Nieuws

Is een dag- en nachttarief nog interessant ?

31 januari 2023
tweevoudige teller elektriciteit

Je hebt misschien jarenlang tientallen euro’s per jaar kunnen besparen met het tweevoudig uurtarief met dag- en nachttarief. Helaas is dat nu niet langer mogelijk.

Tweevoudig uurtarief of enkel dagtarief

Vroeger betaalde je meestal het minst voor je elektriciteit als je kon genieten van dag- en nachttarief. Sinds begin dit jaar is dit voordeel er niet meer in Vlaanderen. Heb je wel nog een tweevoudige meter, dan raden we je aan om met onze rekenmodule te berekenen wat voor jou het meest interessant is, een enkelvoudig of een tweevoudig tarief. Misschien betaal jij wel minder met enkel een dagtarief.

Je bespaart niet meer automatisch met het tweevoudig tarief

Rekening houdend met een energieverbruik dat voor zo’n 45 % in de daluren ligt en met de prijzen van de verschillende leveranciers, zien we dat je als gebruiker minder betaalt bij sommige netbeheerders, maar bij andere dan weer meer betaalt. In Brussel en Wallonië bespaar je gemiddeld € 8 tot € 30. Daartegenover staat wel dat je bij de netbeheerder AIEG et bij REW (Régie de Wavre), beide in Wallonië, gemiddeld € 12 tot € 14 verliest.

In Vlaanderen zijn de kaarten helemaal herschikt door het capaciteitstarief, dat in voege is sinds januari 2023. De nieuwe distributienettarieven zijn hetzelfde voor elk moment van afname, het is dus enkel nog jouw leverancier die een eventueel voordeel toekent als je buiten de piekuren verbruikt. Hierdoor verlies je gemiddeld € 24 per jaar bij elke netbeheerder. 

Tweevoudig tarief is in sommige gevallen nog voordelig

Als je warm water komt van een elektrische boiler of je verwarmt je huis met elektrische accumulatoren die ‘s nachts opladen, dan verbruik je meer dan 45 % buiten de piekuren, tot zelfs 60 %, 70 % of nog meer. Ook als je zonnepanelen hebt, kan je elektriciteitsverbruik ‘s nachts proportioneel hoger uitvallen doordat je overdag minder verbruikt.

Als je 60 % van je elektriciteit ‘s nachts en in het weekend verbruikt, dan zal de balans in Vlaanderen overhellen naar een kleine winst van € 16 per jaar. Bij de twee eerder genoemde Waalse intercommunales AIEG en REW gaat het respectievelijk om € 43 en € 50. Ga je naar 70 % verbruik buiten de piekuren, dan loopt dit winst met een dubbele teller op tot respectievelijk € 43, € 81 en € 91 per jaar.

Opgelet, het gaat hier om gemiddelden. Bij sommige contracten van leveranciers zul je niet op winst moeten rekening aangezien die geen verschil maken tussen de prijs in piek- en daluren.

Stap je over naar een enkelvoudig tarief ? Informeer je vooraf

In Vlaanderen kun je met behulp van de digitale meter van het ene tarief op het andere overstappen voor amper een tiental euro. Heb je nog geen digitale meter, dan is het misschien het moment om er een te laten plaatsen. Sinds januari 2023 is dit gratis.

Als je zonnepanelen hebt van minder dan 15 jaar oud en die voor 1 januari 2021 zijn geplaatst, kun je nog overschakelen van het tweevoudige tarief naar het normale tarief. Je kunt ook je klassieke teller behouden.

In Wallonië en in Brussel zijn de kosten hoger en moet je een bestek laten opmaken door je netbeheerder.

Normaal tarief betekent niet dat het moment van verbruik niet meer uitmaakt

Het is niet eenvoudig. In Vlaanderen is er nu het capaciteitstarief, waardoor het piekvermogen bepalend wordt voor je factuur, als je een digitale meter hebt. Je gaat dus niet noodzakelijk meer je vaatwasser ‘s nachts aanzetten omdat je dan van het nachttarief geniet, maar omdat je het best vermijdt dat het op hetzelfde moment aan staat als andere toestellen, bv. je inductievuur.

Als je zonnepanelen hebt, dan loont het veel meer om je toestellen overdag te gebruiken, als de zon schijnt, en dus je zelfverbruik te verhogen, dan om de elektriciteit die je op het net hebt gezet te moeten terugkopen. Dit is alleszins zeker het geval in Vlaanderen en Brussel, waar de teller niet meer terugdraait.

Lees al onze tips op ons EnergyGuide-platform

Wil je weten hoe je energie kunt besparen? Wil je investeren in hernieuwbare energie? Op ons platform EnergyGuide vind je tal van tips over hoe je dit moet aanpakken. En je kunt heel wat besparen door deel te nemen aan onze samenaankopen.

Naar energyguide