Dossier

Isoleren in 5 vragen

27 januari 2023
Isoleren in 5 vragen

Jouw woning isoleren is een absolute must om de warmteverliezen tegen te gaan. Het aanbod aan materialen is echter enorm, wat de keuze bemoeilijkt. Want welke soorten isolatiematerialen zijn er precies? En welke isolatie loont eigenlijk het meest? Wij helpen jou op weg aan de hand van vijf vragen.

Wat is het beste isolatiemateriaal?

Er bestaat niet zoiets als het beste isolatiemateriaal. Elk isolatiemateriaal heeft zijn kwaliteiten en heeft als hoofdbedoeling om de warmteverliezen via het dak, de muren en de vloer tegen te gaan.

Toch laat zelfs een geïsoleerd vlak laat nog warmte ontsnappen. Elk isolatiemateriaal is op zich immers nog licht warmtegeleidend. Dat verschijnsel wordt uitgedrukt via de lambdawaarde. Hoe minder warmte het materiaal geleidt, hoe kleiner die lambdawaarde en hoe beter het materiaal isoleert (bij eenzelfde dikte). De courante isolatiematerialen hebben een waarde tussen 0,020 en 0,040 W/mK.

Welk isolatiemateriaal kun je dan het beste gebruiken? Een isolatiemateriaal met een hogere lambdawaarde is een goede keuze. Het volstaat in principe om een grotere dikte van dat materiaal te nemen om eenzelfde effect te verkrijgen (voor zover daartoe voldoende ruimte is).

Ook beantwoorden we de volgende vragen voor je:

Hoe dik moet mijn isolatie zijn?

Als je gaat isoleren is het belangrijk om te weten hoe dik je isolatie moet zijn. Een isolatiemateriaal met een lagere lambdawaarde is niet per se een verkeerde keuze. Het volstaat in principe om een grotere dikte van dat materiaal te nemen om eenzelfde effect te verkrijgen. Voor zover daartoe voldoende ruimte is, uiteraard. Hoe dik moet je dan bijvoorbeeld je dak isoleren? Wij geven je een overzicht met de juiste dikte per isolatiemateriaal.

Wat is de prijs van isolatie?

De prijs van isolatie hangt af van verschillende factoren. Maar wat kost isolatie dan per vierkante meter? Wij geven je een overzicht met richtprijzen voor enkele isolatiematerialen.

Hoe los je vochtproblemen op?

Niemand zit te wachten op vochtproblemen. Met een aantal handige tips kun je dit gelukkig voorkomen. Helpt ventileren tegen vocht? En hoe bestrijd je vocht in huis? Wij nemen het met je door.

Hoe begin je aan isoleren?

Weet jij niet hoe je moet beginnen met isoleren? Met een aantal handige tips zul je al veel geholpen zijn. Wij leggen je uit waarmee je moet beginnen voordat je start met de isolatie..

Wil je je woning isoleren?

Dan kun je aan de slag via ons energieplatform. Wij zoeken voor jou een vakman uit jouw streek en je geniet tegelijk juridische bescherming.

Naar ons energieplatform