Dossier

Streamingdiensten: Spotify versus concurrenten

28 november 2019
onlinmuziekdiensten

Steeds meer online streamingdiensten bieden rechtstreeks toegang tot miljoenen songs in elk genre. Spotify is met voorsprong de bekendste én de beste. We bespreken dit platform en zijn concurrenten.

Inleiding

Online muziekdiensten werden vroeger in twee grote categorieën onderverdeeld: muziek on demand en gepersonaliseerde radio. Maar in België zijn gepersonaliseerde radio’s niet populair.

Om naar muziek on demand te luisteren hoef je alleen maar naar de website van de aanbieder te gaan en je te abonneren. Daarna kun je muziek kiezen op de site zelf of een softwareprogramma of app downloaden op je computer of mobiele toestel om muziekbestanden op te zoeken en te beheren. Eventueel stel je een afspeellijst samen door je favoriete nummers te selecteren, of kies je een radio die jouw gewenste muziekgenre speelt.

Spotify is de populairste

Uit onze enquête (september 2018) in verband met het gebruik van online muziekdiensten, blijkt dat ze erg populair zijn. 70 % van de huishoudens gebruikt een muziekdienst minstens eenmaal per week. En 29 % luistert zelfs dagelijks.

De muziekdiensten werken vrij goed. Slechts 12 % merkt soms een onderbreking in de muziek op.

De Zweedse aanbieder Spotify blijkt de meest gebruikte muziekdienst. Meer dan driekwart van de ondervraagde consumenten gebruikt deze dienst. Spotify heeft dus een grote voorspong op het Franse Deezer en het Amerikaanse Apple Music (elk 13 %) en op Google (8 %).

Maak je keuze

Om je te helpen bij de keuze van de muziekdienst die bij je past, moet je eerst je behoeften bepalen. De prijs van de Premiumabonnementen is gerechtvaardigd als je dagelijks naar muziek luistert en geen genoegen neemt met de playlists voorzien door de dienst, maar niet als je af en toe een liedje of een album wilt beluisteren en de reclameboodschappen je niet zo storen.

Onze enquête leert dat de meeste mensen de betalende dienst verkiezen, maar niet altijd weten welke voordelen erbij inbegrepen zijn (bv. nummers downloaden om ze offline te beluisteren, betere geluidskwaliteit).

Wij hebben zeven online muziekdiensten getest aan de hand van tal van criteria: geluidskwaliteit natuurlijk, maar ook eenvoud en gebruiksgemak van de interface en de zoekmotor, duidelijkheid van de homepage, beschikbare informatie, aantal apparaten dat gelijktijdig kan worden aangesloten en ook technische prestaties (debiet, resettijd na onderbreking enz.).

In de volgende sectie van dit dossier vind je de resultaten van onze test.