Dossier

Buikgriep

15 januari 2015
diaree

Buikgriep kan erg vervelend zijn, maar gaat gelukkig meestal vanzelf over. Medicatie is doorgaans niet nodig, hoewel sommige middelen het leed wat kunnen verzachten.

Aandoening

Gastro-enteritis, "buikgriep" in de volksmond, is een maagdarminfectie. Meestal wordt deze veroorzaakt door een virus, soms door een bacterie of eventueel door een parasiet. De aandoening begint meestal plots en uit zich vooral door zware diarree.

De ziektekiemen worden vaak overgedragen doordat sporen van ontlasting in de mond terechtkomen. Als bijvoorbeeld een drager van een bacterie die diarree kan veroorzaken na toiletbezoek zijn handen niet zorgvuldig wast en dan aan het kokkerellen slaat, kunnen zijn disgenoten besmet raken. Ook de uitwerpselen van dieren zijn een potentieel risico (huisdieren, kinderboerderij...).

Ook het onvoldoende verhitten van besmet voedsel - bijvoorbeeld kip - is een frequente oorzaak van gastro-enteritis. Een ziekmakende bacterie kan ook worden opgelopen via kruisbesmetting: als in de keuken niet hygiënisch wordt gewerkt, zoals snijden van sla op dezelfde snijplank als waar net rauwe kip op werd versneden.

Virussen kunnen via luchtdruppels rechtstreeks van mens op mens worden overgebracht, wanneer iemand die ziek is moet braken. Virussen kunnen ook goed overleven op voorwerpen, zoals deurklinken of speelgoed. Als die zijn besmet, iemand ze aanraakt en dan de hand naar de mond brengt, kan hij zelf besmet raken.

Parasieten die in het oppervlaktewater voorkomen, kunt u onder meer binnenkrijgen door te zwemmen in meren en recreatievijvers, maar zelfs in heuse zwembaden zijn ze soms terug te vinden. En wie in zee zwemt, riskeert daar de salmonellabacterie aan te treffen.

Er bestaan dus talloze besmettingshaarden. Dat verklaart waarom buikgriep zo vaak voorkomt. Zuigelingen hebben een verhoogde kans op acute diarree, onder meer omdat ze nog immuniteit tegen micro-organismen moeten opbouwen.