Dossier

Streamingdiensten

23 februari 2018
onlinmuziekdiensten

23 februari 2018

Steeds meer online muziekdiensten bieden rechtstreeks toegang tot miljoenen songs in elk genre.

Inleiding

Online muziekdiensten kunnen in twee grote categorieën worden onderverdeeld: muziek on demand en gepersonaliseerde radio. In beide gevallen is het eenvoudig: u bezoekt de website en abonneert zich. In de meeste gevallen kunt u naar de site gaan en de browser gebruiken, maar in andere gevallen moet u een softwareprogramma (of app) downloaden om muziekbestanden te kunnen opzoeken en beheren. Vervolgens hoeft u alleen nog een afspeellijst aan te maken door uw favoriete nummers te selecteren, of een radio te kiezen die de door u gewenste muziek speelt.

Om u te helpen bij de keuze van de muziekdienst die bij u past, moet u eerst uw behoeften definiëren. De prijs van de “Premium”-abonnementen is enkel gerechtvaardigd als u (zeer) vaak naar muziek luistert (dagelijks), maar niet als u gewoon af en toe een liedje of een album wilt beluisteren.

Een gepersonaliseerde radiodienst is bijvoorbeeld geschikt voor mensen die artiesten in een of ander muziekgenre willen leren kennen of herbeluisteren en die niet te veel tijd willen besteden aan het samenstellen van afspeellijsten of het selecteren van nummers.

Wij hebben zes online muziekdiensten getest aan de hand van tal van criteria: geluidskwaliteit natuurlijk, maar ook eenvoud en gebruiksgemak van de interface en de zoekmotor, duidelijkheid van de homepage, beschikbare informatie, aantal apparaten dat gelijktijdig kan worden aangesloten en ook technische prestaties (debiet, resettijd na onderbreking, enz.).

In de volgende sectie van dit dossier vindt u de resultaten van onze test.