Dossier

Welke streamingdienst past bij jou?

07 november 2022
Een man kijkt op een gigantisch scherm naar een streamingaanbieding.

Lineair tv-kijken is uit de mode. Dat geldt ook voor films op dvd of blu-ray. Vandaag is video op aanvraag (VOD) en streaming via diensten als Netflix populair. Heb je interesse in zo'n dienst, maar weet je niet welke te kiezen? Wij nemen de voornaamste betalende platformen onder de loep.

Het nieuwe kijken

Meer en meer mensen bekijken videocontent online: live online (livestreaming), via een abonnement bij een streamingdienst (Netflix bijvoorbeeld) of per stuk ("pay-per-view"). Die mogelijkheden maken allemaal gebruik van het principe streaming.

Wat is streaming?

Streaming is een techniek waarbij audiocontent (luisteren naar internetradio) of videocontent (video op aanvraag) ononderbroken wordt afgespeeld van een website. Tijdens het streamen worden er geen bestanden blijvend op het toestel van de gebruiker opgeslagen. Houd wel rekening met het gegevensverbruik dat gemiddeld op 2,4 GB per uur ligt voor een film in HD.

Het grote voordeel van dit systeem is dat je niet hoeft te wachten totdat een bestand volledig gedownload is vooraleer je het kunt bekijken. Dat is met name interessant voor bestanden die slechts één keer bekeken worden (bijvoorbeeld televisieseries).

De data worden slechts tijdelijk opgeslagen en verschijnen niet in de vorm van een bestand op de harde schijf van je toestel. De gegevens worden ononderbroken gedownload in het vluchtige geheugen (RAM), meteen geanalyseerd door je toestel, snel verstuurd naar een multimediaspeler voor weergave en vervolgens vervangen door nieuwe gegevens.

Welke streamingdiensten zijn er?

In dit dossier nemen we de belangrijkste betalende streamingdiensten onder de loep.

Daarnaast gaan we verder in op volgende vragen: