Dossier

De buizen van je verwarming isoleren

02 december 2022
buisisolatie leidingisolatie isoleren van leidingen verwarming

De buizen van je verwarming isoleren is een zeer zinvolle en rendabele ingreep. De kosten ervan verdien je binnen het jaar terug. Je hebt keuze uit verschillende soorten van isolatieschalen. Die in elastomeer blijken meer gebruiksgemak te bieden dan die in polyethyleenschuim of minerale wol. 

Wat is het nut van je buizen te isoleren?

Bij een centrale verwarming lopen er leidingen van de ketel naar alle radiatoren. Daarlangs gaat warmte verloren. In de woonkamer is dat niet zo erg want het is toch de bedoeling om die ruimte op te warmen. Maar wanneer de leidingen lopen door een onverwarmde of minder verwarmde ruimte gaan zoals een gang of traphal en al zeker door een garage of een kelder, waar de temperaturen vaak een stuk lager liggen — soms is het er maar 10 of 12°C — gaat er onnodig heel wat warmte verloren.

Bij een leiding met een diameter van 28 mm, een courante maat van buizen voor de verwarming, loopt het verlies per lopende meter niet-geïsoleerde buis in een niet-verwarmd lokaal op tot 12 liter stookolie of 12 m³ gas.

Tegen de hoge energietarieven van oktober 2022 spreken we hier per meter over een verlies van € 16 voor stookolie en van maar liefst € 32 voor wie zich met aardgas verwarmt. Als je uitgaat van een type-installatie met leidingen van verschillende diameters en een aantal aftakkingen, kun je door alles te isoleren zo’n € 300 euro per jaar besparen als je verwarmt met stookolie, en zo’n € 600 als je met aardgas verwarmt.

Hoe groter de diameter van de leidingen, hoe groter vanzelfsprekend ook het warmteverlies. Via een leiding van 48 mm diameter gaat dubbel zoveel warmte verloren als bij een leiding van 28 mm. Een leiding van 22 mm verliest een derde minder energie dan een van 28 mm.

Al bij al kan een gemiddeld Belgisch gezin zijn verbruik voor de verwarming met 14 % verminderen door zijn verwarmingsbuizen te isoleren.

De ingreep is op zichzelf niet zo moeilijk maar op voorhand stel je je het best enkele vragen.

Wat is de beste buisisolatie?

Isolatieschalen bieden een snelle en nette oplossing. Maar welk type kun je het best kiezen?

Hoe buisisolatie te plaatsen?

Het buizenstelsel van je verwarming loopt niet altijd netjes rechtdoor. Toch zijn ook daar oplossingen voor. Lees hier hoe je concreet je leidingen kunt isoleren of bekijk onze video:

 

Welke leidingen moet je (niet) isoleren?

Heeft het zin om naast je andere leidingen, je warmwaterleidingen te isoleren? Dit hangt af van de manier waarop het water in de leidingen circuleert. Lees hier of het nuttig is om je warmwaterleiding te isoleren.

Wat kost buisisolatie?

We hebben uitgerekend hoeveel de buisisolatie zou kosten voor een volledige installatie. Vergelijk alvorens je keuze te maken.

Waar buisisolatie te kopen?

Je kunt natuurlijk meteen naar een doe-het-zelfzaak trekken, maar weet dat er ook online aanbod is. Wat vind je waar precies? Je leest het hier.

Nog meer mogelijkheden om je energiefactuur te drukken?

Op ons energieplatform kun je trouwens terecht voor nog meer mogelijkheden om energie te besparen, zoals isolerende ingrepen, en je energiefactuur verder te drukken.

Naar ons energieplatform