Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

De ziekte van Alzheimer: Preventie

07 februari 2019
Alzheimer

Oudere personen durven wel eens iets te vergeten, zijn af en toe verward of hebben slaapproblemen. Maar deze symptomen kunnen ook wijzen op alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar de ziekte van Alzheimer is altijd onomkeerbaar. Hoe ontwikkelt de ziekte zich en kan je rekening houden met bepaalde risicofactoren? Lees er hier alles over.

Preventie

Welke factoren kunnen een rol spelen bij de meeste vormen van dementie? Volgens de huidige studies zouden zowel erfelijke aanleg, levensstijl, als omgevingsfactoren (zoals luchtvervuiling en pesticiden) een invloed hebben.

Erfelijke aanleg

Iemand die een moeder, vader, broer of zus met dementie heeft, heeft meer kans om de ziekte te krijgen. En die kans is nog groter als meerdere familieleden de ziekte hebben (gehad). Maar slechts in minder dan 1% van de gevallen, vaak bij patiënten die al op jonge leeftijd dement worden, gaat het om een duidelijk erfelijke variant van alzheimer. Dit wil zeggen dat er een gekende genetische fout is en dat een kind 1 kans op 2 heeft om die fout over te erven van een ouder en dus ook alzheimer te krijgen. In de andere gevallen is de rol van erfelijkheid veel minder duidelijk. Het gaat dan over genetische fouten die het risico op het krijgen van de ziekte verhogen, maar niet noodzakelijk effectief tot alzheimer leiden.

Andere risicofactoren

Op erfelijke aanleg heb je geen vat, maar wel op bepaalde risicofactoren die te maken hebben met levensstijl, zoals diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht, roken, slechte voedingsgewoonten of weinig beweging, alsook op beschermende factoren, zoals cognitieve stimulatie, voldoende beweging en sociale interactie. Bij het al dan niet tot uiting komen van de ziekte spelen levensstijl en omgevingsfactoren een belangrijke rol.