Dossier

Zonneboiler: voor grote warmwaterverbruikers

14 juli 2016
Zonneboilers

Zonneboilersystemen nemen weinig plaats in op je dak. Toch zijn ze vooral interessant als jouw gezin een groot warmwaterverbruik heeft. In het beste geval kan je jouw investering in 7 jaar terugverdienen.

Steeds bijverwarming nodig

De zon volstaat echter niet om je het hele jaar genoeg warm water op de gewenste temperatuur te bezorgen, zeker niet op een mistige winterdag. Een systeem van bijverwarming is daarom onontbeerlijk. Daarvoor bestaan 2 opties:

  • Optie 1: Het water in een en dezelfde boiler laten voorverwarmen door de zonne-energie (onderaan in de boiler) en het door een elektrische weerstand of door een verwarmingsketel op stookolie of gas verder op temperatuur brengen (bovenaan in de boiler). Dit systeem met één boiler komt in België het meest voor. Op die manier neemt de zonneboiler de plaats in van de klassieke boiler.
  • Optie 2: Een systeem waarbij de boiler van het zonnesysteem alleen door de zon wordt (voor)verwarmd. Verderop wordt het water dan verwarmd in een tweede, afzonderlijke boiler of door een direct systeem van warmwaterproductie zoals een geiser of een wandketel.

Met een zonneboiler kan je een deel van je warm water aanmaken. Daarvoor is zelfs geen zonovergoten dag met een lichtblauwe hemel nodig. Ook bij bewolkt weer zal een deel van de zonne-energie worden benut, meer bepaald door de 4 à 5 m² panelen die op het dak worden geplaatst en waarin een of meer zonnecollectoren zitten. In die collectoren circuleert een vloeistof die door het zonlicht opwarmt en zijn warmte via een spiraalbuis aan het sanitaire warm water afgeeft. Dit voorverwarmde water wordt in de woning opgeslagen in een groot reservoir, in afwachting dat je het gebruikt aan de kraan of onder de douche.