Dossier

Welke eisen voor een nieuwbouw?

15 januari 2021
epb

Door de alsmaar striktere en strengere eisen op het vlak van de energieprestaties – beter gekend als EPB - moet je doordacht en zorgvuldig te werk gaan bij het ontwerp en de uitvoering van een nieuwbouwwoning, zeker als die bijna energieneutraal (BEN) moet zijn. Wij helpen jou op weg.

 

Steeds minder energie verbruiken

In ons land kwam het Waals Gewest in 1985 als eerste op de proppen met een regelgeving over isolatie. Later werden afzonderlijke minimale isolatiewaarden voor muren en daken opgelegd. Zo verplichtte Vlaanderen in 1992 minstens 4 cm isolatie in spouwmuren en ongeveer 8 cm voor daken. De andere gewesten hanteerden op hun beurt vergelijkbare eisen.

Energieprestaties van gebouwen

De echte aanzet naar meer energiezuinige woningen kwam er met een Europese richtlijn uit 2002, die zich boog over de energieprestaties van gebouwen. Deze richtlijn lag aan de basis van onze huidige energieprestatiecertificaten (EPC) voor bestaande woningen en de EPB-regelgeving voor nieuwe woningen en ingrijpende energetische renovaties. EPB is trouwens de afkorting voor Energieprestaties en Binnenklimaat.

De eerste EPB-regelgeving kwam er concreet vanaf 2006 in Vlaanderen en vanaf 2008 in de andere gewesten.

Bijna energieneutraal of BEN

De eisen zijn gaandeweg steeds strenger geworden. Vanaf 2021 moeten nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal (BEN) zijn. Die eis is een uitvloeisel van een meer recente Europese richtlijn.

Het Brussels Gewest heeft hier in 2015 al op geanticipeerd door toen eisen in te voeren die hun inspiratie halen uit het passieflabel. Dat verklaart waarom er in het Brussels Gewest geen sprake is van BEN (bijna energieneutraal) of QZEN (quasi zéro énergie), maar gewoon van NZEB (de Engelse afkorting van Nearly Zero Energy Building, zoals het streefdoel wordt genoemd in de Europese richtlijn).

Daarbij is het de bedoeling dat de resterende vraag naar energie voor de woning in de mate van het mogelijke wordt gecompenseerd door een systeem van hernieuwbare energie.

Nu geeft een Europese richtlijn een aantal impulsen en is ze richtinggevend. Maar de uitwerking van meer gedetailleerde technische voorschriften laat Europa aan de lidstaten over, en voor ons land aan de gewesten. De bevoegde gewestelijke overheden in ons land hebben de verschillende eisen op een andere manier ingevuld.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

11 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021

Waarom is het verwarmen van een woning met elektriciteit meer belastend dan verwarmen met pelletkachels? Geeft dus een slechter EPC ? Dus verbranden van hout is ecologischer dan verwarmen met elektriciteit? Dus rechtstreeks verwarmen en co2 de lucht in jagen is ecologisch?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021

Wat indien je een A-klasse woning koopt, en het blijkt uiteindelijk slechts een C-klasse woning te zijn?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/05/2021

Moet er vanaf 2022 ook een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een klein appartementsgebouw van 4 apparementen voorzien zijn? Of is dit enkel voor grote appartementsblokken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021
, Gereageerd:

Hallo Tony, hier vind je de laatste informatie over het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartement:
www.vlaanderen.be/epc-voor-de-gemeenschappelijke-delen-van-een-appartementsgebouw

De verplichting van een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartement met ingang van 2022 was oorspronkelijk voorzien vanaf 2 wooneenheden. Maar de Vlaamse regering heeft intussen een nieuwe gefaseerde timing uitgewerkt, waarbij de verplichting voor de kleinste appartementsgebouwen (2 tot en met 4 wooneenheden) pas zou ingaan vanaf 2024. Maar dit voorstel moest wel nog definitief worden goedgekeurd. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021

EPC is slechts een theoretische benadering. Ik heb mijn EPC laten bepalen en het resultaat is 235 KWH/m2. In de praktijk kom ik uit op maximum 80 KWH/ m2.
Ik heb 3 maal gebouwd ( 1973, 1981 en 2003) telkens met houtskelet en extra doorgedreven isolatie en ook telkens met volledig elektrisch verwarming en in vergelijk met vele kennissen kom ik telkens goedkoper uit aan jaarlijkse energie kosten. Komt nog erbij dat de investeringskost lager is en er geen onderhoud of vervanging noodzakelijk is. Maar ja theorie en praktijk liggen soms ver uiteen. Er wordt zeer veel nonsens vertelt rond verwarming.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt, Paul, om deze informatie met ons te delen. Maak gerust via onze energievergelijker een berekening op basis van je jaarverbruik in energie om uit te vissen of je nog steeds voordeliger af bent bij je huidige leverancier of niet. Ik geef je even de link ernaartoe mee:https://bit.ly/3tqrJw4  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/03/2021

Welke bouwfirma raden jullie aan

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2021
, Gereageerd:

Test-Aankoop maakt geen vergelijkingen van bouwfirma's. We hebben echter wel een dossier over het kiezen van een aannemer online staan met nuttige info, dat vind je hier: https://bit.ly/3lGrfPu  Voor de volledigheid geef ik je ook even een link mee naar ons dossier over sleutel-op-de-deur bouwen: https://bit.ly/3d0P6p7  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/01/2021

Ik zie maar 1 reactie? Jullie zeggen 2 ?
Kan testaankoop reageren op mijn EPC waarde en pelletkachel?Wie heeft EPC methode opgesteld? Waar kan ik die bereiken om hun classificatie te kritiseren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2021

ik bouwde 25 jaar geleden een K30 woning met elektrische verwarming. Als ik het EPC bereken kom ik aan een hoog getal. Als ik nu de elektrische verwarming vervang door een pelletkachel wordt mijn EPC veel lager? Dus een vervuilende kachel op hout geeft mij een lager EPC dan elektrische verwarming. Kan je dit verklaren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020

Het is nogal moeilijk mijn woning te klasseren. De woning is bedoeld als gesloten bebouwing maar staat al 40 jaar vrij. Het 30° dak heb ik aan de voorkant geisoleerd met 8cm Enertherm (jullie 14cm dikte uit wat materiaal? Er is nogal verschil welk materiaal gebruikt wordt). De achterkant is zoals origineel met rotswol 7 cm denk ik.
De spouwmuren voor en achtergevel zijn opgespoten met isolatiekorrels.
Een zijgevel (is dus bedoeld als scheidingemuur) is aan de buitenkant geisoleerd met 4 cm Rectacvit. De andere zijgevel is enkel bekleed met roufing hoewel aan de binnenkant 2cm isomo steekt. De woning is een zo geheten belle-etagewoning.Dus wij bewonen voornamelijk de 1ste en 2de verdieping. Op het gelijkvloers is er de garage en een achterkamer die nog gebruikt wordt als hobbykamer. Daaronder zit dus geen vloerisolatie. De ramen zijn al 40 jaar dubbel geisoleerd al is alleen de bovenverdieping recent vervangen.De chauffageketel is een hogerendementsketel, dus geen condensatie. En, ja ik heb pas zonnepanelen, al kan ik er maar 4 plaatsen, meer plaats is er niet.
Dit schrijf ik maar om uit te leggen waarom ik het moeilijk heb met jullie formulier.