Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

De ziekte van Alzheimer: Ziekteverloop

07 februari 2019
Alzheimer

Oudere personen durven wel eens iets te vergeten, zijn af en toe verward of hebben slaapproblemen. Maar deze symptomen kunnen ook wijzen op alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar de ziekte van Alzheimer is altijd onomkeerbaar. Hoe ontwikkelt de ziekte zich en kan je rekening houden met bepaalde risicofactoren? Lees er hier alles over.

Ziekteverloop

Het aantal symptomen, de evolutie ervan, de verstoorde functies en de voortgang van de ziekte kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon. Sommigen evolueren van lichte tot zware dementie in vijf jaar tijd, bij anderen kan dat proces meer dan tien jaar duren.

Volgens onderzoekers worden de hersenen al jaren voor de eerste zichtbare tekenen aangetast. In het zogenaamde “predementiële” stadium doen zich geheugenstoornissen voor bij personen die voor de rest nog volledig autonoom zijn. Deze tekenen blijven dan ook vaak onopgemerkt en worden aangeduid als “geringe cognitieve stoornis”. Alzheimer is echter een progressieve ziekte, wat betekent dat ze evolueert. Mettertijd nemen de cognitieve vaardigheden steeds meer af en de persoonlijkheids en gedragsstoornissen steeds meer toe.

Wat is de levensverwachting van een alzheimerpatiënt?

De levensverwachting hangt af van de leeftijd van de patiënt op het moment van de diagnose: hoe jonger (65 tot 69 jaar), hoe langer hij te leven heeft met de ziekte. Maar de levensverwachting van een alzheimerpatiënt is ongeveer half zo lang als die van leeftijdgenoten zonder alzheimer. Gemiddeld leeft de patiënt nog 7 tot 10 jaar na de diagnosestelling. Uiteindelijk leidt alzheimer tot het overlijden van de patiënt, meestal als gevolg van infecties of andere ontwikkelingen die optreden omdat de patiënt heel sterk verzwakt is. Dit kan gaan om een longontsteking, bloedvergiftiging, hart- en vaataandoeningen, uitdroging of ondervoeding.