Dossier

Welke streamingdienst past bij jou?

23 februari 2021

Lineair tv-kijken is uit de mode. Dat geldt ook voor films op dvd of blu-ray. Vandaag is video op aanvraag (VOD) en streaming via diensten als Netflix populair. Heb je interesse in zo'n dienst, maar weet je niet welke te kiezen? Wij nemen de voornaamste betalende platformen onder de loep.

Betalend aanbod zonder tv-operator

Amazon Premium
Met de recente komst van de streamingdienst van Amazon, Prime Video, krijgt Netflix eindelijk noemenswaardige concurrentie. De catalogus bevat originele content die uitsluitend door Amazon geproduceerd en verspreid wordt. Het aanbod is voorlopig nog wat beperkt en gericht op een anderstalig publiek (weinig Nederlandstalige content en ondertitels). Bij een "Premium"-abonnement kunt u gebruikmaken van de video on demand-service. Dat jaarabonnement kost € 49 en biedt een echt all-inpakket aan een mooie prijs: een videostreamingdienst maar ook spoedleveringen van online aankopen op Amazon en een cloud om foto‘s in op te slaan. Opgelet echter: hoewel het abonnement 50% goedkoper is dan Netflix, is het VOD-aanbod veel beperkter en wil het gebruikers vooral naar de webshop van Amazon lokken.
ARTE Boutique

ARTE Boutique heeft via streaming een aanbod van meer dan 400 huurfilms (onafhankelijke films, artistieke films en grote klassiekers) en meer dan 2 000 documentaires met verschillende thema‘s (geschiedenis, politiek, wetenschap, literatuur, natuur, sport, maatschappij, religie, enz.). De dienst verkoopt daarnaast niet alleen bepaalde videocontent via streaming maar ook via dvd‘s en Blu-ray.

DVDPost

DVDPost is een Belgische dienst die via streaming ongeveer 230 titels te huur aanbiedt. Het aanbod bestaat bijna uitsluitend uit films (Franse films, Hollywoodfilms of animatiefilms) en omvat zowel oudere al recente titels (7 tot 9 maanden ervoor in de bioscoop).

De basisformule kost € 7,45 en geeft u twee credits. Een film kost één credit. Recente films kunnen soms twee credits kosten. Hoe meer credits u in één keer koopt, hoe goedkoper het wordt. De meest uitgebreide formule geeft recht op 18 films voor € 44/maand (ofwel € 2,40/film).

Google Play Films

De catalogus van Google Play Films bestaat hoofdzakelijk uit films: veel recente Hollywood-blockbusters, animatiefilms en een aantal documentaires.

Alle content wordt per stuk gefactureerd. Titels worden te huur of te koop aangeboden: € 5 - € 6 voor nieuwe films, € 3 - € 4 voor oudere films. Aankoopprijzen variëren van € 10 (oudere films in standaardkwaliteit) tot € 17 (recente films in HD-kwaliteit).

iTunes

iTunes is de rechtstreekse concurrent van Google Play Flims en biedt diensten aan voor Apple-gebruikers. De catalogus is samengesteld uit populaire en recente films uit de grootste Hollywoodstudio‘s.

iTunes werkt met een pay-per-view-formule met mogelijkheid tot aankoop: € 5 - € 6 voor nieuwe films en ongeveer € 3 - € 4 voor oudere films (afhankelijk van de kwaliteit). De aankooptarieven zijn te vergelijken met die van Google Play Films of liggen zelfs iets lager.

MUBI

MUBI biedt een eenvoudige en unieke formule aan: een videotheek met 30 films (elke dag verdwijnt er een film en komt er een nieuwe bij) maar zonder grote producties. De catalogus is gericht op internationale onafhankelijke producties, auteursfilms, grote klassiekers en documentaires. De website bevat een database met recensies van 10 000 grote klassiekers.

Er zijn twee soorten abonnementen: een maandelijks abonnement van € 5,99 en een jaarlijks abonnement van € 48.

Netflix

Netflix biedt een maandabonnement aan om onbeperkt videocontent te streamen. Het bedrijf onderscheidt zich van zijn concurrenten door zijn originele aanbod. Netflix biedt series, films en documentaires aan met in totaal ongeveer 1600 films en 350 series. De content is bewust zeer verschillend om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken (gevarieerde thema‘s, series en films voor kinderen, enz.). Liefhebbers van de allernieuwste Hollywood-blockbusters blijven een beetje in de kou staan en kunnen beter gebruikmaken van een pay-per-view-formule of een andere service.

Keuze uit drie abonnementen van € 7,99, € 9,99 en € 11,99 per maand. De catalogus is hetzelfde. Het verschil zit in de mogelijkheden zoals HD-kwaliteit (vanaf € 9,99/maand), 4K-resolutie (in het duurste abonnement) of het aantal gelijktijdige gebruikers (van één scherm voor het basisabonnement tot vier schermen voor het duurste abonnement).

Plush

Plush is een Belgische dienst die zich richt op filmliefhebbers. De catalogus bevat enkele grote kaskrakers maar vooral Franse, Belgische en internationale producties.

Er zijn heel wat formules: maandabonnementen met onbeperkte toegang tot specifieke catalogi, pay-per-view, à la carte-formule met filmcredits, enz. Het aanbod met onbeperkte toegang kost € 9,95 / maand maar u hebt slechts keuze uit ongeveer 350 films.

UniversCiné

UniversCiné is een Belgische dienst die voornamelijk gericht is op onafhankelijke, Belgische en Franse films en in mindere mate op internationale producties (onafhankelijke films uit meer dan 110 landen). In de rubriek "Edito" op de website vindt u interviews, filmpjes over de regisseurs en links naar filmrecensies. De dienst biedt ook series aan.

De aangeboden films en series kunnen "per stuk" gehuurd of gekocht worden. Een film huren kost tussen € 3 en € 4 naargelang de releasedatum (recent of ouder). Een film kopen kost tussen € 7 en € 12.