Dossier

Fotovoltaïsche panelen en elektrische verwarming: niet het winnende duo dat u zou denken

12 september 2016
fotovoltaïsche elektrische verwarming

12 september 2016

De combinatie "fotovoltaïsche installatie + elektrische verwarming" wekt de belangstelling van consumenten die hun verwarmingsfactuur willen verlagen. Is dit wel echt een winnende oplossing? Opgelet, schijn bedriegt.

Vals bewijs

"Ik plaats enkele elektrische radiatoren, fotovoltaïsche panelen op mijn dak en ik heb een verwarming voor 0 euro per jaar. Bovendien ben ik volledig autonoom."
Helaas is dit te simpel om waar te zijn. In dit dossier zullen wij u trachten uit te leggen waarom deze uitspraak moet worden genuanceerd.
In feite zijn er twee gevallen waarin een combinatie van fotovoltaïsche panelen met elektrische verwarming vooral te rechtvaardigen is.

  1. In het geval dat u al elektrische verwarming hebt. De installatiekosten zijn betaald en het is niet eenvoudig om over te schakelen op een andere verwarmingsmethode. In deze situatie is het begrijpelijk dat u in de verleiding komt om zonnepanelen te plaatsen en zodoende de facturen te verlagen. 
  2. U bent de trotse eigenaar van een zeer lage energiewoning (type "passiefwoning"), waarvan het verwarmingsverbruik zich situeert tussen 2 à 3000 kW. Het is dan verleidelijk om de verwarming, het warm water, de elektrische huishoudapparatuur en de verlichting te compenseren met een (grote) fotovoltaïsche installatie, vooral wanneer enkele elektrische radiatoren volstaan. 

Zelfs in die gevallen zal het echter nuttig zijn om rekening te houden met de elementen die we verderop in dit dossier behandelen.

In termen van energieverbruik en verwarming zijn de profielen zeer talrijk.
Bestudeer zeker de andere verwarmingsmogelijkheden voordat u begint!


Afdrukken Versturen via e-mail