Dossier

Fotovoltaïsche panelen en elektrische verwarming: niet het winnende duo dat je zou verwachten

12 september 2016
fotovoltaïsche elektrische verwarming

De combinatie "fotovoltaïsche installatie + elektrische verwarming" wekt de belangstelling van consumenten die hun verwarmingsfactuur willen verlagen. Is dit wel echt een winnende oplossing? Wel, schijn bedriegt.

Vals bewijs

"Ik plaats enkele elektrische radiatoren, fotovoltaïsche panelen op mijn dak en ik heb een verwarming voor 0 euro per jaar. Bovendien ben ik volledig autonoom."
Helaas is dit te simpel om waar te zijn.  
In feite zijn er slechts twee gevallen waarin een combinatie van fotovoltaïsche panelen met elektrische verwarming te rechtvaardigen is.

  1. Ingeval je al elektrische verwarming hebt. De installatiekosten zijn betaald en het is niet eenvoudig om over te schakelen op een andere verwarmingsmethode. In deze situatie is het begrijpelijk dat je in de verleiding komt om zonnepanelen te plaatsen en zodoende de facturen te verlagen. 
  2. Je bent de trotse eigenaar van een zeer lage energiewoning (type "passiefwoning"), waarvan je amper 2 à 3000 kW verbruikt voor de verwarming van de woning. Het is dan verleidelijk om de verwarming, het warm water, de elektrische huishoudtoestellen en de verlichting te compenseren met een (grote) fotovoltaïsche installatie, vooral wanneer enkele elektrische radiatoren volstaan. 

Zelfs in die gevallen zal het echter nuttig zijn om rekening te houden met enkele elementen. Bestudeer zeker de andere mogelijkheden van verwarming voordat je begint!