Dossier

Zonnepanelen: alles wat je moet weten

10 juni 2020
Zonnepanelen

Hoe weet je als jouw dak zich ertoe leent? Moet je je elektrische installatie aanpassen? Hoe rendabel zijn zonnepanelen? Waarop moet je letten bij zo’n installatie? Ons uitgebreide dossier maakt je wegwijs.

Hoe werken zonnepanelen?

Sinds meer dan 10 jaar kennen zonnepanelen een zeker succes bij de consument. Dankzij deze technologie kan hij zijn eigen stroom produceren voor zover hij over een goed georiënteerd dak beschikt.

Licht omgezet in elektriciteit

In een fotovoltaïsche zonnecel wordt licht omgezet in elektriciteit. Hoeveel stroom een cel produceert, hangt af van hoeveel licht er rechtstreeks of onrechtstreeks op valt. En dat varieert gedurende de dag en het seizoen. De zon hoeft daarvoor niet volop te schijnen; een beetje zonlicht is voldoende om stroom op te wekken.
Zonnecellen worden aan elkaar geschakeld in zonnepanelen of zogeheten PV-modules. Die modules worden doorgaans op een dak geplaatst dat naar de zon is gericht en weinig schaduw kent.

Een omvormer zet de stroom van 230 V om alvorens die naar het elektriciteitsnet in huis wordt gestuurd. Als de stroom niet meteen (zelf) wordt verbruikt, gaat hij de wijk bevoorraden.

Nog rendabel?

Wil je snel weten in welke mate de plaatsing van zonnepanelen nog rendabel is ondanks de recent doorgevoerde en nog aangekondigde maatregelen, ga dan meteen door naar "Hoe rendabel is de investering?".

Bekijk het rendement voor jouw installatie

 

Bepaal je prioriteiten

Denk eraan dat zonnepanelen niet de enige mogelijke mogelijkheid zijn om de energiefactuur te verlagen en om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Je kunt ook isoleren, hoogrendementsglas plaatsen, een condensatieketel plaatsen enz. Als je hiervoor op zoek bent naar een betrouwbare vakman, kun je een gratis offerte aanvragen via onze Actie Bespaar Energie.

Naar onze actie Bespaar Energie

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

User name
24/02/2019
CHRISTIAAN GHIJSELINCK

Oost + West plaatsen heeft alleen zin als ge geen batterijen hebt. Pal zuidgerichte panelen zullen altijd meer opbrengen dan oost+west en die energie kan je in batterijen stockeren voor je piekverbruik 's avonds.

User name
01/07/2020
ANDRE VAN SOEST , Gereageerd:

Heb je ooit een prijsofferte laten maken voor een batterij backup? Voor die prijs kan je heel wat kWh verbruiken! Zolang de prijs van batterijen op die hoogte blijft is dit niet gunstig. Zelf als ik heel het systeem zou ontwerpen/installeren heb ik een ROI van 12 jaar. Dus nog wat jaartjes wachten tot er alternatieven in die batterijen komt ( buiten LiOn dus)

User name
03/03/2019
MAGDA VAN BRITSOM

de gedachte achter de vraagstelling is om zoveel mogelijk elektrische apparaten te gebruiken/in te schakelen zolang het zonlicht ons bereikt. Daarbij kan 's morgens een oost orientatie en 's avonds een west orientatie helpend zijn. Mede omdat bewoners dan vaak ook thuis zijn. Alles wat je direct gebruiken kan hoeft niet langs de meter of het net op of om op te slaan op accu.

User name
01/07/2020
ANDRE VAN SOEST , Gereageerd:

Nobele gedachte, maar als je 's morgens om 6 u vertrekt, en 's avonds om 8 u thuiskomt is de opbrengst miniem, en al helemaal dood in de winter. En je apparaten laten werken zonder toezicht is mij te gevaarlijk! en trouwens er zijn nog heel weinig ( en dure ) toestellen die kunnen gestuurd worden vanuit de DM en bijhorend hard en Software.

User name
06/09/2019
JEAN DECROOS

Als de vergoeding zou veranderen (ipv terugdraaiende teller) waarbij je meer betaalt voor de afname en minder terugkrijgt voor de injectie dan kan het voor zonnepaneel-eigenaars enkel rendabel worden als men meer injecteert dan afneemt. Dit zal volgens mij leiden tot installaties met overcapaciteit. Er ontstaan 2 krachtlijnen : enerzijds zoveel mogelijk van uw zonneproductie zelf gebruiken om te besparen op uw afname (oost en west orientatie helpt daarbij) maar anderzijds ook meer injecteren dan afnemen want hierdoor verdien je geld met je zonneproductie. Als je dan batterijen plaatst gebruik je eerder de besparingsmethode maar als je geen baterijen plaatst gebruik je dan eerder het ten gelde maken van je overproductie van zonne-energie.
Dus het zogenaamde vermarkten van de zonneproductie voor particulieren staat lijnrecht tegenover het subsidieren van thuisbatterijen.

User name
31/03/2020
FILIP SPIESSENS

Heeft iemand ervaring met windgeneratoren voor privé woningen. Ik heb op internet 2 types gevonden maar vind geen verdeler in België en ook geen commentaar hierover.
Types zoals Ridgeblade of RoofTopWind Supa-Flo 500 of Urbanite 1000.

User name
01/07/2020
ANDRE VAN SOEST , Gereageerd:

Heb je ooit eens naar de gemeente geweest en opgevraagd wat de reglementering daarrond is? Dit wordt niet serieus genomen, als een gevolg van de vele klachten over de publieke windmolens. trouwens vraag eens aan al je buren wat zij er van denken..

Community

Hernieuwbare energie

Gerelateerde discussies