Dossier

De beste zonwering om warmte buiten te houden

15 juni 2023
zonwering oververhitting voorkomen

Als je de warmte buiten wil houden in de zomer, kun je je ramen afdekken tegen de zon. Dat doe je door een goede zonwering binnen of buiten te plaatsen. Wat is de beste zonwering? Bekijk ons advies.

Zonlicht buiten houden

De hoofdschuldige voor oververhitting in huis is zonlicht. Veel van de zonnewarmte die de woning binnendringt, raakt niet meer weg en zorgt zo voor een broeikaseffect in huis. Alles moet er dan ook op gericht zijn om die aanvoer van zonnewarmte oordeelkundig in te perken op de momenten dat oververhitting dreigt. Omgekeerd is het ook de bedoeling om in de winter en in het tussenseizoen zoveel mogelijk gratis zonnewarmte te benutten om de stookkosten te drukken. Zonwering kan hiervoor een zeer interessante oplossing bieden.

Plaats ik zonwering buiten of binnen? 

Buitenzonwering is veel efficiënter tegen de warmte dan binnenzonwering. Het nadeel aan zonwering binnen is dat de zonnewarmte al binnen is op het moment dat ze wordt tegengehouden. Bekijk meer advies over zonwering binnen of buiten.

Kies ik zonwering of zonwerend glas? 

Om oververhitting in de woning te voorkomen, is het zaak om de glasoppervlakte verstandig over de gevels van de woning te verdelen. Daarnaast heeft het soort glas een impact op de hoeveelheid binnenvallend zonlicht. Lees meer over zonwering en zonwerend glas.

Wat kost zonwering? 

De prijs van zonwering is zeer afhankelijk van het type zonwering dat je aanschaft (rolluiken, een zonwering screen, verandazonwering, enz.). In ons tabel vind je enkele richtprijzen van verschillende types zonwering.

Meer vragen? Bekijk al ons advies over zonwering