Dossier

Welke streamingdienst past bij jou?

23 februari 2021

Lineair tv-kijken is uit de mode. Dat geldt ook voor films op dvd of blu-ray. Vandaag is video op aanvraag (VOD) en streaming via diensten als Netflix populair. Heb je interesse in zo'n dienst, maar weet je niet welke te kiezen? Wij nemen de voornaamste betalende platformen onder de loep.

Het nieuwe kijken

Meer en meer mensen bekijken videocontent online: live online (livestreaming), via een abonnement bij een streamingdienst (Netflix bijvoorbeeld) of per stuk ("pay-per-view"). Die mogelijkheden maken allemaal gebruik van het principe streaming.

Streaming is een techniek waarbij audiocontent (luisteren naar internetradio) of videocontent (video op aanvraag) ononderbroken wordt afgespeeld van een website. Tijdens het streamen worden er geen bestanden blijvend op het toestel van de gebruiker opgeslagen. Houd wel rekening met het gegevensverbruik dat gemiddeld op 2,4 GB per uur ligt voor een film in HD.

Het grote voordeel van dit systeem is dat je niet hoeft te wachten totdat een bestand volledig gedownload is vooraleer je het kunt bekijken. Dat is met name interessant voor bestanden die slechts één keer bekeken worden (bijvoorbeeld televisieseries).

De data worden slechts tijdelijk opgeslagen en verschijnen niet in de vorm van een bestand op de harde schijf van je toestel. De gegevens worden ononderbroken gedownload in het vluchtige geheugen (RAM), meteen geanalyseerd door je toestel, snel verstuurd naar een multimediaspeler voor weergave en vervolgens vervangen door nieuwe gegevens.

In dit dossier nemen we de belangrijkste betalende streamingdiensten onder de loep.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/04/2021

Kan ik met de nieuwste Chromecast de films die ik op mijn NAS heb staan, afspelen op mijn TV?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

Misschien als Disney+ ook via cadeaubons zou werken net als Netflix dan pas ga ik ook eens kijken! Maar zomaar even een abo aangaan nope niet voor mij. Zo zie je maar pas op de buis en de prijs gaat al de hoogte in.
Iedereen zou zeleten afstraffen en opzeggen.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Ik heb de google chromecast met google tv gekocht in Spanje (+/- 60 €). Ik kon de app van tv-vlaanderen installeren en dit werkt prima. Het is niet mogelijk om vrt nu te installeren. Ligt dit aan de VRT of aan google??

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021
, Gereageerd:

VRT dient de App te ontwikkelen, maar ziet hier blijkbaar het nut nog niet van in.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/11/2019

Het mooie aan Netflix is toch dat je het abonnement kan delen met familie. Ik vraag me af welke 'gebruikersbasis' ze moeten halen, of hoeveel marktaandeel, vooraleer ze daar minder (oogluikend) toegeeflijk in worden ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021
, Gereageerd:

Beste , Disney moedigt mensen zelfs aan om je abonnement te delen , je kan op 4 schermen tegelijk kijken en in tegenstelling tot Netflix hebben ze er niets op tegen dat je hun abonnement deelt onder 4 huisgezinnen . Tevens hebben zij "groupwatch " waar je tot 6 vrienden kan uitnodigen om samen met jou een film te bekijken . Persoonlijk heb ik Netflix , play more , Amazon en Disney+ daar ik het aanbod van Disney maar zeer karig vindt