Dossier

Wat is de beste manier om water op te warmen?

25 oktober 2022
Warm water

Welke manier het meest geschikt is om warm water aan te maken in jouw woning, hangt van verschillende factoren af: de beschikbare ruimte, het gewenste comfort, de prijs...

Waarop je moet letten bij jouw keuze om warm water maken aan te maken

Om de beste oplossing voor warm water te vinden, moet je met veel zaken rekening houden: het soort energie waarover je beschikt (aardgas, stookolie, propaan, elektriciteit enz.), de beschikbare plaats en aansluitingen, het totale warmwaterverbruik van jouw gezin, het gewenste comfort, het aantal douchecellen en badkuipen in huis en de afstand van het warmwatersysteem tot de verschillende aftappunten. En uiteraard de kosten voor de aankoop van het systeem, de installatie en de energieprijzen.

De kosten zijn afhankelijk van het geïnstalleerde systeem. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een systeem dat je het gewenste comfort biedt én past binnen jouw budget.

Warm water via een doorstroomsysteem of een met een reservoir?

Er bestaan twee grote soorten systemen voor warm water:

  • Boilers, die een bepaalde hoeveelheid warm water constant op temperatuur houden in een reservoir.
  • Doorstroomtoestellen, die het water enkel opwarmen op het moment dat het nodig is. Dat is het geval bij geisers of wandketels die mee instaan voor de verwarming. In tegenstelling tot boilers kunnen ze onbeperkt warm water leveren.

Dit zijn de beste manieren om water te verwarmen

In de volgende delen van dit dossier zetten we de voordelen van de verschillende manieren om water op te warmen voor jou op een rijtje. In het laatste deel zetten we de kosten voor elk systeem tegenover elkaar. Voor een gepersonaliseerde berekening klik je hier.

Naar de rekenmodule