Wegwijs in woon-, energie- of verbouwpremies en andere financiële hulp

Bij tal van werken aan de woning om die gezonder, energiezuiniger of comfortabeler te maken kom je soms in aanmerking voor premies, een verlaagd btw-tarief, belastingvoordeel of andere financiële steun. In deze wirwar van steunmaatregelen zetten we je op weg.
Premies en andere voordelen
Een gezonde, energiezuinige woning werkt een lage energiefactuur in de hand. Bovendien moeten de woningen in de drie Gewesten in ons land op termijn bijna energieneutraal worden. Vaak zijn daartoe forse ingrepen nodig en die kunnen flink wat geld kosten. Gelukkig is er voorzien in tal van steunmaatregelen. Alleen moet je van hun bestaan afweten en doorhebben voor welke je in aanmerking komt.
Wij kunnen je trouwens helpen om de juiste prioriteiten te stellen en jouw renovatiewerken in de juiste volgorde aan te pakken.
3 stappen om je energiekosten te verlagen
Bel ons voor al je vragen over premies
Wel of geen recht op een premie van de overheid voor je bouw- of verbouwwerken? Voor welke premies? Wij zetten je graag op weg in de wirwar van steunmaatregelen.
Een eengemaakt premiestelsel in elk Gewest
Het zijn vooral de Gewesten die hun inwoners met financiële stimuli proberen aan te moedigen om hun woningen energiezuiniger te maken en ook in een kwalitatief goede staat te brengen.
Goed nieuws is alvast dat intussen in de drie Gewesten de stelsels van de isolatie- of energiepremies enerzijds en de renovatiepremies anderzijds zijn samengesmolten. Je kunt dus niet alleen premies in de wacht slepen als je je woning (beter) isoleert of opteert voor systemen van hernieuwbare energie, maar onder meer ook om je elektrische installatie (in de 3 Gewesten), je sanitaire installatie (Vlaanderen en Brussel) of je gasinstallatie (Wallonië) in orde te brengen. Verder worden ook vochtbestrijding of stabiliteitswerken financieel gesteund.
Dit is slechts een greep uit het aanbod. Voor een volledig overzicht kun je terecht op de websites van de Gewesten:
Helaas zijn niet alle premies in dit unieke premiestelsel ondergebracht. Dit dossier maakt je wegwijs in de verschillende stelsels.
Sommige premies zijn tijdelijk
Geregeld worden er wijzigingen aan de gewestelijke premiestelsels aangebracht, zeker in tijden van energiecrisis. Via de bovenstaande websites heb je steeds de meest recente informatie onder ogen.
Hou er rekening mee dat sommige premies wel eens kunnen wegvallen, of vooral dat het bedrag ervan in de loop der tijd kan veranderen. Enkele voorbeelden.
- Vlaanderen kent een tijdelijke premie voor dak- of zoldervloerisolatie voor doe-het-zelvers toe tot 30.04.2023.
- In Vlaanderen is de premie voor zonnepanelen verlaagd tegenover vorig jaar en zal die in 2024 verder dalen. De premie voor de thuisbatterij komt vervroegd ten einde (geen meer bij een keuring na 31.03.2023).
- De percentages van de premies voor de laagste en middelste inkomenscategorieën zullen voor aanvragen in 2024 zakken van 50 % naar 35 % (voor de laagste inkomens) en van 35 % naar 25 % (voor de middelste inkomens).
- In het Brussels Gewest zijn de premies voor dakisolatie dit jaar gestegen ten opzichte van vorig jaar, althans voor de laagste twee inkomenscategorieën. Omgekeerd is er geen premie meer voor een verwarmingsketel (tenzij, tot nader order, bij vervanging van een oud model van meer dan 20 jaar via Sibelga en de gasfederatie (www.gas.be)). De premies voor een warmtepomp zijn dan weer gestegen.
- Het Waalse premiestelsel voor de plaatsing van systemen van hernieuwbare energie voor verwarming of de aanmaak van warm water waarbij geen voorafgaande woonaudit vereist is, geldt tot 30.06.2023.
Belastingvoordeel en verlaagd btw-tarief
De federale overheid doet ook een duit in het zakje, met een verlaagd btw-tarief van 6 % voor een aantal werken.
Bovendien geldt, in principe tot eind 2023, een verlaagd btw-tarief van 6 % voor de plaatsing van systemen van hernieuwbare energie, ook als de woning jonger is dan 10 jaar. Tot dezelfde datum geldt ook de uitbreiding over heel België van het verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw.
In het Waals Gewest geldt tot nader order ook een belastingvoordeel voor dakisolatie.
De premiestelsels en andere financiële steun van naderbij bekeken
We geven je hier meer inzicht in de beschikbare financiële hulp aan de hand van 10 vragen. Zo vind je sneller de gewenste info.
1. Voor welke werken zijn er woon- en verbouwpremies?
Er zijn niet alleen premies voor energiebesparende ingrepen maar ook voor onder meer het in orde brengen van de elektrische en andere technische installaties of nog voor de aanpak van vocht- en stabiliteitsproblemen. Lees er hier meer over.
2. Zijn er woon- of verbouwpremies als je zelf de werken uitvoert?
Meestal moet je de werken door een vakman laten uitvoeren als je aanspraak wilt maken op een woon- of verbouwpremie. Maar in sommige gevallen is er ook voor de doe-het-zelver een financieel steuntje in de rug weggelegd. Welk precies, dat lees je hier.
3. Kun je belastingvoordeel genieten bij renovaties?
Belastingvoordeel voor energiebesparende maatregelen bestaat nagenoeg niet meer. Al geldt er nog een uitzondering, met name voor dakisolatie in het Waals Gewest. Lees hier welke voorwaarden daaraan verbonden zijn.
4. Hoe oud moet de woning zijn om financiële steun bij de werken te kunnen genieten?
Nieuwbouwwoningen moeten sowieso heel energiezuinig worden gebouwd. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de financiële steun vooral voor oudere woningen is bedoeld. Maar hoe oud precies? En kom je in een nieuwbouw dan voor geen enkele premie in aanmerking? Ontdek wat de regels zijn in jouw Gewest.
5. Speelt het gezinsinkomen een rol voor het bedrag van de woon- of verbouwpremie?
Veelal bepaalt het gezinsinkomen de hoogte van het bedrag van de woon- of verbouwingspremie. Elk Gewest heeft daarbij zijn eigen regels. Je leest er hier meer over.
6. Kom je als huurder in aanmerking voor woon- of verbouwpremies?
De meeste woon- of verbouwpremies gaan uiteraard naar eigenaars. Maar soms kunnen ook huurders er aanspraak op maken. Lees hier wat voor jouw Gewest van toepassing is.
7. Moet je toestemming vragen alvorens de renovatiewerken aan te vatten?
Als je in aanmerking wilt komen voor een woon- of verbouwpremie moet je veelal niets op voorhand aanvragen, behalve in Wallonië. Daar moet je in tal van situaties eerst een woonauditeur of schatter laten langskomen. Je leest er hier meer over.
8. Hoeveel tijd heb je om je woon- of verbouwpremie aan te vragen?
Het zou spijtig zijn dat je in aanmerking komt voor een woon- of verbouwpremie, maar dat je die misloopt omdat je ze te laat aanvraagt. Je moet je aanvraag inderdaad steeds binnen een bepaalde termijn indienen. We vertellen je hier waarop te letten.
9. Kun je soms goedkoop lenen voor verbouwingen?
Als je gaat verbouwen, kun je in heel wat gevallen een voordelige lening in de wacht slepen. Soms is die lening zelfs renteloos. Hoeveel je daarbij maximaal kunt ontlenen, lees je hier.
10. Kun je een verlaagd btw-tarief genieten voor verbouwingen?
Het normale btw-tarief is 21 %. Maar soms kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6 %. Er geldt bovendien tijdelijk een verlaagd btw-tarief voor de plaatsing van systemen van hernieuwbare energie. Welke werken allemaal recht geven op 6 % btw ontdek je hier.
De situatie is verschillend per Gewest.
Vlaanderen: MijnVerbouwpremie en andere financiële steun bij werkzaamheden
Allerlei categorieën van werken komen in aanmerking voor het nieuwe eengemaakte stelsel van “MijnVerbouwPremie”. Het gaat niet alleen om isolerende ingrepen of investeringen in hernieuwbare energie maar ook om andere ingrepen. Een overzicht:
- dak: isolatie en renovatie
- buitenmuur: isolatie en renovatie
- vloer: isolatie en renovatie
- ramen en deuren: glas en buitenschrijnwerk
- binnenrenovatie: binnenmuur, plafond en trap
- elektriciteit en sanitair
- hernieuwbare energie: zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler
- gascondensatieketel
We merken op dat er in Vlaanderen geen specifieke premie is voorzien voor een ventilatiesysteem, anders dan in de twee andere Gewesten.
MijnVerbouwpremie omvat echter niet alle premies voor particulieren. Een aantal premies valt buiten dat stelsel, zoals bijvoorbeeld:
- de premie voor zonnepanelen, al dan niet met verwijdering van asbest (via Fluvius)
- de epc-labelpremie (via Fluvius)
- de premie voor aankoop of leasing van een thuisbatterij voor zelf opgewekte energie (via VEKA)
- de sloop- en herbouwpremie (via VEKA)
- de aanpassingspremie voor 65-plussers (van Wonen-Vlaanderen)
- de huur- en isolatiepremie (via VEKA/Fluvius)
Brussel: hoofdzakelijk Renolution-premies
Het Brussels Gewest kent premies toe voor een grote verscheidenheid aan werken, niet alleen voor de klassieke isolerende ingrepen of voor structurele ingrepen aan de woning, maar bijvoorbeeld ook voor:
- een energieaudit, een akoestische studie, een ontwerpstudie van de bouwmaterialen (Totem) of de opvolging door een architect of ingenieur;
- de werfvoorbereiding (bescherming en stellingen);
- de ruwbouw en waterbeheer (draagstructuren, riolering, regenwaterrecuperatie, afbraak ter verbetering van bodeminfiltratie);
- de aanpak van vochtproblemen, schimmels en ongedierte;
- een betere regeling van de temperatuur van de centrale verwarming (lagetemperatuurradiatoren, temperatuurregeling);
- een gecontroleerde mechanische ventilatie (systeem C of D).
Buiten het Renolution-stelsel zijn er soms nog premies voor een bodemonderzoek of subsidies voor werken aan beschermd erfgoed.
Wallonië: woonpremie (prime habitation) en andere financiële hulp
Sinds 2019 geldt in Wallonië een eengemaakt premiestelsel, dat de vroegere energie- en renovatiepremies bundelt. In dit stelsel is een voorafgaande woonaudit een absolute vereiste.
Intussen zijn er, mede door de energiecrisis, ook andere premiestelsels in het leven geroepen waarvoor geen voorafgaande audit nodig is:
- een tijdelijk premiestelsel voor de plaatsing of vervanging van een hernieuwbaar systeem van verwarming (warmtepomp, ketel of kachel op biomassa) of van warm water (warmtepompboiler, zonneboiler). De eindfactuur van de werkzaamheden moet liggen tussen 01.02.2022 en 30.06.2023;
- een premiestelsel voor energiebesparende werken tot 3 000 euro (bedrag zonder btw) of voor de renovatie van het dak. De eindfactuur moet dateren van na 01.05.2022.
Voor sommige werken (aanpak van waterinsijpeling, opstijgend vocht, stabiliteitsproblemen, huiszwam, radon enz.) is het voorafgaande bezoek door een schatter van de SPW Logement vereist.
Extra premie voor de combinatie van verschillende ingrepen of bonus voor natuurlijke materialen
Door verschillende energiebesparende ingrepen binnen een bepaalde termijn te combineren kun je soms een bonus in de wacht slepen.
- In Vlaanderen heeft de vroegere totaalrenovatiebonus een opvolger gekregen: de epc-energielabelpremie. Dat is een extra premie boven op de individuele premies voor de afzonderlijke energiebesparende ingrepen.
- In Brussel geldt de “Bonus meerdere werken” voor bepaalde combinaties van werkzaamheden.
Daarnaast kun je in Brussel en Wallonië soms een bonus in de wacht slepen als je gebruik maakt van natuurlijke of biologische materialen.
Gemeentelijke premies
Je doet er goed aan om na te kijken of je eigen stad of gemeente soms geen extra financiële steun geeft voor bepaalde renovatiewerken.
Gemakshalve kun je in Vlaanderen en Brussel terecht op een tool die je op basis van je postnummer aangeeft of de stad of gemeente een extra steuntje in de rug geeft:
Een online simulatietool geeft ook al bij benadering een idee van de totale steun – over alle stelsels heen - die je mogelijks kunt genieten bij je verbouwingen. En hij houdt ook rekening met de maximale bedragen die je in de wacht kunt slepen, althans in Vlaanderen. Dat gebeurt niet in de Brusselse tool.
De overheden geven er voor hun premies doorgaans de voorkeur aan dat de werken door een aannemer gebeuren. In sommige gevallen moet die bovendien specifieke competenties hebben of te werk gaan overeenkomstig bepaalde technische voorschriften. Informeer je daar grondig over vóór je een vakman aan het werk zet.
Toch zijn er steunmaatregelen voor doe-het-zelvers.
Binnen de Vlaamse MijnVerbouwpremie is doe-het-zelf toegelaten in de categorieën van werken “elektriciteit en sanitair” en “binnenrenovatie”. Voor andere categorieën van werken geeft doe-het-zelven geen recht op een MijnVerbouwpremie.
De Vlaamse Regering heeft voor doe-het-zelvers evenwel ook een tijdelijke premie ingevoerd voor dak- of zoldervloerisolatie. Die is geldig voor facturen met datum van 01.07.2022 tot en met 30.04.2023, die maximaal 2 jaar oud zijn op het moment van de aanvraag (bij netbeheerder Fluvius).
In het Brussels Gewest mag je de werken nooit zelf uitvoeren als je een premie in de wacht wilt slepen. Die moeten gebeuren door een professionele onderneming of aannemer waarmee je een ondernemingsovereenkomst hebt gesloten en die geregistreerd is bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), btw-plichtig is en beschikt over een gereglementeerde toegang tot het beroep.
In het Waals Gewest kun je als doe-het-zelver in aanmerking komen voor een premie voor dakwerken (ongeacht het bedrag) of andere energiebesparende werkzaamheden van minder dan 3000 euro (bedrag zonder btw), zonder dat er vooraf een woonaudit moet plaatsvinden. Het gaat onder meer om werken als dakisolatie, werken aan het dakgebinte, stabiliteitswerken of het conform maken van technische installaties. Je mag dan facturen inbrengen voor het aangekochte materiaal.
In het stelsel van de woonpremies na een voorafgaande woonaudit moet je altijd een vakman inschakelen die is ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
Er geldt nog een belastingvoordeel, maar alleen in het Waals Gewest. En dat kun je cumuleren met de verbouwpremies.
Belastingvoordeel van 30 %
Je kunt meer bepaald aanspraak maken op een belastingvoordeel van 30 % (ter info: voor facturen van 2022, aan te geven in de belastingaangifte in 2023, geldt een maximum van € 3 420; voor facturen van 2023 stijgt dit maximum naar € 3 740) op dakisolatie aangebracht door een aannemer en mits een aantal technische voorwaarden zijn vervuld. Alleen het isolatiemateriaal zelf komt in aanmerking voor het belastingvoordeel; een nieuw onderdak of de vervanging van de dakbedekking valt daar in principe niet onder.
Ben je eigenaar van verschillende woningen waar je het dak laat isoleren, dan heb je voor elk van deze woningen recht op de belastingvermindering.
Voor alle duidelijkheid: het is het fiscale domicilie dat telt. Als je dus je fiscaal domicilie hebt in het Waals Gewest op 1 januari 2024 maar je laat in 2023 dakisolatie plaatsen in een woning van jou in Vlaanderen of Brussel, kun je hiervoor belastingvoordeel genieten. Voor wie zijn domicilie heeft in het Vlaams en het Brussels Gewest, is het belastingvoordeel voor dakisolatie al jaren geleden verdwenen.
Geen verhoging van het kadastraal inkomen voor energiebesparende investeringen
Energiebesparende investeringen vormen op zich geen aanleiding om het kadastraal inkomen te herzien en eventueel te verhogen. Tenzij onder meer de bewoonbare oppervlakte wordt uitgebreid (bv. de zolder wordt als een woonruimte ingericht) of een belangrijk nieuw comfortelement wordt toegevoegd (bv. er wordt een centrale verwarming geplaatst).
Een circulaire somt expliciet een aantal energiebesparende investeringen op die op zich niet leiden tot een herziening van het kadastraal inkomen:
- de isolatie van dak, muren en vloeren;
- de vervanging van glas door dubbele of driedubbele superisolerende beglazing;
- de vervanging van een oude verwarmingsketel door een condensatieketel (met inbegrip van de aanpassingen aan de schoorsteen) of een geothermische warmtepomp;
- de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen;
- de plaatsing van een systeem voor de aanmaak van warm water dat gebruik maakt van zonne-energie.
Doorgaans moet de woning al wat jaren op de teller hebben om recht te geven op een premie.
In Vlaanderen moeten de gebouwen minstens 15 jaar oud zijn - met de ouderdom van het gebouw wordt de datum van eerste ingebruikname bedoeld - om in aanmerking te komen voor MijnVerbouwpremie. Voor een premie voor hernieuwbare installaties voor verwarming en sanitair warm water moet het gebouw minstens 5 jaar oud zijn. En voor de premie voor zonnepanelen is de gangbare voorwaarde dat de woning op het stroomnet moet zijn aangesloten vóór 1 januari 2014.
In Brussel moet de woning voor de vernieuwde Renolution-premie ten minste 10 jaar zijn gebouwd vóór het jaar dat de premieaanvraag wordt ingediend. De datum waarmee rekening wordt gehouden, is die uit de kadastrale legger; dat is het register waarin alle percelen van een gemeente vermeld staan.
In het Waals Gewest moet de woning minstens 15 jaar zijn gebouwd op het ogenblik dat de auditeur zijn verslag opmaakt als een voorafgaande woonaudit is vereist, of op het ogenblik van de aanvraag van de premie in het stelsel van energiebesparende werken tot 3000 euro of dakwerken. In het tijdelijke stelsel van een premie voor de plaatsing of vervanging van een systeem voor de verwarming of warm water is er geen vereiste qua ouderdom van de woning.
Om het belastingvoordeel voor dakisolatie te genieten als je je fiscaal domicilie in het Waals Gewest hebt, moet de woning 5 jaar in gebruik zijn genomen op 31 december van het jaar waarin de werken beginnen.
In heel België geldt dan weer een btw-vermindering van 21 % naar 6 % voor renovatiewerken, waaronder energiebesparende ingrepen. Die vermindering geldt in principe voor woningen ouder dan 10 jaar, maar er geldt tijdelijk een uitzondering voor zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp. Je leest er hier meer over.
Meestal speelt het gezinsinkomen effectief een rol voor de hoogte van het bedrag van de premies.
Het Vlaams Gewest kent in de nieuwe Verbouwpremie een mix van vaste bedragen en vergoedingen volgens het gezinsinkomen. Die vaste bedragen slaan vooral op isolerende ingrepen, en dan meer bepaald voor de hoogste inkomenscategorie. Voor de anderen hangt de Verbouwpremie van het gezinsinkomen en van de hoogte van de facturen af. Buiten de Verbouwpremie is er meestal sprake van vaste premiebedragen, bv. voor de plaatsing van zonnepanelen.
In het Brussels en Waals Gewest hangt het bedrag van de premies altijd af van het gezinskomen. Het bedrag kan oplopen naarmate je in een lagere inkomensschijf valt. Brussel maakt een onderscheid tussen drie inkomenscategorieën, Wallonië zelfs zes.
Uiteraard hebben vooral eigenaars van woningen er baat bij om in hun woningen te investeren en de financiële steun daarvoor binnen te rijven. Maar ook huurders komen soms in aanmerking voor premies.
In het Vlaams Gewest komen huurders in aanmerking voor premies bij investeringen in energie-efficiëntie zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, een warmtepomp, een zonneboiler en een warmtepompboiler. Voor huurders hangt de premiehoogte trouwens niet af van het gezinsinkomen of gezinssamenstelling, maar geldt een vast bedrag per m² isolatie of glas, of per installatie van hernieuwbare energie.
In het Brussels Gewest komen huurders sowieso in aanmerking voor alle Renolution-premies. Iedereen die met het gebouw te maken heeft, kan immers Renolution-premies aanvragen: eigenaars-bewoners, verhuurders, huurders, beheerders van gebouwen, enz.
In het Waals Gewest komen alleen eigenaars in aanmerking of althans personen die een reëel recht op de woning hebben (volle eigendom, vruchtgebruik, naakte eigendom…). Ze moeten de woning niet per se zelf bewonen, maar mogen die ook verhuren. Er kunnen wel voorwaarden gelden om in aanmerking te komen voor de premie, bv. een aantal jaren in de woning blijven wonen of ze een aantal jaren te huur aanbieden, eventueel met bijkomende voorwaarden eraan gekoppeld.
Kun je zomaar aan de slag gaan en dan de premie aanvragen? Of moet je eerst iemand ter plaatse te laten komen om een goedkeuring te krijgen?
In Vlaanderen mag je de werken die aanmerking komen voor MijnVerbouwpremie gewoon eerst laten uitvoeren en dan de premie aanvragen. Maar voor bv. de epc-labelpremie moet je eerst over een epc-certificaat beschikken dat ten vroegste in 2019 is opgesteld.
In het Brussels Gewest vraag je de nieuwe Renolution-premie gewoon na afloop van de werken aan.
In het Waalse stelsel moet je in principe eerst een woonaudit laten uitvoeren. Die audit zal dan de volgorde van de werken bepalen. Hij is overigens niet gratis, maar komt op zich ook in aanmerking voor een premie.
Intussen is zo’n woonaudit niet meer verplicht voor dakwerken alsook voor een aantal werkzaamheden waarvan de factuur niet hoger ligt dan € 3 000 (zonder btw). Let wel: soms moet je dan wel een schatter (“estimateur”) van de SPW Logement (SPW = Service public de Wallonie) laten komen. Hier vind je meer informatie over welke werken onder die voorwaarde vallen. Die schatter moet dan een verslag opmaken waarin hij aangeeft of de werken in aanmerking komen voor een premie. Voor de andere werkzaamheden is zo’n bezoek vooraf niet vereist.
Een voorafgaand bezoek is evenmin vereist voor het tijdelijke premiestelsel voor de plaatsing van een hernieuwbaar systeem van verwarming (warmtepomp, ketel of kachel op biomassa) of warm water (warmtepompboiler, zonneboiler).
In elk Gewest moet je de premie binnen een bepaalde termijn na de werken of na de factuur ervan aanvragen.
In Vlaanderen heb je doorgaans tot 2 jaar na de factuurdatum om een aanvraag voor MijnVerbouwpremie in te dienen. Maar voor de epc-labelpremie moet je de premie aanvragen binnen 12 maanden na het verkrijgen van het nieuwe label. En voor bv. de investeringspremie voor zonnepanelen heb je maar drie maanden na de indienststelling ervan. Kijk dus goed uit of het gaat om een premie via MijnVerbouwpremie of niet.
In Brussel moet je de premie uiterlijk 12 maanden na de datum van de eindfactuur van de desbetreffende werkzaamheden aanvragen.
In het Waals Gewest moet je de premie voor de audit aanvragen binnen 4 maanden na de registratie van het auditrapport Voor de woonpremie moeten de werken zijn uitgevoerd binnen 7 jaar na de registratie van het auditverslag en moet het opvolgingsverslag over de uitgevoerde werkzaamheden uiterlijk 8 jaar na de registratie van het auditverslag zijn geregistreerd. In de andere Waalse stelsels moet je de premie aanvragen binnen 4 maanden na de eindfactuur voor de uitgevoerde werken.
In de drie Gewesten kun je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op een goedkope(re) lening als je wilt verbouwen.
In Vlaanderen kun je sinds 1 september 2022 een MijnVerbouwlening aanvragen. Deze lening helpt renovaties financieren die focussen op een betere woningkwaliteit of verbeterde energieprestaties.
Je kunt Mijn Verbouwlening aanvragen bij het Energiehuis van je gemeente voor een bedrag van minimaal 1 250 euro tot maximaal 60 000 euro, met een afbetalingstermijn van maximaal 25 jaar. Deze lening was renteloos zolang de wettelijke rente onder 3 % bleef. Alle aanvragen die werden ingediend vóór 31 januari 2023 genieten dit tarief.
Intussen is die wettelijke rente gestegen naar 5,25 % en geldt bijgevolg voor nieuwe leningaanvragen in 2023 een tarief van 2,25 %, wat nog altijd voordelig uitvalt.
Komen onder meer in aanmerking voor MijnVerbouwlening:
- particuliere eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorie van MijnVerbouwpremie;
- particuliere verhuurders (zonder inkomensgrenzen), die verhuren via een sociaal verhuurkantoor of via geconventioneerde particuliere verhuur;
- particulieren die een woning verwerven via erfenis of schenking;
- verenigingen van mede-eigenaars.
Wie sinds 1 januari 2023 in Vlaanderen een woning of een appartement aankoopt met een slechte energieprestatie (epc-label E of F; akte verleden na 1 januari 2023), komt de eerste 10 jaar niet in aanmerking voor MijnVerbouwlening, maar kan wel een rentesubsidie, of dus korting ten opzichte van de markrentevoet, krijgen bij zijn kredietinstelling waar hij een hypothecair hoofdkrediet neemt voor de verwerving van de woning. Hoe energiezuiniger die wordt gerenoveerd, hoe groter de rentesubsidie kan worden.
Het Brussels Gewest kent het Ecoreno-krediet. Je kunt er alle soorten renovatiewerken mee financieren: van traditionele renovatie tot de verbetering van de energie-efficiëntie en werken om je woning aan te passen voor personen die minder zelfstandig zijn.
Het Ecoreno-krediet biedt een voordelige rente, ongeacht de aard van de werken. Het -krediet neemt, afhankelijk van je dossier, de vorm aan van een hypothecair krediet (bedrag tot 120 % van de waarde van het goed, maximale looptijd van 30 jaar, tegen een intrestvoet van 1,50 of 2,50 % afhankelijk van het inkomen), of van een consumentenkrediet (maximaal 25 000 euro, maximale looptijd van 10 jaar, , tegen een intrestvoet van 0 of 1 % afhankelijk van het inkomen).
Het is bestemd voor eigenaars, toekomstige eigenaars en huurders.
In het Waals Gewest geldt het Renopack-stelsel voor renovaties, uitsluitend voor woningeigenaars. Het gaat om een lening op afbetaling tegen een intrestvoet van 0 %. Je kunt een bedrag lenen tussen 1 000 en 60 000 euro bij de Société wallonne du crédit social (SWCS), althans als je gezinsinkomen onder een bepaalde grens blijft en je hooguit 2 kinderen ten laste hebt.
Heb je meer dan 2 kinderen ten laste, dan kun je aankloppen bij het Fonds Logement des familles nombreuses de la Wallonie (FLW).
Goed om te weten is dat het bedrag aan beoogde woonpremies met de Renopack niet meer moeten worden voorgefinancierd door wie verbouwt. Wie voor € 15 000 kosten heeft en volgens de berekening van de woonauditeur - een verplichte tussenkomst als je in aanmerking wilt komen voor woonpremies - recht zou hebben op € 5 000 aan premie, wordt dat bedrag van € 5 000 voorgefinancierd door de kredietinstelling, die dat bedrag vervolgens bij de gewestelijke overheid zal opvorderen.
De btw-regelgeving is federale materie en geldt dus voor het hele land.
Bij woningen van minstens 10 jaar oud geniet je op heel wat werkzaamheden een verlaagd btw-tarief van 6 % in plaats van het normale tarief van 21 %. Op een investering van bijvoorbeeld € 10 000 maakt dat een verschil van maar liefst € 1 500.
Het gaat onder meer om de plaatsing van isolatie, ramen en deuren, zonnepanelen of een verwarmingsinstallatie. Voor een goed begrip: de btw-verlaging geldt alleen bij plaatsing door een vakman; doe-het-zelvers betalen de aankoop van hun materiaal tegen 21 % btw.
Tijdelijke btw-verlaging
Naar aanleiding van de uitzonderlijk hoge energieprijzen heeft de federale regering die btw-verlaging naar 6 % tijdelijk naar alle woningen uitgebreid voor systemen van hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp (maar niet voor een warmtepompboiler). Dus ook naar nieuwbouwwoningen en woningen die na een afbraak worden heropgebouwd.
Deze tijdelijke btw-verlaging geldt sinds 1 april 2022 en loopt in principe tot eind 2023. Het is de datum van de factuur die telt, niet die van de plaatsing. Als je factuur dus is uitgeschreven na 1 april 2022, kun je aanspraak maken op de btw-verlaging.
Overigens geldt ook het verlaagd btw-tarief van 6 % voor de afbraak van een gebouw waar je vervolgens een privéwoning heropbouwt, althans in 32 Belgische steden (zie financien.belgium.be > Woning > Bouwen – Afbraak en wederopbouw). Deze maatregel is tijdelijk uitgebreid naar het hele Belgische grondgebied tot eind 2023.