Dossier

Videostreaming vandaag: een overzicht

29 maart 2017
Videostreaming vandaag: een overzicht

VOD, videostreaming, video op aanvraag: welke naam het beestje ook draagt, het principe blijft hetzelfde: u kijkt wanneer u wilt naar wat u wilt, via het internet.

Het nieuwe kijken

Meer en meer mensen bekijken videocontent online: live online (livestreaming), via een abonnement bij een internetvideotheek (Netflix bijvoorbeeld) of per stuk ("pay-per-view"). Die mogelijkheden maken allemaal gebruik van het principe streaming.

Streaming is een techniek waarbij audiocontent (luisteren naar een internetradio) of videocontent (video op aanvraag) ononderbroken wordt afgespeeld van een website. Tijdens het streamen worden er geen bestanden blijvend op de computer van de gebruiker opgeslagen. Houd wel rekening met het gegevensverbruik dat gemiddeld op 2,4 GB per uur ligt voor een film in HD.

Het grote voordeel van dit systeem is dat u niet hoeft te wachten totdat een bestand volledig gedownload is vooraleer u het kunt bekijken. Dat is met name interessant voor bestanden die slechts één keer bekeken worden (bijvoorbeeld: televisieseries).

De data worden slechts tijdelijk opgeslagen en verschijnen niet in de vorm van een bestand op de harde schijf van uw computer. De gegevens worden ononderbroken gedownload in het vluchtige geheugen (RAM), meteen geanalyseerd door de computer, snel verstuurd naar een multimediaspeler voor weergave en vervolgens vervangen door nieuwe gegevens.

In dit dossier nemen we de belangrijkste streamingdiensten onder de loep. We maken een onderscheid tussen gratis (zoals YouTube) of betalende (zoals Google Play Films of Netflix) diensten.