Dossier

Beste muziekstreamingdiensten: onze analyse van 7 muziekplatformen

12 januari 2021
Beste muziekstreamingdienst

Steeds meer online muziekstreamingdiensten bieden rechtstreeks toegang tot miljoenen songs in elk muziekgenre. Spotify is met voorsprong de bekendste én de beste muziek streaming service. We bespreken dit platform en zijn concurrenten.

Hoe kan je muziek streamen?

Online muziekdiensten werden vroeger in twee grote categorieën onderverdeeld: muziek on demand en gepersonaliseerde radio. Maar in België zijn gepersonaliseerde radio’s niet populair.

Om naar muziek on demand te luisteren hoef je alleen maar naar de website van de aanbieder te gaan en je te abonneren en natuurlijk te betalen. Daarna kun je muziek zoeken en afspelen op de site zelf of door de app te downloaden op je smartphone of computer om muziekbestanden op te zoeken en te beheren. Eventueel stel je een playlist samen door je favoriete nummers te selecteren, of kies je een radio functie die jouw gewenste muziekgenre speelt via je draadloze speaker of hoofdtelefoon.

Beste muziekstreamingdiensten vergeleken 

Overweeg je om je te abonneren op een muziekstreamingdienst? We helpen je bij het maken van de beste keuze. We bespreken de volgende vragen:

  • Hoe kan je muziek streamen?  
  • Op basis waarvan moet ik een muziekstreamingdienst kiezen?  
  • Wat kost muziek streamen? 
  • Wat is de beste muziekstreamingsdienst?  

Spotify is de populairste

Uit onze enquête (september 2018) in verband met het gebruik van online muziekdiensten, blijkt dat ze erg populair zijn. 70 % van de huishoudens gebruikt een muziekdienst minstens eenmaal per week. En 29 % luistert zelfs dagelijks.

Online muziek streamen werkt vrij goed. Slechts 12 % merkt soms een onderbreking in de muziek op.

De Zweedse aanbieder Spotify blijkt de populairste streamingdienst. Meer dan driekwart van de ondervraagde consumenten gebruikt deze dienst. Spotify heeft dus een grote voorspong op het Franse Deezer en het Amerikaanse Apple Music (elk 13 %) en op Google Youtube Music (8 %).

Maak de juiste keuze

Om je te helpen bij de keuze van de muzieksteamingdienst die bij je past, moet je eerst je behoeften bepalen. Je bent eerder :

  • Een beginner in muziekstreaming, een fan op zoek naar ontdekkingen, of een groot muziekliefhebber in het algemeen: Spotify, Deezer, Apple Music, Amazon Music Unlimited, Huawei Music of YouTube Music (+ muziekclips).
  • Een veeleisende muziekliefhebber die bereid is te betalen voor de gegarandeerd beste geluidskwaliteit: Tidal, Qobuz of Deezer HiFi.

De prijs van de Premium Abonnementen is gerechtvaardigd als je dagelijks naar muziek luistert en niet genoeg hebt aan playlists voorzien door de dienst, maar niet als je af en toe een liedje of een album wilt beluisteren en de reclame je niet zo stoort. 

Onze enquête leert dat de meeste mensen de betalende streamingdienst verkiezen, maar niet altijd weten welke voordelen erbij inbegrepen zijn (bv. nummers downloaden om ze offline te beluisteren, betere geluidskwaliteit). 

Wij hebben zeven online muziekdiensten getest aan de hand van tal van criteria: geluidskwaliteit natuurlijk, maar ook eenvoud en gebruiksgemak van de interface en de zoekfunctie, duidelijkheid van de homepage, beschikbare informatie, aantal apparaten dat gelijktijdig kan worden aangesloten en ook technische prestaties (debiet, resettijd na onderbreking enz.).

In de volgende sectie van dit dossier vind je de resultaten van onze test.

Wat kost muziek streamen?

Vergelijk de prijzen van alle muziekstreamingdiensten

Muziek streamen werkt met een vast abonnement (ongeveer € 10/ maand, in standaardkwaliteit). Je kent de kostprijs, maar je bent gebonden aan de dienst: als je maar vijf nummers per maand beluistert, kost het meer dan wanneer je dezelfde vijf nummers voor eeuwig had gekocht. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, want een streaminggebruiker luistert maandelijks meestal naar veel meer muzieknummers.

Sommige streamingdiensten (Deezer, Tidal en Qobuz) bieden een “Hifi”-abonnement aan van € 12,50 tot 20 per maand. Daarmee heb je toegang tot dezelfde bibliotheek, maar met ook muzieknummers van betere kwaliteit. Let wel: dit type abonnement is alleen handig als je over degelijke audioapparatuur beschikt: met oortjes van € 15 ervaar je het kwaliteitsverschil echt niet.

Sommige maken gebruik van "duo of family abonnementen” om de kosten te drukken. De leden zouden in principe onder hetzelfde dak moeten wonen, maar dat is in de praktijk niet altijd het geval. Nog een opmerking over de prijs: als deze stijgt, hang je er op een bepaalde manier aan vast: als je jouw abonnement opzegt, kun je jouw volledige muzieklijst van de ene dag op de andere verliezen.

Als je liever muziek koopt, zijn de kosten afhankelijk van het aantal aankopen. Voor één album per maand (bijvoorbeeld voor € 13) geef je € 156 per jaar uit (dat kan oplopen als je veel koopt). Ter vergelijking: een individueel abonnement op een streamingdienst kost ongeveer € 120 per jaar.