Vragen ?
Test-Aankoop staat u graag bij voor:
- vragen & klachten
- juridisch & medisch advies


Nog geen lid ?
Bel ons vrijblijvend met de code "advies" op het nummer 02 542 32 00
en ontdek de voordelen van ons lidmaatschap.

De Test-Aankoop wereld:
Nieuws

Petitie betaalbare geneesmiddelen overhandigd aan minister De Block

31 augustus 2017
Petitie betaalbare geneesmiddelen overhandigd aan minister De Block

De prijzen die farmaceutische firma’s vragen voor hun geneesmiddelen zijn onbetaalbaar geworden. Samen met andere organisaties eisen wij maatregelen om de spiraal van stijgende prijzen te doorbreken. Op 30 augustus hebben wij de 43 000 handtekeningen van onze petitie voor solidaire gezondheidszorg overhandigd aan minister van Volksgezondheid De Block.

Onhoudbaar voor gezondheidszorg

De prijzen die farmaceutische firma’s aanrekenen voor hun geneesmiddelen worden onhoudbaar voor de gezondheidszorg. Dat is vooral zo bij medicijnen voor ernstige aandoeningen zoals kanker en zeldzame ziekten. Als dit zo verder gaat, zal de ziekteverzekering er uiteindelijk toe worden gedwongen om bepaalde behandelingen niet terug te betalen. Daarom eisen wij dat de overheid maatregelen neemt om de spiraal van stijgende prijzen te doorbreken.

De voornaamste knelpunten

Hallucinante prijzen en onhoudbare spiraal van stijgende kosten

Farmaceutische firma’s streven schaamteloos maximale winsten na. Zo kan de prijs van een nieuw geneesmiddel om één patiënt gedurende een jaar voor kanker te behandelen oplopen tot € 100 000. Voor zeldzame aandoeningen kan dat zelfs tot € 400 000 gaan. Het geneesmiddelenbudget dreigt te bezwijken onder de toenemende druk van deze woekerprijzen. In 2014 besteedde het Riziv zo’n € 1,5 miljard aan medicijnen in het ziekenhuis. Dat is ruim € 550 miljoen meer dan in 2005, of een toename van zo’n 60 % over een periode van nog geen 10 jaar.

Argumenten van de farma snijden weinig hout

De farma-industrie schermt met hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling om zijn prijzen te verantwoorden. Maar hoeveel de ontwikkeling van een nieuw middel écht heeft gekost, mag niemand weten. Een aanzienlijk deel van onderzoek gebeurt overigens aan universiteiten en wordt betaald met ons belastinggeld en met giften. Bovendien geven de firma’s meer uit aan marketing dan aan onderzoek. En de winstmarges van farmaconcerns horen bij de hoogste van alle industrieën: gemiddeld zo'n 20 %. 

Te weinig meerwaarde en te veel onvervulde noden

Het huidige model van ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen levert ons te weinig meerwaarde. Zo ontwikkelen firma’s voor bepaalde aandoeningen quasi geen nieuwe medicijnen terwijl er nochtans een grote nood aan is, zoals nieuwe antibiotica die kunnen worden ingezet tegen bacteriën die resistent zijn tegen de bestaande middelen. Daarnaast zijn veel nieuwe geneesmiddelen niet of nauwelijks beter dan de reeds bestaande producten. Bekijk onze video met een verhelderende uitleg over de problematiek.

Onze acties

Wij organiseerden een petitie samen met het Nationaal Intermutualistisch College dat alle ziekenfondsen verenigt, de koepel van de Franstalige patiëntenorganisaties (Ligue des Usagers des Services de Santé) en Dokters van de Wereld. Op 30 augustus hebben wij de 43 000 handtekeningen van deze petitie overhandigd aan minister van Volksgezondheid De Block.

Daarnaast organiseren we volgend jaar ook een event samen met verschillende andere organisaties om samen dieper na te denken over oplossingen om dit probleem aan te pakken. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg publiceerde vorig jaar alvast een rapport  met mogelijke pistes om uit de impasse te geraken dat als basis kan dienen voor het debat.

We zullen ook de volksvertegenwoordigers in het parlement blijven sensibiliseren en informeren over de problematiek om een kritisch en democratisch debat te bevorderen.


?

Hulp nodig?

Bel ons op dit nummer

 02 542 33 94

ma-vr 9-12.30 u. | 13-17 u. (vr tot 16 u.)