Nieuws

Besneeuwde zonnepanelen? Wacht gewoon tot het dooit!

01 december 2017

Het klopt dat het rendement van zonnepanelen verlaagt als ze bedekt zijn met sneeuw, maar de sneeuw verwijderen kan de panelen beschadigen en … is gevaarlijk. Laat je de sneeuw gewoon smelten, dan zullen je panelen daarna meteen gekuist zijn.

Het heeft een tijdje geduurd, maar nu is het écht zover: de winter is in het land. Eigenaars van zonnepanelen stellen zich terecht vragen over het effect van sneeuw. De specialisten van onze afdeling energie antwoorden.

Wat betekent sneeuw voor het rendement?

Het is inderdaad zo dan een sneeuwlaag de productie van energie aanzienlijk naar beneden haalt. Maar geen nood: dat is in rekening gebracht bij de schatting van het jaarlijks rendement. Het is dus niet zo dat ze plots minder gaan produceren dan je had verwacht. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je monitor een systeempanne zou aangeven. Men heeft daar rekening mee gehouden bij de fabricage.

Ontdooien de panelen de sneeuw automatisch?

Voor een stuk wel. Het is zo dat zonnepanelen zich – sneller dan de meeste andere materialen – opwarmen. En ze geven die warmte ook relatief snel door aan de sneeuw, die sowieso al sneller naar beneden glijdt op gladde, schuine oppervlakken. Maar het is niet zo dat er een speciaal anti-vriessysteem is ingebouwd in de panelen, die sneeuw of ijs actief zo snel mogelijk gaat ontdooien.

Moet ik de opgestapelde sneeuw van mijn zonnepanelen vegen?

Als je de mogelijkheid hebt om dat in alle veiligheid te doen, kan je het overwegen. Maar het is echt niet nodig. Bij de meeste mensen zullen de panelen sowieso moeilijk schoon te maken zijn, omdat ze zich bovenop het dak bevinden. Als je er toch voor kiest om de sneeuw van je panelen te vegen, hou er dan rekening mee dat ze erg gevoelig zijn voor schokken.

Wij informeren je over hernieuwbare energie

Ontdek meerdere manieren om energie te hernieuwen voor je woning: zonnepanelen, zonneboilers, pelletkachels, warmtepompen voor warm water ...

Lees meer over hernieuwbare energie