Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

De ziekte van Alzheimer: Advies voor mantelzorgers

07 februari 2019
Alzheimer

Oudere personen durven wel eens iets te vergeten, zijn af en toe verward of hebben slaapproblemen. Maar deze symptomen kunnen ook wijzen op alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar de ziekte van Alzheimer is altijd onomkeerbaar. Hoe ontwikkelt de ziekte zich en kan je rekening houden met bepaalde risicofactoren? Lees er hier alles over.

Advies voor mantelzorgers

Dementie kan een zware dobber zijn, zowel voor de persoon zelf als voor zijn naasten en zorgverleners. Hoe verder de ziekte zich ontwikkelt, hoe minder dementerenden in staat zijn om voor zichzelf te zorgen en hoe afhankelijker ze worden van anderen.

Daarom is het belangrijk dat ook mantelzorgers met lotgenoten kunnen praten over hun ervaringen. Uit een rondvraag blijkt dat sommigen achteraf spijt hebben dat ze niet eerder hulp hebben gevraagd. De zorg voor een alzheimerpatiënt vraagt namelijk zware inspanningen gedurende een lange tijd. Roep dus tijdig hulp in om te voorkomen dat je zelf uitgeput raakt. Mogelijk is het dan ook minder snel noodzakelijk om de patiënt naar een instelling te brengen omdat je het zelf langer volhoudt.

Als je voor een alzheimerpatiënt zorgt, gebruik je best een andere manier van communiceren. Er zijn namelijk bepaalde “tactieken” om met de stoornissen en gedragswijzigingen als gevolg van de ziekte om te gaan. Een aantal tips en adviezen zijn:

  • Praat traag, spreek telkens maar over één onderwerp en wacht het antwoord af voor je verdergaat.
  • Blijf kalm, ook als de patiënt talloze keren dezelfde vraag stelt, zich vergist, humeurig wordt …
  • Help een handje. Als de patiënt veel vergeet, bedenk dan ezelsbruggetjes voor de dagindeling, belangrijke telefoonnummers, het gebruik van de telefoon, de bediening van apparaten in huis (de telefoon, de microgolfoven …) enz. Breng labels aan om het onderscheid te maken tussen producten zoals shampoo, vaatwasmiddel enz.
  • Zorg voor vaste routines en verander die niet. Vermijd drukte ’s avonds om een onrustige nacht te voorkomen. Neem de patiënt liever niet mee naar drukke of onbekende plaatsen.
  • Behoud herkenningspunten. Probeer zo weinig mogelijk in huis te herschikken. Een herkenbare omgeving biedt de patiënt een houvast en maakt hem rustiger.
  • Maak het huis veiliger. Sluit het medicijnkastje af, haal obstakels die een vrije doorgang belemmeren weg om valpartijen te vermijden, plaats handvaten in de badkamer etc. Als de alzheimerpatiënt vaak op de dool gaat, doe de buitendeuren dan op slot en zie erop toe dat hij altijd een kaartje meedraagt met zijn naam en uw contactgegevens.
  • Stel de patiënt gerust. Vermijd stresserende situaties en nieuwe dingen. Breng samen tijd door. Geheugenproblemen maken de patiënt onzeker en het onvermogen om een gesprek te voeren over recente gebeurtenissen versterkt die onzekerheid alleen maar. Daarom vluchten alzheimerpatiënten liever weg in hun herinneringen uit het verleden. Probeer een gesprek op gang te brengen aan de hand van oude foto’s, vertrouwde voorwerpen of muziek van vroeger.
  • Moedig beweging aan. Een dagelijkse wandeling kan de fysieke aftakeling afremmen en gedragsproblemen verminderen.
  • Communiceer op andere manieren. In een gevorderd stadium van de ziekte verloopt het contact vooral via aanrakingen: als je de patiënt eten geeft, comfortabel helpt te zitten of liggen, etc. Toon voldoende affectie door bijvoorbeeld over zijn hand te strelen of een hand op zijn arm te leggen.

Denk in ieder geval niet dat jouw bezoek geen zin heeft, omdat de patiënt zich daar nadien toch niets meer van herinnert. Zelfs als dat zo is, heb je hem met je aanwezigheid en gezelschap een aangenaam moment bezorgd.