Dossier

Zelf jouw dak isoleren

11 februari 2022
dakisolatie

Sommige materialen lenen zich beter voor een plaatsing door een doe-het-zelver dan andere. Bovendien is het zaak om het dakvlak helemaal luchtdicht te maken. Wij geven jou een stappenplan om deze klus aan te pakken.

Welk materiaal te kiezen?

Eerst moet je een keuze maken qua isolatiemateriaal. Voor een doe-het-zelver zijn de bijzondere soepele spijkerflensdekens een voor de hand liggende keuze als dakisolatie. Die worden doorgaans in de kepers vastgeniet met de daartoe voorziene flappen van het ingebouwde dampscherm. Voorwaarde hierbij is dat de afstand tussen de kepers identiek moet zijn. Dat is echter bij oudere woningen niet altijd het geval. Daar werken iets stijvere materialen handiger. Je kan ze ook makkelijker zelf op maat brengen. Je hebt daarbij de keuze uit rollen of platen, in onder meer glaswol, rotswol, houtvezel en hennep.

Rollen isolatie laten zich vlot aanbrengen. Je moet er wel op letten om het materiaal tijdens het aanbrengen niet te hard aan of in te drukken. Anders verliest het aan doeltreffendheid.

Isolatieplaten kan je dan weer makkelijker verplaatsen, bv. door een zoldergat, en op maat snijden. Maar het is ook moeilijker om perfecte aansluitingen te maken rond buizen en kabels. Als de aansluitingen niet perfect zijn, kunnen er kiertjes en dus warmteverliezen ontstaan.

Ga vooraf wel de staat van het dak na. Zorg er tevens voor dat er een onderdak aanwezig is om het vocht dat alsnog via de dakpannen, bv. langs barsten, binnendringt naar de dakgoot af te voeren.