Dossier

Welke streamingdienst past bij jou?

23 februari 2021

Lineair tv-kijken is uit de mode. Dat geldt ook voor films op dvd of blu-ray. Vandaag is video op aanvraag (VOD) en streaming via diensten als Netflix populair. Heb je interesse in zo'n dienst, maar weet je niet welke te kiezen? Wij nemen de voornaamste betalende platformen onder de loep.

Netflix

Met een maandelijks abonnement op Netflix kun je onbeperkt streamen. Deze dienst is momenteel de leider op de Belgische markt en onderscheidt zich van zijn concurrenten door de originele inhoud die hij aanbiedt. Netflix produceert zelf series, films en documentaires en biedt in totaal meer dan 2000 films en series aan. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken is de inhoud zo divers mogelijk (uiteenlopende thema’s, inhoud voor kinderen enzovoort). Fans van de nieuwste Hollywood-blockbusters zullen er echter niet meteen hun gading vinden en wenden zich beter tot een “pay-per-view”-formule bij een andere aanbieder.

Er zijn drie abonnementen beschikbaar voor € 7,99, € 11,99 en € 15,99 per maand. Het aanbod is telkens hetzelfde, maar elk abonnement biedt andere opties zoals HD-kwaliteit (vanaf € 11,99/maand), 4K (duurste abonnement) of het aantal gebruikers dat de dienst tegelijk kan gebruiken (van 1 scherm voor het basisabonnement tot 4 schermen voor het duurste abonnement).

Deze prijzen maken Netflix een van de duurste streamingdiensten, al is het aanbod wel een van de meest diverse. Voor liefhebbers van de onafhankelijke cinema is dat aanbod eerder teleurstellend omdat het voornamelijk grote producties bevat. Toch probeert Netflix in de landen waar hij actief is ook originele producties van eigen bodem te ontwikkelen, zoals de Belgische thriller Into The Night, of succesvolle lokale content aan te bieden, zoals de Belgische serie La Trève.

Pluspunten

  • Een van de meest uitgebreide catalogi, zeker op het vlak van series
  • Gebruiksvriendelijk platform

Minpunten

  • Prijzig
  • Weinig onafhankelijke en Belgische films

Tarieven

  • Basic: € 7,99/maand om Netflix op 1 scherm te bekijken in standaarddefinitie. Content te downloaden op 1 smartphone of tablet.

  • Standaard: € 11,99/maand om Netflix op 2 schermen tegelijk te kunnen bekijken. Full HD (1080p) beschikbaar. Content te downloaden op 2 smartphones of tablets.

  • Premium: € 15,99/maand om Netflix op 4 schermen tegelijk te kunnen bekijken. Full HD (1080p) en Ultra HD (4K) beschikbaar. Video’s te downloaden op 4 smartphones of tablets.