonnepanelen afsluiten van het net na plaatsing digitale teller , dit ben ik eveneens van plan zonder enige twijfel (tenzij je enkel het gedeelte van je verbruik kan opsplitsen in batterijën en er voor zorgen dat je ZEKER GEEN STROOM AAN SPOTSPRIJS MOET VERKOPEN , je krijgt zo goed niet als niets van je stroom die je terugstuurt maar intussen word de stroom die aflevert aan je buurman doorverkocht aan de volle enengie prijs een schande ! dus gewoon je zonnepanelen AFSLUITEN van de het net wanneer de digitale meter wordt geplaatst, ik niets jullie ook niets , MENSEN WEES SOLIDAIR !! maak u niet boos maar doe het !!! fluvius of wie dan ook rekenen op ons dat gewoon het zaakje verder laten begaan , stel u voor indien nu iederen solidair zou zijn .

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2021

Moeten panelen sowieso aan het netwerk aangesloten worden? Wat als ik de opgewekte energie alleen nodig heb en gebruik voor bv mijn tuinverlichting? Ik hoef de ganse rompslomp niet noodzakelijk mee te maken. En wat ik te veel produceer... wel het zij dan maar zo. En heb ik tijdelijk te weinig energie, wel dan heb ik even geen tuinverlichting.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2021

Moeten panelen sowieso aan het netwerk aangesloten worden? Wat als ik de opgewekte energie alleen nodig heb en gebruik voor bv mijn tuinverlichting? Ik hoef de ganse rompslomp niet noodzakelijk mee te maken. En wat ik te veel produceer... wel het zij dan maar zo. En heb ik tijdelijk te weinig energie, wel dan heb ik even geen tuinverlichting.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2021

Moeten panelen sowieso aan het netwerk aangesloten worden? Wat als ik de opgewekte energie alleen nodig heb en gebruik voor bv mijn tuinverlichting? Ik hoef de ganse rompslomp niet noodzakelijk mee te maken. En wat ik te veel produceer... wel het zij dan maar zo. En heb ik tijdelijk te weinig energie, wel dan heb ik even geen tuinverlichting.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/03/2021
, Gereageerd:

inderdaad....ik heb 2 huishoud accu s van 145amp/stuk paralel aan mekaar aangesloten...mijn tv en router werken op 12v...voor lptop heb ik een 12v/19v adapter gekocht..mijn e bike word nu rechtstreeks via laadregelaar opgeladen samen met mijn powerbanks voor mijn usb led verlichting...om en beide amper 500euro betaald en direct genieten van gratis elektriciteit...

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2021

Ik heb nu een digitale meter met dagteller èn nachtteller. Ik heb ook 37 zonnepanelen.
Ik verwarm met accumulatoren die ’s nachts opladen. Maar ik heb bijna elke een serieus overschot aan energie die op het net gaat (vroeger had ik een terugdraaiende teller).
Kan ik beter overstappen naar alleen maar dagteller en dus mijn accumulatoren overdag opladen? En is het waar dat de nachtteller hoe dan ook verdwijnt?


Met dank en vriendelijke groeten

Dirk Viaene

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/03/2021

Hallo,

Ik heb deze week zonnepanelen geïnstalleerd en heb nog een oude teller die nu terugdraait. Kan ik nog een premie krijgen of moet ik eerst een digitale teller laten installeren ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2021
, Gereageerd:

Vreemd dat jij nog een terugdraaiende teller kon eisen! normaal gesproken wordt een DM geïnstalleerd, of hebben ze bij Fluvius dan toch de oproep van Zuhal Demir gevolgd.
In dit geval moet jij voorlopig niets doen, je gaat ook geen premie kunnen aanvragen daar dit enkel vor personen zijn die een DM en ZP hebben. In jouw geval draait de AM nog terug ( hoop ik) en moet er nog een oplossing uit de bus komen. Minister Demir heeft een voorstel om het behoud van de AM tot 2025 ingediend, afwachten wat de RvS daarop gaat antwoorden.
André

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/03/2021

Hallo,

Ik heb deze week zonnepanelen geïnstalleerd en heb nu nog mijn oude teller die terugdraait. Heb ik dan recht op de premie of moet ik eerst een digitale teller laten installeren ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/03/2021

Is het niemand nog niet opgevallen, dat de weliswaar Vlaamse, zogenaamde onafhankelijke en onpartijdige organisatie, VREG een uitgesproken mening heeft over de combinatie zonnepanelen en hun 'slimme' meter? Niettegenstaande dat ze Vlaams is, heeft ze tot nu toe nog altijd niets geopperd over de situatie in Brussel en Wallonië. Waarschijnlijk zijn de gebruikers daar slim genoeg om geen nood te hebben aan de zogenaamde 'slimme' meters. Als deze meters toch de naam dragen van 'slim' te zijn, waarom zit de VREG dan steeds te kappen op gezinnen, die de moeite hebben gedaan om te investeren in zonnepanelen. De VREG vindt dit normaal,dat dit gebeurt om de doelstelling in Vlaanderen te halen, maar vindt het niet normaal dat deze gezinnen iets voor hun investering terugkrijgen, dit is in hun woorden 'onrechtvaardig'. Maar als deze meters, dan toch volgens hun, bijdragen tot het bewustzijn van de ganse bevolking, om zuinig om te gaan met energie, waarom steeds vitten op de gezinnen met zonnepanelen; en laat men hun 'uitrol van de slimme meter' niet gebeuren voor iedereen, zonnepanelen of niet? Zoals altijd, GELD!

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021
, Gereageerd:

Beste, het energiebeleid is grotendeels een gewestelijke bevoegdheid, de situatie in Brussel en Wallonië is inderdaad anders dan die in Vlaanderen. In Wallonië geldt bijvoorbeeld het principe van de terugdraaiende teller in combinatie met prosumententarief (dat werd vorig jaar ingevoerd). Je kunt er echter ook kiezen voor de gedeeltelijke compensatie waarbij je dus geen prosumententarief meer betaalt maar de netvergoeding betaalt op basis van je werkelijke afname. In dat geval moet je een bidirectionele meter aanvragen die de afname en de injectie apart registreert. In Wallonië krijgen prosumenten echter een belangrijke garantie: in het systeem met netvergoeding op basis van je werkelijke afname zal je nooit méér betalen dan in het systeem met het forfaitaire prosumententarief. Op die manier wordt de prosument gestimuleerd om zoveel mogelijk van de productie van zijn zonnepanelen te benutten: hoe meer zelfverbruik, hoe groter de besparing.

In Vlaanderen zijn prosumenten momenteel geen prioritaire doelgroep voor de uitrol van de digitale meter. Dat betekent dat ze een digitale meter zullen krijgen tussen nu en 2029. Meer info vind je in ons dossier via deze link: https://bit.ly/2NfcPca  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/03/2021
, Gereageerd:

Ik vind dat Testaankoop ons niet vertegenwoordigt . Want ik hoor steeds de VREG in alle mogelijke programma's en afwezig is Testaankoop. Waar zijn jullie mee bezig? Een alternatieve oplossing? Of hebben jullie deze consumenten opgegeven? Op facebook zijn er veel mensen die Testaankoop vragen om tussenbeide te komen? Ook mensen die niet begrijpen waarom Testaankoop niet tussen beide komt ? Er zijn er ook die hun lidmaatschap opgeven. Waarom zijn jullie afwezig?Waarom is bvb Wallonië wel klantgericht bezig ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/02/2021

in mijn geval ben invalide met een in komen van 1.300 e per maand heb in april mij toch laten overhalen om 15 zonnepanelen te laten leggen dat 15.000 € kosten op lening waar ik nu voor 5 jaar 175 € per maand voor moet afbetalen gelukkig ik heb nog een terug draaiende teller alst blijft tot 2025 ga mijn lening afbetaald zijn maar de bedoeling was wel voor tegen mijn pensoien dat er aan komt na die 10 jaar om zuiniger te kunnen leven wat dus nu blijkbaar niet het geval ga zijn grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/06/2021
, Gereageerd:

Ivan uw 15 zonnepanelen mogen maximum 7500 euro kosten , u hebt VEEL te veel betaald.
Jammer dat ge het ook nog met uw invalide centen hebt moeten betalen .

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/02/2021
, Gereageerd:

Beste Ivan,

Ben wat verwonderd over de prijs die je moest betalen voor je installatie! Is wat over de geldende marktprijs. Heb je meerdere offertes laten maken? of heb je de eerste de beste installateur het werk laten doen. Of is jouw installatie eentje buiten de gewone werken.
Je zegt ook niet welk vermogen die panelen hebben en welk vermogen jouw omvormer heeft.
Je had misschien beter wat info over groepsaankopen gedaan
Maar gedane zaken nemen geen keer, jammer genoeg. Hopelijk komt er voor jou, na de compensatieregelingen nog iets uit de bus die je factuur wat lichter gaan maken na 2025. We volgen allemaal de evolutie in de pers, en op sociale media.
Succes alvast.
André

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021

Beste krijgen de mensen die reeds een digitale meter hebben een compensatie. Ik verneem net via hln www.hln.be/.../ dat er een uitstel is tot 2025 voor de mensen die nog geen digitale meter hebben. Wat met de mensen die reeds 1 hebben. Dit is toch niet correct? Wij hebben ook RECHT op een compensatie. WAAR kan ik terecht met mijn vraag?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/02/2021
, Gereageerd:

We begrijpen je frustratie, als je reeds een digitale meter hebt kan je via onze rekenmodule berekenen wat de impact gaat zijn, ik geef je even de link ernaartoe mee: https://bit.ly/3skXo15  Wie over zonnepanelen én een digitale meter beschikt (ongeveer 100 000 gezinnen), krijgt in 2021 een financiële compensatie in de vorm van een eenmalige investeringssteun die een rendement van 5% garandeert op de gemiddelde investering: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/dossier/einde-terugdraaiende-teller/compensatie ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021
, Gereageerd:

Beste, wij hebben onze installatie in twee keer laten plaatsen. Voor de eerste installatie kunnen we geen compensatie voor krijgen, gezien we groenstroomcertificaten hebben. Voor de 2de installatie hebben we wel vragen. Kunnen we hier compensatie voor krijgen? Deze installatie is de grootste, en is in 2017 geplaatst nav de renovatie van ons huis met nieuw dak. Alvast dank voor uw antwoord. Dirk en Kristien

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021

Dag lieve mensen.
Ikzelf heb pas op 12/11/2020 mijn ZP gelegd met omvormer voor 3100Kwh piek. Ik dacht er nu even ook aan om uit te kijken naar een thuisbatterij, ergens in de toekomst, als de teller niet meer terug draait.

www.frontnieuws.com/.../

Tot ik dit artikel enkele dagen geleden las.
Heb het nagevraagd bij het zendelingen koppel die 250 kinderen opvangt in Kinshasa en het klopt. De Cobalt mijnen in Congo worden in mensonwaardige omstandigheden uitgebaat om, onderandere, ons van een zo goedkoop mogelijke batterij te voorzien.
Schrijnend..... Ik hoef al geen zo'n batterij meer .
En de politiek ploegde voort.........

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

De vreg is door de overheid opgericht om alles te regelen en te controleren op de energiemarkt. Zij hebben al enkele jaren gezegd dat terug draaiende teller niet kan. De domme ministers Lidia Peeters en Bart Tommelein hebben niet willen luisteren. Ook de nieuwe zonnepaneelhouders van de laatste jaren moesten dat ook weten.
Ik heb ook de indruk dat die zonnepaneelhouders alleen maar uit zijn op winst en nog eens winst maar niet uit milieu overweging.Wat maakt het uit dat de terug verdien tijd enkele jaren opschuift. Dat de overheid nu weer een hoop compensatiegeld gaat uitgeven aan zonnepaneelhouders op koste van niet paneelhouders is schandalig. Ze kunnen dat geld beter gebruiken voor premies voor batteries bijvoorbeeld.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021
, Gereageerd:

Ik heb de indruk dat u geen zonnepanelen hebt, om welke reden dan ook. u verwijt mensen met zonnepanelen dat ze dit doen uit winstbejag. U bewijst dat niet en het is zelfs naast de kwestie, alsof winsteen vies woord zou zijn. Wat er wel toe doet, is dat de regeringen en stroomleveranciers in het verleden de burgers aangespoord heeft om zonnepanelen te leggen. De opgeleverde stroom moest het aandeel groene stroom, opgelegd door Europa, opkrikken. Zonder medewerking van de burgers, konden de stroomleveranciers hun verplichting niet waar maken.
Wat er verder wel toe doet is dat al die burgers een contract hebben met de leveranciers, dat ondertussen door de nutteloze instelling 'de Vreg', met de voeten getreden wordt. Dat is de realiteit. Ik weet heel zeker dat ik dat spel niet meer meespeel op het ogenblik dat een terugdraaiende teller geplaatst wordt. Ik laat nog liever de groene stroom verloren gaan dan hem voor 0,004 euro te verkopen aan de stroomleveranciers.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Er zijn premies voor het plaatsen van huisbatterijen

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021
, Gereageerd:

Zoals Testaankoop al vroeger schreef en zoals minister Demir ook laat weten kosten die batterijen alleen maar veel geld en kan de uitgave NOOIT terugverdiend worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Ze kunnen toch beter en digitale meter verplichten bij en nieuwbouw of bij en nieuwe eigenaar van en bestaande woning.Probleem toch opgelost.Dan weet je waar je voor staat !eenvoudige eerlijke oplossing

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021
, Gereageerd:

De 'digitale meter', nog zo'n zottigheid. De meter is zogezegd slim, maar kan niks. Waarschijnlijk wordt de digitale meter ingevoerd uit duurzaamheidsoverwegingen. Wat een mop! De meeste mensen hebben nog altijd een gewone (terugdraaiende) meter die perfect werkt. Waarom dan veranderen. Uw zonne-energie gebruiken wanneer ze opgewekt wordt. Nog zo'n zottigheid. Wie van is er overdag thuis om dat te doen? en wanneer hebben we nood aan stroom? Juist, wanneer we 's avonds thuis zijn en het huishouden doen. De Vreg liegt en bedriegt de burgers. Ik vraag me al lang af voor welke kar ze zich laten spannen. Duur en compleet nutteloos!

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Digitale Meter "krijg" je sowieso bij Nieuwbouw, bij ingrijpende verbouwingen, bij aanpassingen van elektrische installatie (waar herkeuring nodig is)