Dossier

Welke streamingdienst past bij jou?

23 februari 2021

Lineair tv-kijken is uit de mode. Dat geldt ook voor films op dvd of blu-ray. Vandaag is video op aanvraag (VOD) en streaming via diensten als Netflix populair. Heb je interesse in zo'n dienst, maar weet je niet welke te kiezen? Wij nemen de voornaamste betalende platformen onder de loep.

Gratis aanbod

DailyMotion

DailyMotion is een Franse onderneming die in 2005 werd opgericht. Net als YouTube is kijken volledig gratis en leeft de website van reclame. De inhoud is in grote lijnen vergelijkbaar met die van YouTube. Daarnaast lanceerde DailyMotion in februari 2013 haar OpenVOD-platform, een betalende VOD-formule. OpenVOD is in België niet beschikbaar.

FilmOn.TV

Deze website biedt programma's aan van openbare zenders uit de hele wereld, aangevuld met themakanalen (sport, enz.). Verder kunt u ook een aantal films of documentaires bekijken.

Vimeo

Ook hier vindt u legale en gratis streamingvideo‘s. De video‘s zijn er van betere kwaliteit dan op YouTube, zowel op technisch als op creatief vlak, en trekken dan ook heel wat videoclipontwikkelaars aan. Vimeo heeft ook een betalend gedeelte.

Vine

Via de website kunt u zeer korte filmpjes van zes seconden bekijken die door de leden opgeladen worden. De lay-out is luchtig en dynamisch maar de inhoud laat het niet na om de zevende kunst in de kijker te zetten.

Vube
We blijven in de grote familie van YouTube of Dailymotion met Vube. Die website richt zich echter volledig op muziek. Het platform biedt jonge artiesten een nieuwe manier om een naam voor zichzelf te maken.
Wimp

Nog een website die leuke, opmerkelijke en grappige filmpjes aanbiedt. De beheerders maken een selectie uit de filmpjes zodat er een zekere kwaliteit aangeboden wordt. Maak u echter geen illusies dat u er een uitgebreide keuze aan Nederlandstalige filmpjes hebt: Engels voert de toon.

YouTube

Moeten we YouTube, eigendom van Google, eigenlijk nog voorstellen? Het is de bekendste videostreamingwebsite ter wereld. Boordevol uiteenlopende gags en min of meer geslaagde amateurvideo‘s maar ook oude series zoals Beverly Hills, Star Trek of Batman.

Kijken is volledig gratis maar de reclame moet u er soms wel bijnemen. In een aantal landen, zoals de Verenigde Staten, heeft YouTube een dienst ontwikkeld die u de mogelijkheid geeft om video‘s te bekijken tegen betaling.

Televisiekanalen
Om televisieprogramma‘s te bekijken kunt u meer en meer beroep doen op de websites en apps van de Belgische televisiekanalen. U kunt uitzendingen live bekijken of u kunt een aantal geselecteerde programma‘s later terugzien. Buitenlandse kanalen bieden die service ook aan (francetv pluzz van France Télévision bijvoorbeeld) maar met uitzondering van het nieuws kan het Belgische publiek de programma‘s meestal niet bekijken, tenzij u erin slaagt om het systeem te omzeilen en de verdeler te laten geloven dat u in zijn land gevestigd bent.