Dossier

Welke streamingdienst past bij jou?

23 februari 2021

Lineair tv-kijken is uit de mode. Dat geldt ook voor films op dvd of blu-ray. Vandaag is video op aanvraag (VOD) en streaming via diensten als Netflix populair. Heb je interesse in zo'n dienst, maar weet je niet welke te kiezen? Wij nemen de voornaamste betalende platformen onder de loep.

Sooner

Sooner is strikt genomen geen nieuwe speler, aangezien dit platform het resultaat is van de fusie tussen Univerciné, dat films op aanvraag aanbood, en Uncut, dat toegankelijk is via een maandelijks abonnement. Het is niet alleen een poging om Uncut opnieuw te lanceren, maar een nieuw initiatief van verschillende Europese spelers.

Ten opzichte van de concurrentie is Sooner een hybride platform omdat het enerzijds een catalogus van films aanbiedt die onbeperkt beschikbaar zijn, en anderzijds ook een selectie van (vaak recentere) films die betalend zijn (mogelijkheid tot aankoop of huur gedurende 72 uur). De duurste formule (€ 14,99/maand) omvat ook de mogelijkheid om 3 nieuwe releases per maand te huren, naast het onbeperkte aanbod. Van het indrukwekkende aanbod van 7000 films, zijn er 2500 meteen beschikbaar, de andere moet je huren of aankopen.

De gebruiksomgeving van Sooner is eenvoudig en visueel interessant. Je krijgt niet alleen categorieën van films voorgesteld (LGBTQ+, Biopic, Misdaad enz.), maar kunt ook selecteren op filmfestivalnominaties (Mostra de Venize, Les Césars enz.). Beschouw het als een bioscoop voor kenners én voor het grote publiek dat iets anders wil ontdekken dan de blockbusters die de klassieke media vaak programmeren. Wij appreciëren de diversiteit van de catalogus.

Bij het basisaanbod (Essential) kun je geen verschillende profielen aanmaken, maar je kunt wel ouderlijk toezicht activeren, een pincode en gewenst leeftijdsbereik instellen.

Pluspunten

  • Een kwalitatief filmaanbod met zowel Belgische als internationale inhoud
  • Fijne gebruiksomgeving

Minpunten

  • Ondertiteling is vooralsnog beperkt en niet altijd beschikbaar
  • Nog geen series in het aanbod (voorzien voor 2021)

Tarieven

  • Essential: € 7,99/maand (of € 79,99/jaar) voor onbeperkt streamen op 1 scherm

  • Family: € 9,99/maand (of € 99,99/jaar) voor onbeperkt streamen op 4 schermen

  • Student: € 6,99/maand (of € 69,99/jaar) voor onbeperkt streamen op 1 scherm

  • Premium€ 14,99/maand voor onbeperkt streamen op 4 schermen + je kunt 3 nieuwigheden huren (films die geen deel uitmaken van de onbeperkte catalogus)