Dossier

Welke streamingdienst past bij jou?

23 februari 2021

Lineair tv-kijken is uit de mode. Dat geldt ook voor films op dvd of blu-ray. Vandaag is video op aanvraag (VOD) en streaming via diensten als Netflix populair. Heb je interesse in zo'n dienst, maar weet je niet welke te kiezen? Wij nemen de voornaamste betalende platformen onder de loep.

Amazon Prime Video

Om Amazon Prime Video te kunnen gebruiken, moet je een abonnement nemen op de volledige dienst Amazon Prime. Die biedt ook gratis levering van aankopen op Amazon en toegang tot het gameplatform Prime Gaming (opvolger van Twitch) en het muziekplatform Amazon Prime Music. Sinds de laatste jaren is het aanbod uitgebreid en zijn er veel meer films beschikbaar dan in het begin. Prime Video heeft nu meer films dan Netflix, maar een groot deel is gedateerd en niet zo interessant voor filmliefhebbers die de laatste releases willen zien. Je vindt er bijvoorbeeld films als Harry Potter, Minority Report, V for Vendetta… maar geen recentere films zoals Joker.

Er is ook een aanbod voor kinderen met populaire producties zoals Shrek, Paw Patrol of Dora.

Het is mogelijk om aparte profielen aan te maken afhankelijk van wie kijkt. Handig om bijvoorbeeld je kind toegang te geven tot enkel voor kinderen gepaste inhoud.

De gebruiksomgeving lijkt sterk op die van Netflix, die als referentie geldt op de streamingmarkt. Je kunt makkelijk door de menu’s navigeren. Handig vinden we ook de functie « X-Ray » waarmee je meer te weten komt over de films op basis van fiches die informatie geven over de acteurs en gebruikte muziek.

Pluspunten

  • Betaalbaar
  • Meer dan alleen een streamingplatform (Amazon-levering, muziekplatform enzovoort)

Minpunten

  • Uitgebreide maar licht verouderde filmcatalogus
  • Minder interessante series dan op Netflix

Tarieven

  • € 5,99/maand om Prime Video te kunnen bekijken in HD op drie schermen tegelijk en om van de andere Prime-diensten gebruik te kunnen maken.
  • € 49/jaar om Prime Video te kunnen bekijken in HD op drie schermen tegelijk en om van de andere Prime-diensten gebruik te kunnen maken.