Nieuws

Medicijnen tegen alzheimer niet langer terugbetaald: een goede zaak

18 oktober 2019

Verscheidene geneesmiddelen beweren soelaas te bieden tegen de ziekte van Alzheimer. Onterecht. Wij kaarten al jaren aan dat deze middelen weinig effect hebben en patiënten valse hoop geven … Er ligt nu een voorstel op tafel om de terugbetaling van deze geneesmiddelen te stoppen voor nieuwe patiënten.

De ziekte van Alzheimer brengt helaas één zekerheid met zich mee: de aandoening is ongeneeslijk. Er bestaat (nog) geen medicatie die de ziekte kan genezen of zelfs maar afremmen. Niettemin zijn er heel wat geneesmiddelen op de markt die beweren soelaas te bieden én ook nog eens terugbetaald worden.

Wees realistisch

Alzheimer is een degeneratieve hersenaandoening, verantwoordelijk voor 60 à 70 % van de dementiediagnoses. De eerste tekenen van deze aandoening zijn doorgaans vrij onschuldig en subtiel, maar worden gaandeweg ernstiger. Wat in het begin gewone verstrooidheid lijkt, zoals dingen kwijtraken of in herhaling vallen, mondt na jaren uit in desoriëntatie, spraakstoornissen en gedrags- en coördinatieproblemen.

Het is echter heel belangrijk dat artsen een realistisch beeld schetsen van de ziekte.Uit eigen onderzoek blijkt immers dat heel wat patiënten gefrustreerd zijn over de geringe effecten van geneesmiddelen op de evolutie van de ziekte. Zeven op de tien hadden verwacht dat de behandeling de verslechtering van de ziekte bij hun familielid zou vertragen, en een kwart dacht dat ze de situatie zou stabiliseren, maar beide groepen kwamen bedrogen uit.

Daarbij komt dat een behandeling met deze geneesmiddelen geregeld moet worden afgebroken door ernstige neveneffecten of gevaarlijke interacties met andere medicatie. Wij plaatsen deze medicijnen dan ook al jaar en dag in de categorie “betwistbaar nut” in onze databank geneesmiddelen .

Naar de databank

Niet langer terugbetaald

Tot nog toe was er echter een terugbetaling voorzien voor deze geneesmiddelen. Iets waar wij al langer onze bedenkingen bij hadden. Waarom de sociale zekerheid immers een kost laten betalen voor geneesmiddelen die niet deugen?

Er is echter verandering in zicht. Althans als het van het Verzekeringscomité afhangt, een commissie binnen de ziekteverzekering (Riziv) met vertegenwoordigers van artsen en ziekenfondsen. Zij legden een voorstel op tafel om de terugbetaling voor deze geneesmiddelen te stoppen vanaf 1 juli 2020 voor nieuwe patiënten. Het gaat dan om de geneesmiddelen donepezil, rivastigmine, galantamine en memantine. Patiënten die momenteel de medicatie gebruiken en terugbetaling genieten zouden dat kunnen blijven doen.