Dossier

Daag uw geheugen uit

20 januari 2014
daag uw geheugen uit

Cijfers onthouden, woorden opsommen, details herinneren ... De ene is er al wat beter in dan de andere. Hoe is het met uw geheugen gesteld? Met onze oefeningen kunt u de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor deze taken extra stimuleren. U krijgt meteen ook een idee van uw geheugenstaat.

Inleiding

Wat we in het dagelijkse leven het geheugen noemen, is in feite een combinatie van verschillende cognitieve hersenfuncties: het oriënteringsvermogen, het werkgeheugen, het langetermijngeheugen, het concentratievermogen en zelfs de taal. Dankzij dit geheel van functies kunnen we ons zoveel dingen uit het verleden herinneren: gebeurtenissen uit het verre verleden, wetenswaardigheden uit onze schooltijd, pas gekregen instructies, namen en telefoonnummers van kennissen, filmtitels enz.

Met de leeftijd neemt de geheugencapaciteit af. Wat kunt u doen om uw geheugen zo scherp mogelijk te houden? Zorg voor gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en een regelmatig slaappatroon. En vooral: zorg dat u op intellectueel vlak voldoende wordt gestimuleerd. Doe dingen die u interessant vindt, maar die tegelijkertijd een zekere moeilijkheidsgraad hebben: een vreemde taal leren, leren koken, met de computer leren werken, naar het theater gaan ... Vooral na het pensioen is het belangrijk om uw geest regelmatig uit te dagen.

Om uw geheugen extra te stimuleren, hebben we voor u een aantal oefeningen verzameld die u meteen ook een idee geven van uw geheugenstaat. Veel plezier!