Dossier

Streamingdiensten: onze analyse van 7 muziekplatformen

12 januari 2021
Beste muziekstreamingdienst

Steeds meer online streamingdiensten bieden rechtstreeks toegang tot miljoenen songs in elk genre. Spotify is met voorsprong de bekendste én de beste. We bespreken dit platform en zijn concurrenten.

Muziek op aanvraag

Online muziekdiensten werden vroeger in twee grote categorieën onderverdeeld: muziek on demand en gepersonaliseerde radio. Maar in België zijn gepersonaliseerde radio’s niet populair.

Om naar muziek on demand te luisteren hoef je alleen maar naar de website van de aanbieder te gaan en je te abonneren. Daarna kun je muziek kiezen op de site zelf of een softwareprogramma of app downloaden op je computer of mobiele toestel om muziekbestanden op te zoeken en te beheren. Eventueel stel je een afspeellijst samen door je favoriete nummers te selecteren, of kies je een radio die jouw gewenste muziekgenre speelt.

Spotify is de populairste

Uit onze enquête (september 2018) in verband met het gebruik van online muziekdiensten, blijkt dat ze erg populair zijn. 70 % van de huishoudens gebruikt een muziekdienst minstens eenmaal per week. En 29 % luistert zelfs dagelijks.

De muziekdiensten werken vrij goed. Slechts 12 % merkt soms een onderbreking in de muziek op.

De Zweedse aanbieder Spotify blijkt de meest gebruikte muziekdienst. Meer dan driekwart van de ondervraagde consumenten gebruikt deze dienst. Spotify heeft dus een grote voorspong op het Franse Deezer en het Amerikaanse Apple Music (elk 13 %) en op Google (8 %).

Maak je keuze

Om je te helpen bij de keuze van de muziekdienst die bij je past, moet je eerst je behoeften bepalen. Je bent eerder :

  • Een beginner in muziekstreaming, een fan op zoek naar ontdekkingen, of een groot muziekliefhebber in het algemeen: Spotify, Deezer, Apple Music, Amazon Music Unlimited, Huawei Music of YouTube Music (+ muziekclips).
  • Een veeleisende muziekliefhebber die bereid is te betalen voor de gegarandeerd beste geluidskwaliteit: Tidal, Qobuz of Deezer HiFi.

De prijs van de Premiumabonnementen is gerechtvaardigd als je dagelijks naar muziek luistert en geen genoegen neemt met de playlists voorzien door de dienst, maar niet als je af en toe een liedje of een album wilt beluisteren en de reclameboodschappen je niet zo storen.

Onze enquête leert dat de meeste mensen de betalende dienst verkiezen, maar niet altijd weten welke voordelen erbij inbegrepen zijn (bv. nummers downloaden om ze offline te beluisteren, betere geluidskwaliteit).

Wij hebben zeven online muziekdiensten getest aan de hand van tal van criteria: geluidskwaliteit natuurlijk, maar ook eenvoud en gebruiksgemak van de interface en de zoekmotor, duidelijkheid van de homepage, beschikbare informatie, aantal apparaten dat gelijktijdig kan worden aangesloten en ook technische prestaties (debiet, resettijd na onderbreking enz.).

In de volgende sectie van dit dossier vind je de resultaten van onze test.

Hoeveel kost dat ?

Streaming werkt met een vast abonnement (ongeveer € 10/ maand, in standaardkwaliteit). Je kent de kostprijs, maar je bent gebonden aan de dienst: als je maar vijf nummers per maand beluistert, kost het meer dan wanneer je dezelfde vijf nummers voor eeuwig had gekocht. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, want een streaminggebruiker luistert maandelijks meestal naar veel meer muzieknummers.

Sommige (Deezer, Tidal en Qobuz) bieden een “Hifi”-abonnement aan van € 15 tot 20 per maand. Daarmee heb je toegang tot dezelfde bibliotheek, maar met ook muzieknummers van betere kwaliteit. Let wel: dit type abonnement is alleen handig als je over degelijke audioapparatuur beschikt: met oortjes van € 15 ervaar je het kwaliteitsverschil niet echt.

Sommige maken gebruik van "gezinsabonnementen” om de kosten te drukken. De leden zouden in principe onder hetzelfde dak moeten wonen, maar dat is in de praktijk niet altijd het geval. Nog een opmerking over de prijs: als deze stijgt, hang je er op een bepaalde manier aan vast: als je jouw abonnement opzegt, kun je jouw volledige muzieklijst van de ene dag op de andere verliezen.

Als je liever muziek koopt, zijn de kosten afhankelijk van het aantal aankopen. Voor één album per maand (bijvoorbeeld voor € 13) geef je € 156 per jaar uit (dat kan oplopen als je veel koopt). Ter vergelijking: een individueel abonnement op een streamingdienst kost ongeveer € 120 per jaar.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/01/2021

Ik zal NOOIT één cent uitgeven aan muziekstreaming of digitale aankopen van muziektracks. Dit is bedrog, je DENKT dat je een nummer koopt of onbeperkt kan luisteren, terwijl je eigenlijk het nummer LEASET. Er is absoluut niks mis met gewoon CD's kopen: je kan ze naar een USB-stick kopiëren voor in de auto, je hebt absoluut de garantie dat je baas blijft over je eigen muziekbestanden, je kan ze doorverkopen, weggeven...

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021
, Gereageerd:

Ik luister graag naar veel en verschillende muziek dus heb ik een abonnement genomen op spotify. Moest ik telkens een cd kopen zoals u voorstelt zou mij dat enorm veel kosten en zou mijn muzieksmaak ook niet sneller uitbreiden. Omdat het het gevoel heeft dat het gratis is probeer je sneller iets uit. Tuurlijk kan ke op youtube muziek zoeken en downloaden om dan via itunes op je gsm te importeren maar A) daar heb je heel veel tijd voor nodig B) neemt veel meer opslag op je gsm dan een abbo en C) geluidskwaliteit is niet zo goed.

Ik heb ook cd’s liggen en in mijn auto is de cd speler kapot en zit er zelf geen usb aansluiting in. Ook vind je veel moeilijker cd spelers zoals vb op de trein, hoe luister je dan muziek? Overzetten op je gsm kan idd maar dat is dan weer veel meer werk.

Hoeveel keer luister je ook naar dezelfde cd? Het wordt vervelend na een tijd.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies