Dossier

Welke streamingdienst past bij jou?

23 februari 2021

Lineair tv-kijken is uit de mode. Dat geldt ook voor films op dvd of blu-ray. Vandaag is video op aanvraag (VOD) en streaming via diensten als Netflix populair. Heb je interesse in zo'n dienst, maar weet je niet welke te kiezen? Wij nemen de voornaamste betalende platformen onder de loep.

Gratis streaming: illegaal en strafbaar?

Er is een onderscheid tussen streamingsites die de auteurs vergoeden en andere die hun werk gratis verspreiden.

Naast streamingdiensten waarvoor de gebruiker een commerciële firma betaalt, die op haar beurt de auteurs vergoedt, zijn er ook platformen die geen auteursrechten betalen, zoals Popcorntime bijvoorbeeld. Over dat type van streaming en de juridische gevolgen ervan bestaat nog altijd discussie en is de rechtspraak niet eenduidig. Alleszins  moet er een onderscheid worden gemaakt tussen degene die auteursrechtelijk beschermde werken (films, muziek) op het internet plaatst en degene die ze bekijkt of beluistert.

Publiceren

Als je beschermde werken - zelfs al heb je die volkomen legaal gekocht - op het internet plaatst zonder toestemming van de auteur, riskeer je gerechtelijke vervolging, strafrechtelijke en burgerlijke sancties (schadevergoeding). In  familiekring mag je die wel gratis verspreiden, maar dat is natuurlijk niet het geval als je de content online deelt.

Kijken

Er bestaan geen wetteksten en er is maar weinig rechtspraak over deze kwestie. Als een rechter een klacht moet behandelen tegen een gebruiker die illegaal gestreamd videomateriaal zou hebben bekeken, moet hij dus geval per geval oordelen. Hij kan bijvoorbeeld nagaan of de gebruiker zich ervan bewust was dat de content illegaal werd verspreid.

In de praktijk

Je loopt weinig risico zolang je thuis gratis films of muziek streamt en zelf geen materiaal op het internet verspreidt. Maar uit moreel oogpunt en uit respect voor de auteurs kies je natuurlijk beter voor legale websites waarop je voor de content betaalt.