Dossier

Welke streamingdienst past bij jou?

23 februari 2021

Lineair tv-kijken is uit de mode. Dat geldt ook voor films op dvd of blu-ray. Vandaag is video op aanvraag (VOD) en streaming via diensten als Netflix populair. Heb je interesse in zo'n dienst, maar weet je niet welke te kiezen? Wij nemen de voornaamste betalende platformen onder de loep.

Disney+

Disney+ is een van de nieuwste spelers in het Belgische streaminglandschap. Met zijn reeds uitgebreide catalogus van originele producties wist Disney in de eerste plaats gezinnen te veroveren. Niet in het minst dankzij zijn tekenfilms die sinds lang van generatie op generatie worden doorgegeven. Na enkele maanden activiteit in België zijn de eerste resultaten veelbelovend voor de Amerikaanse filmgigant. Disney maakte gebruik van de coronacrisis om films en tekenfilms (zoals Mulan en Soul) eerst op zijn platform te lanceren, terwijl deze oorspronkelijk voor vertoning in de bioscoop waren bedoeld. Met het "Star"-aanbod wil het platform zijn publiek diversifiëren en aantrekkelijk maken voor jongeren en ouders. 

Op het platform vind je de grote klassiekers (Bambi, Assepoester, Sneewwitje …), Disney-films voor het grote publiek, Pixar-producties, National Geographic-documentaires, Star Wars- en Marvel-films … Ook series als "Grey's Anatomy" of "Desperate Housewives" staan op het programma, naast originele Disney-producties zoals "Big Sky" of "Love, Victor". 

Betekent dit dat Disney+ een uitgebreider aanbod heeft dan Netflix of Prime Video? Vooralsnog is dat niet het geval, maar het platform lijkt hier wel naar te streven. Disney blijft tot nu toe de beste dienst voor kinder-entertainment en zou zijn concurrentiepositie voor het "volwassenen"-aanbod in de nabije toekomst kunnen versterken.

Je betaalt € 8,99 per maand voor een abonnement waarmee je tot 4 schermen (en 7 profielen) tegelijk kunt gebruiken. Bij Netflix betaal je voor een vergelijkbaar abonnement € 15,99. Met het basis Netflix-abonnement van € 7,99 kun je slechts met 1 scherm kijken.

Ouders kunnen desgewenst aparte profielen voor hun kinderen aanmaken zodat ze enkel toegang krijgen tot kindvriendelijke inhoud.

Pluspunten

  • De kracht van Disney-klassiekers en andere beroemde en exclusieve inhoud
  • Volledige en gebruiksvriendelijke app

Minpunten

  • Aanbod voor volwassenen is nog niet zo uitgebreid als dat van de concurrentie (Netflix, Amazon, enz.)

Tarieven

  • Maandelijks: € 8,99

  • Jaarlijks: € 89,99