Dossier

De ziekte van Alzheimer

07 februari 2019
Alzheimer

Oudere personen durven wel eens iets te vergeten, zijn af en toe verward of hebben slaapproblemen. Maar deze symptomen kunnen ook wijzen op alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar de ziekte van Alzheimer is altijd onomkeerbaar. Hoe ontwikkelt de ziekte zich en kan je rekening houden met bepaalde risicofactoren? Lees er hier alles over.

Aandoening

In België lijdt naar schatting 1,77 % van de bevolking (meer dan 200.000 inwoners) aan dementie. In 50 tot 75 % van de gevallen is alzheimer de oorzaak ervan.

Degeneratieve ziekte

Gewoonlijk veroorzaakt dementie onherstelbare schade aan de hersenen doordat neuronen geleidelijk aan afsterven. Bij patiënten met alzheimer hopen er zich ook 2 soorten eiwitten op in de hersenen:

  1. Het eiwit amyloïd hoopt zich op tussen de zenuwcellen en vormt zogenaamde amyloïde plaques, een geheel van onoplosbare draden en steeds groter wordende structuren tussen de cellen.
  2. Het eiwit tau hoopt zich op in de zenuwcellen en vormt neurofibrillaire kluwens, een grote wirwar van vezels zeg maar.